Meny

Du kan forebygge åreknuter til en viss grad

Åreknuter er ifølge Helsenorge vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som de skal. Foto: NTB Scanpix

Det er økt risiko for åreknuter når du er gravid. Stillestående arbeid øker også risikoen, men arv har stor betydning.

Åreknuter er utvidede blodårer like under hudoverflaten, og opptrer oftest på leggene. Åreknuter heter varicer på i medisinsk terminologi.

- Arv og stillestående arbeid er de viktigste risikoene for hvor utsatt du er for åreknuter. Sitter eller står du mye øker du risikoen. Under svangerskap er østrogen- og testosteronnivået endret. Dette kan være med på å bidra, i tillegg til at fosteret etter hvert klemmer på de store venene i bekkenet. Trykket forplanter seg ned i beina, og klaffene i venene kan bli ødelagt. Da blir det lekkasje, sier Einar André Brevik, karkirurg ved Sykehuset Innlandet og leder av Norsk karkirurgisk forening.

Les også: Symptomer og behandling av åreknuter

Hva er åreknuter?

Åreknuter er ifølge Helsenorge vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som de skal.

Einar André Brevik, karkirurg ved Sykehuset Innlandet og leder av Norsk karkirurgisk forening. Foto: Privat

Hjertet pumper blod gjennom kroppen din, og blodet går i arterier med oksygen til cellene. Når cellene har mottatt oksygenet de trenger, returnerer blodet tilbake til hjertet gjennom venene. Veneblod fra beina ledes oppover, og derfor har venene klaffer som hindrer blodet i å strømme bakover.

Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i beina ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden eller innsiden av leggene, og noen ganger går de oppover låret. Det er lettere å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig.

Les også: Umulig å unngå åreknuter

Ulike typer åreknuter

Ifølge Brevik deles åreknuter inn i:

 1. Telangiektasier: synlige små utvidede venyler < 1mm
 2. Venektasier eller retikulære vener: synlige små utvidede venyler < 4mm
 3. Varicer (åreknuter): palpable utvidede vener > 4 mm
 4. Ødem
 5. Lipodermatosklerose: hudforandringer med pigment, indurasjon, fortykkelse og eksem
 6. Aktivt eller sår tilhelet hovedsakelig lokalisert til leggen eller perimalleolært
 7. Venøs klaudikasjon: smerter, spreng etter belastning.

Man skiller også mellom primære og sekundære åreknuter, ifølge Store medisinske leksikon:

Ved primære åreknuter foreligger det en medfødt mangel på veneklaffer eller en medfødt defekt i det elastiske vevet i veneveggen. Årsakene til dette er ikke kjent, men arvelige faktorer spiller trolig en vesentlig rolle. Tilstanden opptrer langt hyppigere i visse familier enn i befolkningen for øvrig.

Sekundære åreknuter er en følge av en kjent veneskade, for eksempel en sykdom som har ødelagt klaffene og svekket veneveggen, slik at klaffene ikke lenger slutter tett sammen. En vanlig årsak er blodpropp i de dype vener. Svulster i det lille bekken, for eksempel leiomyomer i livmoren eller kreftsvulster i eggstokker, livmor eller i endetarm, som trykker på de store bekkenvenene slik at blodtransporten fra bena blir hemmet, kan fremkalle åreknuter.

Les på Mammanett.no: ABC for førstegangsgravide

Åreknuter kan forebygges

Ifølge Helsenorge ser åreknuter ut som lokale blålige hevelser på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge. Noen ganger klør det. Åreknutene kan bli større dersom du står oppreist lenge eller i varmt vær. ​

Men det kan forebygges, ifølge Brevik:

 • Bruk støttestrømper
 • Unngå høye hæler
 • Ikke sitt med beina i kors
 • Ha varierende arbeidsstilling

Les også: Svangerskapsforgiftning

(Saken fortsetter under)

Svært vanlig, og du får flere jo eldre du blir. Foto: NTB Scanpix

Behandling av åreknuter

Det er vanlig at gravide får åreknuter. Noen får så store plager at det behandles, andre behandler åreknuter av kosmetiske årsaker. Ifølge Brevik anbefales det ikke at åreknutene behandles under svangerskapet. Det beste er å vente med eventuell behandling til du har fått alle barna du regner med du skal ha.

- Noe kan forsvinne etter svangerskapet. Flere svangerskap øker risikoen for åreknuter og økt mengde åreknuter, sier Brevik.

Åreknuter nivå 2-3: Her ser man både spindelvevsårer og åreknuter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Det finnes en rekke ulike type behandlinger, ifølge Norsk karkirurgisk forening:

 • Skleroterapi: Man sprøyter inn et kjemisk middel (ofte noe som heter aetoxysclerol – en form for alkohol) inn i den/de årene som man ønsker å behandle/bli kvitt. Dette skaper en betennelse på innsiden av årene, som gjør at åren som behandles går tett. Med andre ord transporterer den ikke lenger blod, og har ingen funksjon
 • Kompresjonsterapi: I all hovedsak er dette støttestrømper, men for noen pasienter er ikke strømper bra nok. I de tilfellene må det legges elastiske bandasjer med nok trykk til å transportere blodet mer effektivt tilbake til hjertet. Altså pasienter med mer enn bare åreknuter. Det vil si dyp venøs svikt etter f.eks. DVT (dyp venøs trombe).
 • Endovenøs behandling: Behandling av åren fra innsiden. Dette er den mest moderne behandlingen, og er en mer skånsom metode enn kirurgi. Det brukes enten varme (RF – radiofrekvens ablasjon, damp, laser) eller andre metoder (lim, mekanisk sclerosering).
 • Kirurgi: Åreknutekirurgi, dette er kirurgi som utføres i det overfladiske venesystemet. Stripping av vene safena magna fra kneet til lysken gir de beste langtidsresultater og mindre forekomst av skade på safenus nerven, som kan gi dropp-fot
 • - Åpen kirurgi er kun å anbefale i spesielle tilfeller og/eller at den enkelte ikke egner seg for de nye metodene (forskjellige krav avhengig av metode). Derfor viktig at hver og en får skreddersydd sin behandling avhengig av årsak, funn på UL og hva som egner seg best. Dette bør gjøres av en karkirurg, som er spesialist innen dette faget, sier Brevik.

Ifølge Brevik skal man ha ganske store plager for å få behandling av offentlige midler.

- At du har plager er ikke nok. Du skal ha vondt, det holder ikke lenger med at det klør og er stygt. Altså fra klassifisering tre og oppover (se over), sier Brevik.

Les også: Seks vanlige misforståelser om graviditet

Pelvic congestion syndrom

En tilstand som kan forekomme hos gravide kvinner, er Pelvic congestion syndrom.

- Det er åreknuter i bekkenet, sier Brevik.

Han forklarer at åreknuter i bekkenet viser seg ved åreknuter på kjønnslepper eller i skjeden.

- Det kan gi ubehag og plager, spesielt når man står oppreist, under samleie og under menstrasjon. Det typiske er økte plager starten av menstruasjonen, og dette skyldes at åreknutene ligger i bekkenet, nær eggstokkene, forklarer Brevik.

En hemoroide er simpelthen en blodåre (vene) nær endetarmsåpningen som er forstørret - en slags åreknute. Dette kan du lese mer om her!

Les også:

Ødem

Blodtrykksfall: Ulike årsaker

Symptomer på hjerneslag

Hjertesykdom

Høyt blodtrykk

Hjerterytmeforstyrrelser

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Denne saken har også blitt publisert på Mammanett.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:02 NSB vurderer å droppe komfortkupeen01:28 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballthriller01:19 Charlottesville-dømt vil trolig erklære seg skyldig i hatkrim01:07 Staten sier opp omstridt Aleris-avtale00:34 Kilde: Barr trenger uker, ikke måneder til å vurdere rapport00:24 Tetzschner mener Stortingets nye byggeregler ikke er nok00:19 Sveriges trener med blandede følelser00:14 Etiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12 Liverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07 Dansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04 Forbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48 Kamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45 Tre i varetekt for omfattende bedrageri23:36 Hareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35 Nordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur
Siste nytt
02:02NorgeNSB vurderer å droppe komfortkupeen01:28SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballthriller01:19VerdenCharlottesville-dømt vil trolig erklære seg skyldig i hatkrim01:07NorgeStaten sier opp omstridt Aleris-avtale00:34VerdenKilde: Barr trenger uker, ikke måneder til å vurdere rapport00:24NorgeTetzschner mener Stortingets nye byggeregler ikke er nok00:19SportSveriges trener med blandede følelser00:14VerdenEtiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12SportLiverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07SportDansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04SportForbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48SportKamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45NorgeTre i varetekt for omfattende bedrageri23:36SportHareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35SportNordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportBerget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus