– Spis frukt og grønt, så blir du lykkeligere

Frukt og grønt er sunt for fysisk helse. Nå har britiske forskere påvist at det også gir psykisk belønning å legge om til sunnere diett. Foto: Colourbox.com
Frukt og grønt er sunt for fysisk helse. Nå har britiske forskere påvist at det også gir psykisk belønning å legge om til sunnere diett. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere mener en diett rik på frukt og grønnsaker vil både kunne gjøre deg lykkeligere og gi deg forbedret helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det er en kobling mellom et godt kosthold og god helse er nærmest en selvfølge, og en rekke studier har også vist at kostholdet kan ha mye å si når det kommer til forebygging mot kreft.

Nå er det imidlertid publisert en studie som er av de første som har sett på de psykologiske effektene av å spise sunt.

Kan sammenliknes med å få ny jobb

Et forskerteam fra engelske University of Warwick og australske University of Queensland har over en lengre periode fulgt 12.385 tilfeldig utvalgte australske voksne, og gitt hver enkelt i oppgave å føre en matdagbok.

Samtidig målte de deltakernes psykiske velvære der den enkeltes følelse av lykke fordelte seg i forhold til daglig mengde frukt og grønnsaker. Forskerne tok samtidig hensyn til hvordan folks inntekt og personlige forhold kan spille inn på følelsen av lykke og tilfredshet.

Forskerne konkluderte med at ved å øke inntaket av frukt og grønnsaker fra ingenting til åtte porsjoner daglig, gir en stor effekt på lykkefølelsen din og gleden over livet. Effekten er faktisk like stor den vi føler når vi går fra å være arbeidsledig til å få ny jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sommerferien gir økt trafikk til Hjelpetelefonen

(Saken fortsetter under)

Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem. Foto: Colourbox
Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem. Foto: Colourbox

Svekker folks motivasjon

Ifølge nyhetsbyrået AFP kom teamet frem til at lykken øker gradvis for hver ekstra daglig porsjon frukt og grønnsaker som inntas og at de positive psykologiske effektene merkes innen to år senere.

– Å spise frukt og grønnsaker øker tilsynelatende vår følelse av lykke langt raskere enn det forbedrer helsen vår, skriver professor Andrew Oswald i forbindelse med en kommentar til studien som skal offentliggjøres i American journal of Public Health.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det faktum at de helsemessig fysiske helsefordeler kommer til sin rett flere tiår senere, er med på å svekke folks motivasjon til å spise sunn mat.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Effektivt hjelpemiddel

Teamet mener at funnene kan brukes av helsepersonell til å overtale til å øke inntaket av frukt og grønnsaker. Ifølge nyhetsbyrået AFP mener Oswald dette er spesielt viktig med tanke på dagens økende nivåer av fedme og tilhørende helserisiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medforfatter Dr Redzo Mujcic legger til at de håper studien kan få flere til å spise sunnere.

– Kanskje våre resultater vil være mer effektivt for å overbevise folk om å legge om til et sunt kosthold enn mer tradisjonelle formaninger og råd. Det venter en psykologisk belønning i det å spise frukt og grønnsaker her og nå, ikke bare lavere helserisiko tiår senere.

Les også:

– Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Studie: – Havutsikt gir deg bedre psykisk helse