Gravide som trener kan slippe diabetes

Det ser ut til at bare litt trening skal til for å redusere risikoen ved fedmesvangerskap. Foto: Kirsti Krohn Garnæs, NTNU
Det ser ut til at bare litt trening skal til for å redusere risikoen ved fedmesvangerskap. Foto: Kirsti Krohn Garnæs, NTNU

Trening i svangerskapet forebygger svangerskapsdiabetes hos gravide med fedme. Det er ikke mye som skal til.

Trening alene kan redusere antallet gravide med fedme som utvikler svangerskapsdiabetes. Kvinnene i treningsgruppa hadde også lavere blodtrykk enn kontrollgruppa mot slutten av svangerskapet.

Dette viser en ny studie fra NTNU som nå er publisert i PLoS MEDICINE.

Flere med fedme

Antallet kvinner i fruktbar alder som har fedme øker. Fedme øker risikoen for en rekke svangerskapskomplikasjoner, og de vanligste av disse er svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, høy vektøkning og svangerskapsforgiftning.

Disse kvinnene har også økt risiko for å måtte ta keisersnitt og for å føde store barn. Slike komplikasjoner kan påvirke helsa til mor og barn, ikke bare under svangerskapet, men også senere i livet.

Les også: Kan trening hjelpe overvektige gravide?

Langt færre rammet

I en stor forskningsstudie ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og St. Olavs Hospital i Trondheim, har forskere undersøkt effekten av regelmessig trening hos gravide med fedme.

Studien hadde med 91 kvinner som ble tilfeldig fordelt til en treningsgruppe eller en kontrollgruppe. Av disse var det bare to i treningsgruppa, mot ni i kontrollgruppa, som utviklet svangerskapsdiabetes. Kvinnene i treningsgruppa hadde også lavere blodtrykk mot slutten av svangerskapet.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Forskerne Trine Moholdt og Kirsti Krohn Garnæs. Foto: Kari Williamson NTNU
Forskerne Trine Moholdt og Kirsti Krohn Garnæs. Foto: Kari Williamson NTNU

Livslange følger

– Det er viktig å redusere fedmerelaterte svangerskapskomplikasjoner siden disse kan ha langvarige konsekvenser for både mor og barn, sier forsker Trine Moholdt, prosjektlederen for studien.

– Vi anbefaler alle kvinner å trene under svangerskapet, så lenge de ikke har noen medisinske årsaker til ikke å gjøre det. Vi vil også understreke at mengden trening som ser ut til å redusere risikoen for svangerskapsdiabetes hos disse kvinnene ikke var spesielt stor, tilføyer hun.

Les også: Data fra 30.000 kvinner kan berge liv

Ikke mye som skal til

Kirsti Krohn Garnæs er PhD-studenten som har vært ansvarlig for all trening:

– Kvinnene i treningsgruppa ble tilbudt tre ukentlige treninger gjennom svangerskapet. Alle treningene var veiledet av fysioterapeut og varte i 60 minutter hver gang. De startet med å gå 35 minutter på tredemølle, med moderat intensitet, og gjorde deretter 25 minutter styrketrening. Det er viktig å poengtere at intensiteten ikke var spesielt høy og at det ikke var alle kvinnene som møtte til alle treningsøktene. Dermed kan det se ut til at det kun er litt trening som skal til for å redusere risiko ved fedmesvangerskap, sier Garnæs.

Kvinnene i kontrollgruppa mottok standard svangerskapsomsorg.

Les også:

Nå vet vi mer om svangerskapsforgiftning

Kan trening hjelpe overvektige gravide?

Data fra 30.000 kvinner kan berge liv

Saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus