Førstehjelpen du bør kunne

Dette gjør du om barnet blir bitt av huggorm eller får flått.

Det finnes bare én giftig slange i Norge. Et bitt kan føre til alvorlig forgiftning eller ingen som helst reaksjon. Huggormgift er imidlertid farligere for barn enn for voksne.

Huggormsesongen starter tidlig. Allerede før påske kan Giftinformasjonen få de første telefonene fra foreldre som bekymrer seg over at barnet kanskje er blitt bitt av huggorm.

– Du skal alltid ringe legevaktsentralen eller 113 dersom et barn blir bitt av en huggorm, forteller Mari Tosterud, fagdirektør for Giftinformasjonen og Folkehelseinstituttet.

– Dersom du eller barnet er bitt i hånden eller foten; hold kroppsdelen høyt og mest mulig i ro, sier Tosterud.

Bittstedet skal være helt i ro. Ikke prøv å få ut giften på egenhånd.

– Dersom du er i skogen eller lignende bør små barn bæres, men større barn kan gå rolig selv, legger hun til.

Riktig behandling

Det er viktig å komme seg til legevakt eller sykehuset så raskt som mulig dersom et barn blir bitt av huggorm.

– Sykehuset gir støttende behandling, for eksempel behandling mot blodtrykksfall om det er nødvendig. I tillegg vurderes det om det er behov for å gi "motgift", som er en helt spesifikk behandling som virker mot denne type ormegift, forteller Tosterud.

– Alle barn skal følges til sykehus de første timene etter bittet, ettersom det er større risiko for at de kan få alvorlige reaksjoner, legger hun til.

Les også: Forbausende fakta om mygg

Symptomer etter bitt

En del bitt er "tørre". Det vil si at ormen ikke sprøyter inn gift.

– Da vil man ikke få noen annen reaksjon enn akkurat på bittstedet, forteller Tosterud.

Dersom ormen sprøyter inn gift kan du bli dårlig, og oppleve oppkast, svimmelhet, blodtrykksfall og andre alvorlige symptomer.

Symptomene kan komme svært raskt.

Også symptomer fra den kroppsdelen som er bitt kan bli alvorlige; blant annet kan hevelsene bli så omfattende at det krever motgiftsbehandling.

Også planter kan være problematiske om sommeren. Noen planter er så giftige at barna kan få kraftige brannsår på huden.

(Saken fortsetter under bildet)

BRENNMANET: De hyppigste symptomene ved eksponering er lokale hudreaksjoner som blemmer, hevelse og rødhet i tillegg til smerte. Foto: Getty Images
BRENNMANET: De hyppigste symptomene ved eksponering er lokale hudreaksjoner som blemmer, hevelse og rødhet i tillegg til smerte. Foto: Getty Images

Brennmanet

Brennmaneter sprøyter inn en gift i huden, noe som kan gi en smertefull, brennende følelse.

– De hyppigste symptomene ved eksponering er lokale hudreaksjoner som blemmer, hevelse og rødhet i tillegg til smerte, forteller Mari Tosterud, fagdirektør for Giftinformasjonen og Folkehelseinstituttet.

Uvelhet, kvalme, muskelsmerter og påvirkning av pusten kan forekomme.

– Alvorlige og livstruende reaksjoner forekommer, men er ytterst sjeldne, sier Tosterud.

Behandling:

  • Skyll med sjøvann.
  • Fjern eventuelle tentakler ved å plukke det bort eller eventuelt skrap det av med for eksempel et kredittkort.
  • Unngå bruk av ferskvann, eddik eller alkohol.
  • Ikke gni eller skrubb, det kan øke frisetting av giften.
  • Etter at du har fjernet tentaklene; benytt deg av en varmtvannsbehandling i 30-90 minutter. Vannet bør holde rundt 40-45 grader. Ofte vil 10-20 minutter være tilstrekkelig til at smerten vil avta. For å få god effekt bør varmtvannsbehandlingen igangsettes så raskt som mulig.

– Du bør kontakte lege dersom det dukker opp reaksjoner utover lokal reaksjon, dersom små barn har brent seg på store deler av kroppen eller dersom smertene vedvarer, forteller Tosterud.

Les også: – Skjeggkre kan spre seg til hele landet

(Saken fortsetter under bildet)

VEPSESTIKK: Ikke farlig om du ikke er allergisk. Foto: Getty Images
VEPSESTIKK: Ikke farlig om du ikke er allergisk. Foto: Getty Images

Insektsstikk

Noen kan få allergiske reaksjoner.

– Insekter som lander på huden og enten stikker, som veps, bier, mygg, humler og knott, eller suger blod, som for eksempel klegg, kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte, forteller Eirik Berteig Rustan, fagredaktør ved Apotek 1.

Rustan forteller at det for de aller fleste går det helt fint å bli stukket av veps. Det kan gjøre litt vondt, og området blir gjerne litt hovent og begynner å blø. Dette er symptomer som pleier å gå over av seg selv innen maks et par dager til én uke.

– For noen kan derimot et stikk føre til at man får en kraftig, allergisk reaksjon. Det er viktig at du er obs på dette, og at du oppsøker lege raskt dersom du selv eller barnet blir svimmel, kvalm eller får pusteproblemer etter å ha blitt stukket, forteller Rustan.

For de som har kraftig allergi og er veldig sensitive, kan et vepsestikk i ytterste konsekvens gi livstruende reaksjoner.

– Da er det svært viktig å komme seg raskt til legen. Mange som har kraftig allergi pleier å ha med seg adrenalin til injeksjon når de er ute, og som kan brukes ved nødtilfeller, forteller Rustan.

– Det mest effektive er som regel å forebygge at man blir stukket. Bruk lyse klær som dekker huden, ta med myggnett og insektsmiddel dersom dere skal reise til et sted hvor det er mye mygg. Ellers kan mange insekter bli tiltrukket av sterke lukter, så det kan være en god idé å droppe parfymen, råder Rustan.

Dersom barnet skulle bli stukket er det altså som regel ikke et stort problem hos de aller fleste.

– Symptomene forsvinner som regel av seg selv, så det er ikke alltid nødvendig å gjøre noe som helst. Men om det klør eller gjør vondt, kan det være lurt å legge på kalde omslag for å kjøle og lindre. Dere kan også vurdere om dere ønsker å bruke en kløestillende krem. Blir det veldig betent kan dere bruke en mild kortisonkrem for å dempe dette, forteller Rustan.

(Saken fortsetter under bildet)

Dersom dere rakk å fjerne flåtten før det hadde gått mer enn 24-48 timer er sjansen for at barnet får i seg smittestoffer, minimal. FOTO: Foto: Flåttsenteret.no
Dersom dere rakk å fjerne flåtten før det hadde gått mer enn 24-48 timer er sjansen for at barnet får i seg smittestoffer, minimal. FOTO: Foto: Flåttsenteret.no

Flått

Får barnet utslett eller blir utilpass, skal dere kontakte lege.

– Dere bør observere bittstedet i cirka tre uker for å se om det kommer utslett. Dersom barnet får utslett som vokser, eller blir utilpass med eksempelvis sløvhet, smerter, skjevhet i ansiktet eller feber, skal dere oppsøke legen, forteller Randi Eikeland, leder for nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter borreliabakterier, som kan smitte både dyr og mennesker.

– Alle flåttbitt har en tendens til å få et lite, rødt og eventuelt kløende merke rundt bittstedet. Tegn en ring rundt, og observér i noen dager. Dersom det vokser, særlig over 5 centimeter i diameter, skal dere oppsøke lege, sier Eikeland.

Dersom dere rakk å fjerne flåtten før det hadde gått mer enn 24-48 timer er sjansen for at barnet får i seg smittestoffer, minimal.

– Dessuten er sjansen for at det går bra og at kroppen ordner opp, størst.

– Sjekk dere selv og barna for flått hver kveld etter å ha vært i områder hvor det er flått. Flåtten er sjelden høyere oppe i vegetasjonen enn knehøyde hos voksne, men ettersom barn er lavere må det sjekkes alle steder hvor det er tynn hud, som i knehase, lyske, hals, ører og hodebunn, forteller Eikeland.

Husk også å sjekke alle klær, eventuelle ryggsekker og lignende som dere har hatt på utendørs.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

- Sand i tissen er helt ufarlig

- Det er ikke akkurat helsekost å puste inn...

Slik gikk det da jentene skulle lage saft av lime

Personvernpolicy