Ny klamydiavaksine kan være like rundt hjørnet

Kanadiske forskere jobber med en vaksine mot klamydia. Foto: Remains/istock.com
Kanadiske forskere jobber med en vaksine mot klamydia. Foto: Remains/istock.com

Kanadiske forskere presenterte de første lovende skritt i retning av en nasal vaksine mot klamydia.

Klamydia

  • Seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia brukes også om selve bakterien.
  • I tre av fire tilfeller rammer sykdommen unge voksne i alderen mellom 15 og 24 år gammel.
  • Årlig avlegges i underkant av 20 000 positive klamydiaprøver i Norge.
  • Infeksjonen behandles i de aller fleste tilfeller med en engangsdose Azitromycin. Behandling av seksuelt overførbare infeksjoner er gratis i Norge.

Klamydia er meget utbredt blant unge opp til 25 år, men uten behandling kan den seksuelt overførbare infeksjonen blant annet gi nedsatt evne til å få barn. Nå gir forskere ved McMaster University i Canada grunn til å håpe på en kur.

Forskningstidsskriftet Vaccine publiserte denne uken en fersk studie der de kanadiske forskerne skriver at de har tatt de første viktige stegene mot en rimelig vaksine som skal gi beskyttelse mot sykdommen og virkningen som i verste fall kan resultere infeksjon i øvre genitalier, bekkeninfeksjon og infertilitet.

Les også: Kjønnssykdommen du ikke har hørt om

Livmortappen til en kvinne med klamydiainfeksjon. Foto: CC BY-SA 3.0
Livmortappen til en kvinne med klamydiainfeksjon. Foto: CC BY-SA 3.0

– Vaksinasjon ville være den beste måten å kunne forhindre en klamydiainfeksjon, skriver David Bulír som er en av forfatterne bak studien.

– Vår studie har identifisert viktige nye antigener som kan brukes som en del av en vaksine for å forebygge eller eliminere de skadelige reproduktive konsekvensene av ubehandlede infeksjoner.

Forskerne har identifisert et antigen som har fått navnet BD584, som reduserte hydrosalpinx med 87,5 prosent. Hydrosalpinx er en tilstand der en kvinnes eggledere blir fylt med væske og blir blokkert. Denne blokkeringen kan forårsake smerter hos enkelte kvinner og kan føre til infertilitet.

Les også: Tusen fikk feil svar om kjønnssykdom

Ifølge medforfatter Steven Liang har vaksinen også potensial til å gi beskyttende mot alle Chlamydia trachomatis-stammer, inkludert de som forårsaker trakom. Trakom er en øyeinfeksjon forårsaket av klamydia som kan føre til blindhet. Millioner av mennesker er rammet over hele verden.

– Vaksinen vil kunne bli administrert gjennom nesen. Dette er enkelt, smertefritt og krever ikke høyt utdannede helsearbeidere for å kunne administrere, skriver Liang.

Les også:

– Ingen HIV-kur med det første

Slik blir du IKKE smittet av HIV

– Flere unge menn bør teste seg for klamydia

Personvernpolicy