– Mental trening gjør hjernen yngre

<p>Hukommelse og evnen til å tenke klart er viktig for en god alderdom.</p>
Hukommelse og evnen til å tenke klart er viktig for en god alderdom. Foto: AFP Relaxnews

Fysisk trening bør kombineres med mental trening for å beskytte hjernen mot aldring, ifølge en ny studie.

Ny forskning fra Universitetet i Texas, Dallas, viser at det ikke holder å bare være fysisk aktiv om du vil beskytte hjernen mot alderdom. Forskerne mener at fysisk trening bør kombineres med regelmessig mental trening for å stimulere kognitive funksjoner. Fysisk trening har vist seg å ha en positiv effekt på hukommelsen, mens mental trening viser seg å bedre hjernens utøvende funksjon, ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Forskerne studerte en gruppe på 36 voksne mellom 56 til 65 år. Deltagerne ble delt inni to grupper. Den ene gruppen deltok i et treningsprogram som inkluderte rask gange og sykling med fem minutters oppvarming og avkjøling. Gruppen trente tre timer i uken i tre måneder.

Den andre gruppen fulgte et mentalt treningsprogram. Denne gruppen trente også tre timer i uken i tre måneder, og de gjorde øvelser for å bedre oppmerksomhet, prioriteringsevne, perspektivtaking og problemløsning.

Forskerne brukte MR-scanning til å evaluere blodgjennomstrømningen i hjernen til deltagerne i begynnelsen og i slutten av studien.

Les også: Slik kan pårørende takle demens

Flere tiår yngre

De oppdaget at blodgjennomstrømningen var betydelig høyere hos deltagerne som hadde deltatt i mental trening. Den økte med åtte prosent sammenlignet med gruppen som hadde deltatt i fysisk trening.

– Vi mister en til to prosent av blodgjennomstrømningen i hjernen hvert tiår, og nedgangen starter ofte når vi er i tjueårene, sier hovedforfatter av studien Sandra Bond Chapman og legger til:

– At vi ser en økning på åtte prosent, innebærer på sett og vis at hjernen har blitt flere tiår yngre.

Les innlegget: De økonomiske konsekvensene av demens

Demens og aldring

Bond Chapman mener at mentaltrening bedrer nevroplastisitet i hjernen. Nevroplastisitet er en paraplybetegnelse for hjernens evne til å tilpasse seg ved å endre koblinger mellom nerver og hjerneceller på bakgrunn av atferd, miljø og opplevelser.

Forskerne så også en økt blodgjennomstrømning i hjernen til gruppen som trente fysisk, men kun i hippocampus hvor hukommelsen sitter. Denne delen av hjernen er utsatt for aldring og demens.

I sin konklusjon anbefaler forskerne både mental- og fysisk trening for å beskytte hjernen mot aldring.

Studien ble opprinnelig publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers in Human Neuroscience.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også:

Ti tidlige tegn på demens

– Hun er ikke mammaen min på samme måte lenger

– Demens kan forsinkes og forebygges

– Ignorering av glemsomhet gjør vondt verre

Personvernpolicy