Vanlig å glemme

Vet du forskjellene på vanlig glemsomhet og tidlige tegn på demens?

Se video: Åtte symptomer på demens

Sjekk hva som er innenfor normalen.

Demenssymptomene du kan se etter som pårørende

1. Problemer med å bedømme (for eksempel problemer med å ta beslutninger, dårlige økonomiske beslutninger, problemer med å tenke).

2. Mindre interessert i hobbyer/aktiviteter.

3. Gjentar de samme tingene om og om igjen (spørsmål, historier eller uttalelser).

4. Problemer med å lære hvordan man bruker et verktøy, utstyr eller ulike tekniske enheter (eks. videospiller, data, mikrobølgeovn, fjernkontroll).

5. Glemmer korrekt måned eller år.

6. Problemer med å håndtere kompliserte økonomiske/finansielle forhold (for eksempel bruk av nettbank, betale skatt og regninger).

7. Problemer med å huske avtaler.

8. Daglige problemer med tenking og/eller hukommelse.

Kilde: Psykolog og hukommelsesforsker ved Universitetet i Tromsø, Martin Kragnes Bystad.

Hvor ofte har du ikke gått på butikken for å kjøpe brød, smør og egg, og så kommet hjem med to av tre varer? Eller parkert bilen på kjøpesenteret og ikke funnet den igjen når du er ferdig.

Det skjer den beste, og de aller fleste, men det er ingen grunn til bekymring.

– Alle glemmer noe hver eneste dag. Det er helt normalt, og faktisk ganske viktig.

Det forteller Martin Kragnes Bystad, psykolog og hukommelsesforsker ved Universitetet i Tromsø.

Hjernen bruker mye energi på å huske, og den prioriterer generelt ganske hardt.

Slik funker hjernen

Hukommelsen vår kan deles inn i typer etter hvor lenge den varer: langtidshukommelse, korttidshukommelse og arbeidshukommelse.

– Arbeidshukommelsen er begrenset, eksempelvis ved at du kun klarer å huske et bestemt antall siffer dersom du skal ringe et telefonnummer, mens langtidshukommelsen har stor kapasitet, forklarer Ingrid Heggland.

Hun har en PhD i nevrovitenskap, og jobber med basalforskning relatert til Alzheimers ved Kavliinstituttet for systemnevrovitenskap ved NTNU.

Ifølge Heggland er det også flere stadier ved lagring og uthenting av minner i hjernen.

– Først blir et minne, en hendelse eller informasjon, innkodet og registrert. Deretter blir dette minnet lagret, også kalt konolidering. Siste trinn er uthenting når du faktisk henter frem det lagrede minnet, sier hun, og legger til:

– Alle disse stegene kan svikte, slik at vi for eksempel ikke husker en bestemt hendelse.

I enkelttilfeller kan det imidlertid være vanskelig å si nøyaktig hvilket trinn det er som svikter.

– Dersom første trinn svikter, er det teknisk sett et problem med læring. Men i dagligtale snakker vi om alt som å glemme eller ikke huske.

Les også: Slik kan pårørende takle demens

Derfor glemmer du

Bystad forklarer at dersom du skulle gått rundt og husket alt, hadde du nødvendigvis ikke hatt det så bra.

– Det er nok like greit at hjernen ikke prioriterer å huske den kommentaren venninnen din slengte for to år siden. I den form er glemsel viktig.

Og ifølge Bystad, viser statistikk at menn glemmer mer enn kvinner.

– I snitt glemmer kvinner tre ting hver dag, mens menn glemmer opp til fire-fem hver dag.

Men hvorfor er det egentlig sånn at du glemmer?

Hjernen er biologisk, som vil si at når du danner et minne, husker noe, så oppstår det en prosess i hjernen - et spor dannes. Når du glemmer noe, forsvinner det sporet gradvis.

– Det handler om at hjernen prioriterer, og ikke bruker så mye energi på akkurat den ene tingen, forklarer han. Da gjerne små bagateller som hva du spiste til middag for fire dager siden.

Har du imidlertid opplevd noe som har gjort inntrykk og satt preg, forsvinner ikke det sporet like lett.

Generelt er det slik at informasjonen du synes er viktig og relevant, er lettere å huske. Også opplevelser som er tilknyttet sterke emosjoner huskes lettere, for eksempel skremmende opplevelser og ulykker, forklarer Heggland.

Hun legger til at hvor motivert du er når du prøver å huske noe, eller når du opplever noe, er viktig for å forklare en del av forskjellene på hva vi husker og ikke.

Les også: – Hun er ikke mammaen min på samme måte lenger

Personlighet, stress og graviditet

Kanskje opplever du at venninnen din eller barnet ditt glemmer mer enn deg? Det kan skyldes flere grunner, skal vi tro Bystad.

En av årsakene er at om du er interessert i noe som du bruker mye tid på og konsentrerer deg om, sitter det lettere enn andre ting.

– Viktige årsaker til at vi glemmer, eller ikke innkoder, er stress, redusert oppmerksomhet - for eksempel ved multitasking - søvnmangel og hormonelle endringer som svangerskap, legger Heggland til.

Disse faktorene er imidlertid individuelle.

Hvis du stresser, glemmer du mer. Det kjennetegner gjerne distré personer, men kan også være andre som har mye å gjøre, eller ofte jobber opp mot deadlines og frister, sier Bystad, og legger til:

– Personlighet er selvsagt også en faktor. Hvor god er du for eksempel på detaljer og planlegging? Noen er jo også mer impulsive enn andre, og da kan det gjerne være lett å glemme.

Glemmer du plutselig mer enn før?

Forskjellen på normal og unormal glemsel i hverdagen, er dersom du plutselig begynner å glemme store, viktige ting i livet. Ofte det som påvirker evnen til å fungere i hverdagen.

– Hvis du plutselig ikke husker hvordan telefonen funker, kaffetrakterens funksjon eller gjentar deg selv i samtaler med de samme spørsmålene og historiene, kan det være grunn til bekymring, forklarer Bystad.

Det klassiske eksemplet er at pasienter som kan være i et tidlig demensstadiet ikke lenger klarer å svare på spørsmål om hvor gamle barna deres er.

Aldersglemsel trenger ikke bety demens

Alder er også en medvirkende faktor hva gjelder glemsel. Det betyr imidlertid ikke at det er tegn på demens.

– I 70-80-års alderen glemmer du gjerne mer enn du gjorde da du var 20, sier Bystad, og legger til:

– Men alder er ikke så veldig dramatisk, det er en naturlig prosess. Årsaken til at du glemmer mer når du blir eldre, er at du blir tregere, og dermed bruker lengre tid på å hente frem det du skal huske.

Heggland legger til at når du blir eldre, skjer det endringer i hjernen som gjør at noen mentale prosesser går litt saktere.

– Samtidig har du mye erfaring og kunnskap som kan kompensere for mye av dette. Noen studier viser fysiske endringer i hjernen hos eldre mennesker, for eksempel redusert volum av hippocampus.

Hun forklarer videre at å være aktiv, både fysisk og mentalt, kan redusere mange av de alders-relaterte endringene i kognisjonen.

Varseltegnene på demens

Ifølge Helse Norge antas det å være rundt 80.000 mennesker med Alzheimers sykdom i Norge, hvor 10.000 nye personer får sykdommen hvert år.

Ofte er det pårørende som merker forandring på en person.

Forandringer kan være å plutselig gå fra å ha kjempegod oversikt over alle bursdager på familiemedlemmer, og plutselig ikke huske dette lenger. Eller dersom mor eller bestemor alltid har syslet med håndarbeid som strikking, og ikke lenger forstår hvordan det gjøres, er det noe du bør følge litt med på.

– Det er ofte personer som kjenner deg godt som kan se endringene over tid, sier Bystad. Det er ikke så lett å se selv, da mange glemmer at de glemmer.

Tegn på Alzheimers

Og synes du selv at du glemmer litt mye, og kanskje blir bekymret over det, er det ifølge Heggland et sunnhetstegn.

For hadde du glemt at du glemte, og ikke vært klar over det, kunne det vært tegn på tidlig Alzheimers.

Det varierer nemlig hvor gode mennesker er til å lære og huske, og hvor mye vi glemmer. Ofte er det medfødte evner - selv om andre faktorer også spiller inn.

– Det er vanlig at du glemmer mye av det du lærer. Tenk bare på alt du har lært og opplevd hittil i livet som du allerede har glemt, sier hun, og legger til:

– Du velger ut informasjon siden du ikke kan ta vare på alt. Noe av glemmingen skjer ved innkoding - hjernen siler ut hva du skal huske og lagre.

Og selv om minnet er der, kan du ha problemer med å hente det fram. Du kan for eksempel "ha noe på tunga", glemme et navn, og så komme på det senere.

– Det kan være fordi du ikke har fått riktig informasjon for å gjenskape minnet, eller at bare deler av hendelsen har blitt lagret, forklarer hun.

Og ifølge både Heggland og Bystad, er det én ting som er viktig å huske på:

– Det er naturlig og viktig å glemme, avslutter Heggland.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Dette dør nordmenn av i dag

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

Start dagen i krydderskapet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes
Siste nytt
20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus