Dette sexleketøyet sladrer når du bruker det

Takket være Internetts tilkoblingsmuligheter, kan orgasmene dine bli gjenstand for markedsundersøkelser og utvikling av nye leketøy uten ditt samtykke.

Sexleketøy har tatt noen solide sjumilssteg vekk fra den klassiske dildoen. Dersom du går til anskaffelse av den nye bestselgeren We-Vibe 4 Plus, får du samtidig tilgang til en app som gjør at du og partneren din kan leke sammen selv om dere befinner dere på ulike kontinenter.

Under hackerkonferansen DEF CON som gikk av stabelen i Las Vegas i begynnelsen av august, ble det avslørt at verdens mest solgte parvibrator deler sensitiv informasjon med deres skapere ved Standard Innovation Corporation (SIC).

Får beskjed når du kommer

Her i Norge selges We-Vibe 4 Plus blant annet hos Kondomeriet, Nytelse.no og Sinful.no. På førstnevntes hjemmeside kan vi blant annet lese at den aktuelle appen, We-Connect, gir deg tilgang til flere funksjoner og fem bonusprogram:

«Vibrasjonen for klitoris og g-punkt kan styres separat. Dere kan lage deres egne vibrasjons-spillelister, og velge vibrasjon, rytme og intensitet. Gi programmet et navn, lagre - og lek i vei!»

Men tidligere denne måneden ble det under hackerkonferansen DEF CON avslørt at We-Vibe 4 Plus bruker internett-tilkoblingen til å regelmessig sende informasjon tilbake til SIC. Produsenten får data om enhetens temperatur minutt for minutt, og endrer du på vibrasjonsnivået underveis så får produsenten automatisk beskjed.

I tillegg kan SIC tilegne seg flere av dine intime personopplysninger, som for eksempel når du får orgasme, hvor lang tid det tar og hvilke vibrasjonskombinasjoner som gjør susen.

Les også: Svenskene skal få sexlivet sitt kartlagt

(Saken fortsetter under)

We-Vibe 4 Plus App-styrt Parvibrator skal ifølge beskrivelsen stimulerer kvinnens g-punkt og klitoris samtidig som dere nyter hverandre. Foto: Nytelse.no
We-Vibe 4 Plus App-styrt Parvibrator skal ifølge beskrivelsen stimulerer kvinnens g-punkt og klitoris samtidig som dere nyter hverandre. Foto: Nytelse.no

Samler informasjon til markedsundersøkelse

Frank Ferrari, president i SIC, skriver i en pressemelding at selskapet samler vibratorinformasjonen som et ledd i markedsundersøkelse der målet er å fastsette hvilke innstillinger som er de mest effektive.

«Sikkerhet og trygghet for våre kunder er av største betydning. Vi sørger for at alle dataoverføringer er kryptert i transitt og ligger beskyttet på sikre servere. Vi gjennomfører jevnlige sikkerhetsrevisjoner og tar oss av sikkerhetsmessige spørsmål ettersom de oppdages, i samsvar med gjeldende praksis og sikkerhetsstandarder.»
Kort etter publiserte selskapet et innlegg på We-Vibes nettside der de forklarer mer detaljert at de har tatt flere steg for forbedre dataenes sikkerhetstiltak.

«Som et ledd i dette arbeidet, har vi engasjert eksterne sikkerhets- og personvernsakkyndige til å gjennomføre en grundig gjennomgang av vår datapraksis med sikte på ytterligere å øke beskyttelsen for våre kunder. Vi vil også gjøre en bedre jobb med å kommunisere om våre datarutiner for å kunne gi større åpenhet.»

Les også: – Derfor er kvinner mer interesserte i sex med samme kjønn

(Saken fortsetter under)

We-Vibe 4 Plus App-styrt Parvibrator fjernstyres via en app på din smartphone. Dette gir mulighet for å stille inn vibrasjonsmønstrene og intensiteten etter eget ønske. Men er du koblet til Internett, deler du denne informasjonen med produsenten. Foto: Nytelse.no
We-Vibe 4 Plus App-styrt Parvibrator fjernstyres via en app på din smartphone. Dette gir mulighet for å stille inn vibrasjonsmønstrene og intensiteten etter eget ønske. Men er du koblet til Internett, deler du denne informasjonen med produsenten. Foto: Nytelse.no

Mener vi bør være vant til det

Daglig leder hos Nytelse.no, Geir Larsen, forteller på telefon med ABC Nyheter at de har bedt om en egen redegjørelse fra produsenten som de vil komme til å legge ut på sine hjemmesider.

– Vi var ikke klar over dette før inntil nylig og har heller ikke klart å finne noe informasjon i bruksanvisningen. Det kan hende det står nevnt når du skal godkjenne avtalen som følger med registreringen av appen på telefonen, men de færreste av oss leser nøye gjennom teksten før vi klikker «OK».

Larsen mener det ikke er noe spesielt med den informasjonen som blir videreformidlet, og at vi i dag bør være vant til at all bruk av apper på telefonen vår blir målt og registrert.

– Jeg har faktisk ikke tenkt noe over det selv at det også kan gjelde sexleketøy. Men hver gang du laster ned en app og bruker den, så er det noen som får tak i informasjon om for eksempel hvilke programmer du benytter og hvor lenge.

Les også: – Seksuelt aktive over 50 år har bedre hukommelse

Etterlater digitale spor med fjernstyrte sexleker

Både Kondomeriet og Sinful er lite villige til å svare på spørsmål fra ABC Nyheter. Nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, Dorthea Berge, henviser kun til SICs pressemelding mens markedskonsulent hos Sinful.no, Ine Martinsen, skriver i en mail at hun har snakket med deres innkjøpsansvarlig.

– Hun har skrevet til Standard Innovation Corporation og vil ta en beslutning så snart hun får mer utdypende informasjon fra dem. Når det er sagt, så er We-Vibe 4 generelt et utrolig populært produkt til par, forteller Martinsen.

I likhet med Sinful.no, kan Geir Larsen hos Nytelse.no fortelle at salget av den aktuelle leken har vært bra og at de har fått flere positive tilbakemeldinger. Det foreligger foreløpig ingen planer om å stoppe salget av produktet.

– Det vil komme flere fjernstyrte leketøy som dette, og vi må være klar over at ved å benytte en appstyrt tjeneste så vil du etterlate deg spor uansett hvilke digitale enheter du benytter deg av.

Les også: Så mye forbrenner du under sex

Ulovlig uten nødvendig tillatelse

We-Vibe 4 er kåret som det beste parproduktet i en test i den svenske avisen Aftonbladet. Foto: Kondomeriet
We-Vibe 4 er kåret som det beste parproduktet i en test i den svenske avisen Aftonbladet. Foto: Kondomeriet

Hos Datatilsynet er det opprettholdelse av personopplysningsloven som står sentralt. Formålet med loven er å verne enkeltpersoner mot krenkelse av personvernet gjennom bruk av personopplysninger. Etter å ha sett på saken, er forvaltningsorganets konklusjon at informasjonen i dette tilfellet vil kunne spores og dermed ikke er for anonym å regne.

– Informasjon som kan tilbakeføres til en enkeltperson og som attpåtil vil være av typen sensitive personopplysninger er det ikke lov å behandle uten nødvendig tillatelse fra den enkelte.

– Nå som distributøren kjenner til hvordan produktet håndterer personopplysninger, må den påse at nødvendige informasjon fremkommer. Både produsenten og distributøren bør i fellesskap finne en løsning på informasjonsbehovet.

Les også: Derfor bør du sove naken

Spør deg selv: Er det nødvendig?

Det er vanskelig for en forbruker å selv finne ut av hvordan et oppkoblet produkt kommuniserer. Rådet fra Datatilsynet er å være nøye med å lese den informasjonen som følger med produktet.

– I dette tilfellet fulgte visstnok slik nødvendig informasjon ikke med. Generelt, siden vi fremover vil se at alle mulige produkter blir tilknyttet Internett, bør forbrukerne vise stor skepsis og spørre seg selv om oppkobling til nettet faktisk er nødvendig.

Det finnes imidlertid en løsning dersom du føler du har funnet det perfekte verktøy til intimkosen:

Setter du mobilen din i flymodus før du starter, unngår du at produsenten får vite hvor mange minutter du trenger på deg for å krysse målstreken.

Les også:

Advarer mot sex i førerløse biler

Derfor har du negative følelser etter sex

Åtte ting som dreper forholdet

Personvernpolicy