For å unngå hudormer, bør du styre unna disse matvarene

Se video:

Slik bekjemper du sorte prikker og hvite klumper i huden.

- Hudormer eller komedoner er akne uten betennelse som oppstår på grunn av tilstopping av utførselsgangen til talgkjertlene.

Det forteller Elena Egorina, lege dr.med, spesialist i kosmetisk dermatologi, sentral fagansvarlig og gründer av Ansikta Medica AS.

Hudormer inneholder talg, døde hudceller og bakterier, og det er noe som de aller fleste av oss er plaget med, mer eller mindre.

Svarte prikker eller hvite klumper

Ifølge legen finnes det to ulike typer av hudormer: svarte prikker og hvite komedoner.

- Svarte prikker, eller åpne komedoner, er opphopning av talg og keratin med åpningen til hudens overflate. Det er oksidert fett som gir de åpne komedonene den svarte fargen, sier Egorina.

De hvite små kulene som ligger litt dypere i huden, kalles for hvite hudormer eller lukkede komedoner:

- De har samme innhold som de svarte komedonene, men er uten åpning til huden. De hvite hudormene kan bli betente, men det skal en rekke faktorer til for å utløse en inflammatorisk reaksjon som omdanner slike hudormer til betente kviser, forklarer Egorina videre.

- Kan skyldes stress og kjønnshormoner

Irene Telle Forland, hudpleier og makeupartist ved hudpleieleverandør Isaksen & Co AS, forteller at hudormene først og fremst forekommer i områder i huden hvor det produseres mye talg, for eksempel i T-sonen i ansiktet: panne, nese og hake.

De kan også komme på øvre del av overkroppen.

- Hudormer er rett og slett talg som finnes naturlig i huden, og når talget kommer ut på hudoverflaten, kommer det oksygen til, og dermed blir talget svart på farge, sier Telle Forland.

Årsakene til den økte talgproduksjonen som fører til betennelse i talgkjertlene er ikke kjent. Men kjønnshormoner både hos menn og kvinner, bakterier, visse medikamenter og arv kan spille inn, ifølge Egorina.

- Stresshormoner, blant annet kortisol, kan svekke kroppens naturlige forsvarsmekanismer og øke komedondannelse, sier legen.

Bruk av feil produkter til hudpleie kan forverre tilstanden ytterligere, hevder Egorina videre.

- Du må derfor forsøke å unngå produkter som tetter porene og forårsaker betennelse. Når porene tettes, skapes det et oksygenfattig miljø hvor aknebakterier trives godt. Dette kan føre til betennelse i huden med rødfarge, hevelse og smerte, opplyser legen.

Kostholdets innvirkning på komedondannelsen er mye omdiskutert:

- Mange typer av mat, for eksempel raske karbohydrater, sukkervarer og melk, utløser dannelse av insulin-lignende vekstfaktorer (IGF) som kan stimulere talgkjertlene og øke hudormdannelse, sier Egorina.

Forsvinner aldri helt

Ifølge legen kan du dessverre aldri fjerne hudormene helt:

- Du blir aldri kvitt talgkjertlene, og vi trenger noe hudfett for å smøre og beskytte huden vår, sier Egorina.

Telle Forland støtter dette, og mener at så lenge huden produsere talg, så vil det være muligheter for å få plagene tilbake.

- Har du fjernet store hudormer så dannes det en slags tunnel i huden hvor det lettere oppstår hudormer for ettertiden også, forteller hudpleieren.

En kombinasjon av dyprens i salong og bruk av gode renseprodukter og peelinger hjemme, samt talgregulerende produkter, kan dempe forekomsten, ifølge Telle Forland.

- Men, du må være forsiktig og ikke overbehandle huden, sier Egorina.

Bruk av for kraftige renseprodukter eller over-eksfoliering med kornbaserte skrubber, kan virke mot sin hensikt. Effekten kan bli at du i stedet irriterer huden og øker talgproduksjon med påfølgende dannelse av nye hudormer, opplyser hun.

- Det er derimot mulig kontrollere talgproduksjonen med gode rutiner, eksempelvis gjennom et hjemmeprogram, som er skreddersydd hudtypen din, sier legen videre.

Les også: – Ingen skal måtte gå rundt med kviser resten av livet

Glykolsyre og salisylsyre kan hjelpe

Den gode nyheten er at det finnes hjelp til alle som plages med svarte prikker og lukkede komedoner, ifølge Egorina.

- Råd til å utvikle et tilpasset hudprogram gjøres gjerne i samråd med utdannet helsepersonell. Både salongbehandlinger i kombinasjon med et tilpasset hjemmeprogram er etter min erfaring, veien å gå, tipser legen.

Forskningen og bioteknologi har ført til at det er utviklet mange gode salongprodukter som sørger for at man får en effekt uten å påføre huden skade, hevder Egorina.

- Det er selvfølgelig nødvendig med flere salongbehandlinger for å oppnå et godt resultat. På vår klinikk bruker vi eksempelvis syrebehandlinger: glykolsyre, mandelsyre, salisylsyre, melkesyre, eller frysetørrete enzymer som aktiveres med vann, sier legen og forklarer videre:

- Aktive enzymer bryter ned fett, protein- og sukkerforbindelser i porene. Dette fører til at vi klarer til å fjerne hudormer på skånsom måte. I etterkant av behandlingen på klinikken starter rutinene som du selv kan gjøre hjemme for å forebygge komedondannelse og tilstopninger i huden, sier hun.

Les også: - Deprimerte mer plaget av kviser

Dette kan du gjøre selv

De fleste av oss klemmer hudormene ut selv. Hudpleier Telle Forland understreker at det er viktig å være lett på hånden hvis du skal fjerne hudormer selv, for det er lett å skade huden hvis du klemmer for hardt.

- En hudpleier er trent i dette, og har også utstyr for å fjerne hudormer, så hvis disse er et problem, anbefaler jeg å oppsøke profesjonelt personale, sier hun.

Behandler du hudormene selv, har Telle Forland følgende tips:

  • Hjemme kan du best forhindre hudormer ved å rense huden med passende renseprodukt morgen og kveld, peele med passende ansiktsskrubb et par ganger i uken og gjerne legge en utrensende maske med hvitleire etter peelingen.
  • Daglig rens og pleie av huden vil virke forebyggende på nye "komedonangrep".
  • Har du behov for å klemme på huden selv for å få fjernet hudormer, så peele først, gjerne over vanndamp/i dusjen for å mykne opp huden og fjerne døde hudceller.
  • Hudormen kan så forsiktig masseres ut. Her er det viktig å ikke klemme hardt!
  • Husk også å desinfisere med pyrisept både før og etter utklemming.
  • Sitter hudormen fast: prøv igjen neste gang og bruk gjerne produkter som mykner opp talget i huden.

God forebygging av hudormer

Ekspertene forteller at gode og riktige rutiner hjemme er den beste forebyggingen for å ta vare på huden.

- Ved å rense huden to ganger daglig med renseprodukter som er tilpasset hudtilstanden, samt å kontrollere talgproduksjon med riktige kremer som inneholder blant annet syrer eller vitamin A - forbindelser, nærmer du deg målet, tipser Egorina.

Hun anbefaler deg å skaffe deg et godt produkt for skånsom eksfoliering, skrubbing, av huden.

- Eksfoliering fjerner effektivt døde hudceller fra hudoverflaten og forebygger tilstopninger og betennelsesdanning i komedoner, sier legen videre.

Og ikke glem solbeskyttelse!

- Solbeskyttelse er helt nødvendig i alle aldre for å unngå å tørke ut huden, sier hun.

De verste tabbene

Det er flere ting du må passe på hvis du skal få bukt med hudormene, mener de to ekspertene:

- Hvis du klemmer for hardt, så kan du skade huden, spesielt rundt nesen hvor huden er svært tynn, sier Telle Forland.

Dette støtter Egorina:

- Du bør ikke klemme på hudormer siden dette kan føre til at du får store synlige porer, arr og pigmentering - alle tre er tegn på hudaldring, sier legen.

Hun anbefaler istedet å sørge for å ha en god hudhygiene slik du unngår tilstopninger i huden og utvikling av betennelsesreaksjon i form av kviser.

- Min anbefaling er å oppsøke en hudpleier eller annet kompetent helsepersonell med utdannelse og erfaring innenfor hudpleiefaget, tipser legen.

Telle Forland mener at den største tabben er at du går for lenge med hudormene før du gjør noe med de.

- Da får du dype "tunneler", groper og utganger i huden som ikke forsvinner, forteller hudpleieren.

Overforbruk av bakteriedrepende kremer som selges eksempelvis reseptfritt på apotek, kan føre til en tilvenning med påfølgende behov for doseøkning for å opprettholde effekten, mener Egorina.

I tillegg vil kostholdet spille en viktig rolle:

- Dette er omdiskutert, men nyere forskning tyder på at søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, som sjokolade, har en tendens til å forverre tilstanden som da kan føre til uønskede tilstopninger, sier legen.

Les også:

En av disse vinner testen av 12 sminkeservietter

Ni uvaner som ødelegger huden din

- Skal dra ut sorte ormer fra huden

Saken er først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy