Meny

Likheten mellom gravide kvinner og 70-åringer

Se video.
Gravide og 70 år gamle kvinner har like stor sannsynlighet for å falle.

Hva har gravide og 70 år gamle kvinner til sammen? De er begge veldig utsatt for fall. Ny forskning viser at måten gravide ofte vralter seg bortover på faktisk kan øke risikoen for fall.

I en ny studie fra universitetet i Hiroshima i Japan fant forskerne ut at gravidmagen endrer måten kvinner går og utfører daglidagse ting på, som å reise seg opp fra en stol eller snu seg, skriver UPI Health.

Studien konkluderer med at gravide kvinner har like stor sannsynlighet for å falle som eldre kvinner over fylte 70.

Les også: Spreke eldre faller like mye

Vil gjøre gravides liv tryggere

Ved hjelp av tredimensjonale videoopptak har forskerne studert måten gravide kvinner går på.

– Slike studier på hvordan mennesket forflytter seg er verdifulle med tanke på flere ting, blant annet at vi kan gjøre omgivelsene våre tryggere og designe hjelpemidler, sier Koichi Shinkoda i en pressmelding fra universitetet.

Shinkodas forskerteam har gjort studier av åtte kvinner i tre forskjellige stadier av svangerskapet. Samtidig har de gjort de samme studiene på kvinner som ikke er gravide. Videoanalysen etablerer virtuelle modeller som representerer den gjennomsnittlige gravide kvinne.

– Denne modellen er bare starten på vårt arbeid for å bidra til et trygt og behagelig liv både før og etter fødsel, sier studiens førsteforfatter Yasuyo Sunaga, som er doktorgradsstudent ved universitetet.

Les også: Derfor trenger du jod i kostholdet

Endrer stilling tidlig

Studiens funn bekrefter at gravide kvinner går annerledes. Allerede i første trimester ligger kvinnens tyngdepunkt lenger frem, forklarer forskerne. Som et resultat av dette lener kvinnene seg bakover mens de står og bøyer hoftene mindre mens de går.

Dette øker ifølge forskerne risikoen for å falle i egne bein eller å miste balansen.

– Nå som vi har de nødvendige data, vil vi bruke modellen til å løse disse problemene og minske gravide kvinners bekymring for å falle, forteller Sunaga.

Les også: Studie: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus