Trenger du egentlig vitamintilskudd?

Nordmenn trenger i utgangspunktet kun ett vitamintilskudd, vitamin D. Annet vitamintilskudd skal ikke tas med mindre man får påvist mangel.

Det er velkjent og godt dokumentert at man ikke har oppnår noen helsegevinst ved å ta vitamintilskudd av noe slag, med mindre man har påvist mangel. Det vil si at kun personer med påvist mangel, skal ta tilskudd.

– Det finnes selvfølgelig sjeldne og spesielle tilfeller, hvor man vet at vedkommende vil utvikle en mangel på et spesifikt vitamin, på grunn av konkrete medisinske forhold, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Vitamin B12

Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat

Slike tilfeller kan være dersom en person har blitt fedmeoperert og har fjernet deler av magesekken, da vil vedkommende få B12-mangel og må få injeksjoner med B12 resten av livet.

– Andre personer som må få tilskudd av B12 er veganere, da det ikke dekkes av vegankostholdet. B12-tilskudd er ikke uvanlig, men skal kun tas dersom man får påvist mangel av det.

Les også: Dette er vitamin B6

Vanlig med D-vitaminmangel

Personer som soler seg lite, for eksempel av religiøse årsaker eller på grunn av overvekt, vil svært ofte få D-vitaminmangel.

– Det eneste vitamintilskuddet alle kan ta, er D-vitamin, nettopp fordi en stor del av befolkningen her til lands har for lave verdier, sier Barexstein.

Alle trenger vitamin D

Det sies at alle trenger tilskudd av D-vitamin i vinterhalvåret. Dette kan tas i tablettform, eller i dråpeform.

– Man kan også få i seg D-vitaminer via tran, noe som anbefales, da man i tillegg får i seg essensielle fettsyrer, sier Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus.

Det er forskjellige grupper som kan ha behov for vitamintilskudd. For eksempel de som av ulike grunner eliminerer bort alle meieriprodukter.

– De som ikke kutter ut bare melk, men alle meieriprodukter, og ikke erstatter det i noen særlig grad med kalsiumberikede erstatningsprodukter slik som soya- og havremelk, må ta et tilskudd av kalsium, sier Landaas.

Les også: Trenger man egentlig tilskudd av vitamin K?

(Saken fortsetter under)

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas Foto: Ketil Jacobsen
Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas Foto: Ketil Jacobsen

Jernmangel er vanlig

Folat kan gis til kvinner i fertil alder, spesielt de som ønsker å bli gravide. Et generelt råd til gravide kvinner er å ta tilskudd av folat og jern, i tillegg til D-vitaminer.

Opptil én av fem norske kvinner i fertil alder har jernmangel . Spesielt kvinner med store menstruasjonsblødninger er utsatt for å få det, i tillegg til gravide og ammende.

– Jern skal gis til de som har fått påvist jernmangel – det er mange som er i risikosonen, slik som kvinner i fertil alder, og små barn. Blodgivere skal alltid ta jerntilskudd, det er veldig viktig, sier Landaas.

Skal barn ha vitamintilskudd?

Noen barn er meget kresne, og mange foreldre opplever at barna ikke vil spise grønnsaker eller andre matvarer de får servert.

Les også: 74 danske barn forgiftet av feilprodusert D-vitamin

(Saken fortsetter under)

Vitamintilskudd kan ikke erstatte frukt og grønt. Foto: NTB Scanpix
Vitamintilskudd kan ikke erstatte frukt og grønt. Foto: NTB Scanpix

– Man kan ikke erstatte grønnsaker med vitamintilskudd. Dersom man ikke spiser hverken frukt, grønnsaker, bær eller drikker juice, vil man få C-vitaminmangel, og det kan unngås ved tilskudd.

Landaas sier at det er veldig viktig å finne noe barnet liker, da frukt og grønt inneholder mange viktige næringsstoffer.

Har du spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av Lommelegens leger.

Les også:

Derfor trenger du jod i kostholdet

Normal vekt, overvekt eller fedme?

Fraråder lett overvektige å slanke seg - dette bør de gjøre i stedet

Myter og fakta om forbrenning

Derfor trenger mange D-vitamin nå

Trenger vi tilskudd av vitamin K?

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus