Meny

Vanlig å glemme

Vet du forskjellene på vanlig glemsomhet og tidlige tegn på demens?

Se video: Åtte symptomer på demens

Sjekk hva som er innenfor normalen.

Demenssymptomene du kan se etter som pårørende

1. Problemer med å bedømme (for eksempel problemer med å ta beslutninger, dårlige økonomiske beslutninger, problemer med å tenke).

2. Mindre interessert i hobbyer/aktiviteter.

3. Gjentar de samme tingene om og om igjen (spørsmål, historier eller uttalelser).

4. Problemer med å lære hvordan man bruker et verktøy, utstyr eller ulike tekniske enheter (eks. videospiller, data, mikrobølgeovn, fjernkontroll).

5. Glemmer korrekt måned eller år.

6. Problemer med å håndtere kompliserte økonomiske/finansielle forhold (for eksempel bruk av nettbank, betale skatt og regninger).

7. Problemer med å huske avtaler.

8. Daglige problemer med tenking og/eller hukommelse.

Kilde: Psykolog og hukommelsesforsker ved Universitetet i Tromsø, Martin Kragnes Bystad.

Hvor ofte har du ikke gått på butikken for å kjøpe brød, smør og egg, og så kommet hjem med to av tre varer? Eller parkert bilen på kjøpesenteret og ikke funnet den igjen når du er ferdig.

Det skjer den beste, og de aller fleste, men det er ingen grunn til bekymring.

– Alle glemmer noe hver eneste dag. Det er helt normalt, og faktisk ganske viktig.

Det forteller Martin Kragnes Bystad, psykolog og hukommelsesforsker ved Universitetet i Tromsø.

Hjernen bruker mye energi på å huske, og den prioriterer generelt ganske hardt.

Slik funker hjernen

Hukommelsen vår kan deles inn i typer etter hvor lenge den varer: langtidshukommelse, korttidshukommelse og arbeidshukommelse.

– Arbeidshukommelsen er begrenset, eksempelvis ved at du kun klarer å huske et bestemt antall siffer dersom du skal ringe et telefonnummer, mens langtidshukommelsen har stor kapasitet, forklarer Ingrid Heggland.

Hun har en PhD i nevrovitenskap, og jobber med basalforskning relatert til Alzheimers ved Kavliinstituttet for systemnevrovitenskap ved NTNU.

Ifølge Heggland er det også flere stadier ved lagring og uthenting av minner i hjernen.

– Først blir et minne, en hendelse eller informasjon, innkodet og registrert. Deretter blir dette minnet lagret, også kalt konolidering. Siste trinn er uthenting når du faktisk henter frem det lagrede minnet, sier hun, og legger til:

– Alle disse stegene kan svikte, slik at vi for eksempel ikke husker en bestemt hendelse.

I enkelttilfeller kan det imidlertid være vanskelig å si nøyaktig hvilket trinn det er som svikter.

– Dersom første trinn svikter, er det teknisk sett et problem med læring. Men i dagligtale snakker vi om alt som å glemme eller ikke huske.

Les også: Slik kan pårørende takle demens

Derfor glemmer du

Bystad forklarer at dersom du skulle gått rundt og husket alt, hadde du nødvendigvis ikke hatt det så bra.

– Det er nok like greit at hjernen ikke prioriterer å huske den kommentaren venninnen din slengte for to år siden. I den form er glemsel viktig.

Og ifølge Bystad, viser statistikk at menn glemmer mer enn kvinner.

– I snitt glemmer kvinner tre ting hver dag, mens menn glemmer opp til fire-fem hver dag.

Men hvorfor er det egentlig sånn at du glemmer?

Hjernen er biologisk, som vil si at når du danner et minne, husker noe, så oppstår det en prosess i hjernen - et spor dannes. Når du glemmer noe, forsvinner det sporet gradvis.

– Det handler om at hjernen prioriterer, og ikke bruker så mye energi på akkurat den ene tingen, forklarer han. Da gjerne små bagateller som hva du spiste til middag for fire dager siden.

Har du imidlertid opplevd noe som har gjort inntrykk og satt preg, forsvinner ikke det sporet like lett.

Generelt er det slik at informasjonen du synes er viktig og relevant, er lettere å huske. Også opplevelser som er tilknyttet sterke emosjoner huskes lettere, for eksempel skremmende opplevelser og ulykker, forklarer Heggland.

Hun legger til at hvor motivert du er når du prøver å huske noe, eller når du opplever noe, er viktig for å forklare en del av forskjellene på hva vi husker og ikke.

Les også: – Hun er ikke mammaen min på samme måte lenger

Personlighet, stress og graviditet

Kanskje opplever du at venninnen din eller barnet ditt glemmer mer enn deg? Det kan skyldes flere grunner, skal vi tro Bystad.

En av årsakene er at om du er interessert i noe som du bruker mye tid på og konsentrerer deg om, sitter det lettere enn andre ting.

– Viktige årsaker til at vi glemmer, eller ikke innkoder, er stress, redusert oppmerksomhet - for eksempel ved multitasking - søvnmangel og hormonelle endringer som svangerskap, legger Heggland til.

Disse faktorene er imidlertid individuelle.

Hvis du stresser, glemmer du mer. Det kjennetegner gjerne distré personer, men kan også være andre som har mye å gjøre, eller ofte jobber opp mot deadlines og frister, sier Bystad, og legger til:

– Personlighet er selvsagt også en faktor. Hvor god er du for eksempel på detaljer og planlegging? Noen er jo også mer impulsive enn andre, og da kan det gjerne være lett å glemme.

Glemmer du plutselig mer enn før?

Forskjellen på normal og unormal glemsel i hverdagen, er dersom du plutselig begynner å glemme store, viktige ting i livet. Ofte det som påvirker evnen til å fungere i hverdagen.

– Hvis du plutselig ikke husker hvordan telefonen funker, kaffetrakterens funksjon eller gjentar deg selv i samtaler med de samme spørsmålene og historiene, kan det være grunn til bekymring, forklarer Bystad.

Det klassiske eksemplet er at pasienter som kan være i et tidlig demensstadiet ikke lenger klarer å svare på spørsmål om hvor gamle barna deres er.

Aldersglemsel trenger ikke bety demens

Alder er også en medvirkende faktor hva gjelder glemsel. Det betyr imidlertid ikke at det er tegn på demens.

– I 70-80-års alderen glemmer du gjerne mer enn du gjorde da du var 20, sier Bystad, og legger til:

– Men alder er ikke så veldig dramatisk, det er en naturlig prosess. Årsaken til at du glemmer mer når du blir eldre, er at du blir tregere, og dermed bruker lengre tid på å hente frem det du skal huske.

Heggland legger til at når du blir eldre, skjer det endringer i hjernen som gjør at noen mentale prosesser går litt saktere.

– Samtidig har du mye erfaring og kunnskap som kan kompensere for mye av dette. Noen studier viser fysiske endringer i hjernen hos eldre mennesker, for eksempel redusert volum av hippocampus.

Hun forklarer videre at å være aktiv, både fysisk og mentalt, kan redusere mange av de alders-relaterte endringene i kognisjonen.

Varseltegnene på demens

Ifølge Helse Norge antas det å være rundt 80.000 mennesker med Alzheimers sykdom i Norge, hvor 10.000 nye personer får sykdommen hvert år.

Ofte er det pårørende som merker forandring på en person.

Forandringer kan være å plutselig gå fra å ha kjempegod oversikt over alle bursdager på familiemedlemmer, og plutselig ikke huske dette lenger. Eller dersom mor eller bestemor alltid har syslet med håndarbeid som strikking, og ikke lenger forstår hvordan det gjøres, er det noe du bør følge litt med på.

– Det er ofte personer som kjenner deg godt som kan se endringene over tid, sier Bystad. Det er ikke så lett å se selv, da mange glemmer at de glemmer.

Tegn på Alzheimers

Og synes du selv at du glemmer litt mye, og kanskje blir bekymret over det, er det ifølge Heggland et sunnhetstegn.

For hadde du glemt at du glemte, og ikke vært klar over det, kunne det vært tegn på tidlig Alzheimers.

Det varierer nemlig hvor gode mennesker er til å lære og huske, og hvor mye vi glemmer. Ofte er det medfødte evner - selv om andre faktorer også spiller inn.

– Det er vanlig at du glemmer mye av det du lærer. Tenk bare på alt du har lært og opplevd hittil i livet som du allerede har glemt, sier hun, og legger til:

– Du velger ut informasjon siden du ikke kan ta vare på alt. Noe av glemmingen skjer ved innkoding - hjernen siler ut hva du skal huske og lagre.

Og selv om minnet er der, kan du ha problemer med å hente det fram. Du kan for eksempel "ha noe på tunga", glemme et navn, og så komme på det senere.

– Det kan være fordi du ikke har fått riktig informasjon for å gjenskape minnet, eller at bare deler av hendelsen har blitt lagret, forklarer hun.

Og ifølge både Heggland og Bystad, er det én ting som er viktig å huske på:

– Det er naturlig og viktig å glemme, avslutter Heggland.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Dette dør nordmenn av i dag

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

Start dagen i krydderskapet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:23 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket
Siste nytt
01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:23VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus