Spesielt én ting må du unngå når du barberer deg

Unngå de vanligste barbertabbene. Se video i vinduet over.

Barberingstabbene du bør unngå.

– De største feilene menn gjør når de barberer seg er å gjøre det før de dusjer, samt at de starter med å barbere seg mot hårene med for hardt press på høvelen.

Det forteller Andreas Doppelmayr, grunnlegger av Barbershop.no.

Konsekvenser av barberingstabber er flere, deriblant nupper og inngrodde hår – som følge av barbering mot hårene.

– Dette gjelder spesielt dersom du bruker flerbladshøvel, som tar så tett ned mot huden at hårene vil vokse innover i huden og resultere i barberkviser, sier Doppelmayr.

Ved å barbere medhårs blir resultatet litt mindre tett, men det ser bedre ut med litt skjeggstubber enn masse nupper og røde prikker, mener han.

Jonathan Pramborn, Product & Development manager hos barberingssalongen Gents, er enig:

– Når du barberer mot hårene, vil dette ha en slags epilerende effekt der hårstråene nær sagt røskes direkte ut av huden, sier han.

Ikke barber deg før du legger deg. Se video:

– Etterlater ødelagt hud

Husam Jasri, eier og daglig leder ved Sams Hair og Barber Salong, forteller at barberer du deg uten at huden har fått nok fukt, blir den tørr og irritert. Det gjør barberingen veldig vanskelig og etterlater ødelagt hud.

– I tillegg er det en del menn som barberer seg uten barberingskum eller krem, men bare med vann. Dette skaper enorm irritasjon på huden. Det samme gjelder aftershave. Denne må alltid brukes etter barberingen, forklarer Jasri.

Les også: Hudekspert: Du kan selv motvirke 90 prosent av årsaken til aldring

(Saken fortsetter under)

En god høvel er helt essensielt for at barberingen skal gi best mulig resultat. Foto: Colourbox
En god høvel er helt essensielt for at barberingen skal gi best mulig resultat. Foto: Colourbox

Ifølge eksperten er det også mange som tåler hverken kniv eller høvel.

– Da må de kun barbere seg med maskin siden det da ikke spiller noen rolle hva slags produkter de bruker, eller om de barberer seg riktig i og med at huden likevel reagerer, sier Jasri videre.

Ifølge Pramborn bør du tenke deg om før du velger å glattbarbere deg.

– Skjegget er som alt annet hår på kroppen: en naturlig beskyttelse for huden mot både varme og kjølig vær, sier han.

For å unngå at huden blir enda mer følsom slik at kviser og nupper dukker opp, mener Pramborn at det viktigste er å vaske huden med varmt vann før barbering, og gjerne bruke en pre shave-olje eller krem som gir ekstra beskyttelse før du går i gang med barberingen.

– Å skylle huden med kaldt vann etter barbering, samt bruke en aftershave uten alkohol eller parabener, vil være med på å lukke porene og forebygge hudproblemer, anbefaler han.

Les også: Tipset som redder inngrodde hår

– Dyrest ikke alltid best

De fleste ønsker selvsagt å spare penger når de velger utstyr som barberingsskum, høvel, maskin og aftershave, og ser derfor etter rimeligere løsninger.

Det er ikke prisen det kommer an på, men huden din. Foto: Colourboc
Det er ikke prisen det kommer an på, men huden din. Foto: Colourboc

Noen tips handler for eksempel om å bruke balsam eller bodylotion på huden i stedet for skum eller krem spesielt egnet for barbering.

Pramborn advarer mot dette.

– Det beste er å bruke enten en barberkrem eller barbervask for å unngå irritasjon. Barberskum er veldig luftig, så det gir ikke alltid god nok beskyttelse som huden trenger når du barberer deg, sier han.

Samtidig understreker han dyrest ikke alltid er best.

– Det mange ulike hudtyper slik at de billigere alternativene kan iblant være like bra. Men opplever du tydelige hudproblemer, må du ofte litt opp i pris. Virker det, vil det jo være verdt det i lengden, sier Pramborn.

Les også: – Det er absolutt ikke all hudpleie du burde lage selv

Slik skal en god høvel være

For en barbering som gir best mulig resultat, er ifølge Doppelmayr en god høvel helt essensielt.

– Jeg anbefaler helst en tradisjonell høvel med ett blad. Med den unngår du at fem blader dras over ansiktet og at hvert blad kutter lengre ned mot huden. Mange får mindre problemer med nupper og inngrodde hår med en slik barberhøvel, sier han.

Når høvelen er god, kan du gjennomføre barberingen med lett press.

– Bladene skal være skarpe nok til at de glir over huden og kutter hårene lett. Dersom du må bruke mye press, er bladene for sløve og det vil føre til irritert hud og svie, sier han.

Les også:

Billige sko er dyrest!

- Folk begynte å kommentere at jeg var blitt tynnere i håret

Ni ting menn bør ha i skapet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus