Ny blodprøve skal hindre overforbruk av antibiotika

Forskere er i ferd med å utvikle en rimelig blodprøve som forteller hva slags infeksjon pasienten har.
Forskere er i ferd med å utvikle en rimelig blodprøve som forteller hva slags infeksjon pasienten har. Foto: AFP

Kan skille mellom virus- og bakterieinfeksjon.

Overforbruk av antibiotika kan i verste fall føre til at vi blir resistente mot behandlingen. En undersøkelse fra januar viser at mellom 50.000 og 75.000 nordmenn blir unødvendig behandlet med antibiotika hvert år.

Nå melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews om at forskere ved Standford University er i ferd med å utvikle en blodprøve som kan fortelle legene om pasienten er smittet av virus eller bakterier. Som oftest behandles ikke virusinfeksjoner med antibiotika.

Les også: Én av ti friske bærer dødelige bakterier

Infeksjoner oppfører seg likt

Forskerne lover at blodprøven kommer til å bli rimelig og enkel å bruke.

– Det er ofte vanskelig for legene å se hva slags type infeksjon pasienten har, sier hovedforfatter av studien, Timothy Sweeny, til AFP Relaxnews.

– Ofte opptrer bakterie- og virusinfeksjon helt likt, legger han til.

Den nye blodprøven, som ikke har kommet på markedet ennå, identifiserer syv gener som endrer aktivitet hvis man har en infeksjon. Genenes aktivitetsmønster forteller om det er virus eller bakterier som gjør pasienten syk.

– Mange diagnoseverktøy er utviklet for å oppdage bakterier i blodet, men de fleste av oss har ikke bakterieinfeksjon. Dermed er ikke disse testene så nyttige, sier Sweeny til AFP og legger til:

– Blodprøven vi har utviklet kan oppdage infeksjon i kroppen ved å «lese av immunforsvaret».

Les også: Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund

Antibiotikaresistens

Om flere studier støtter utviklingen av den nye blodprøven, kan den bli et effektivt verktøy i bekjempelsen av antibiotikaresistens.

Ifølge AFP Relaxnews skriver leger i USA ofte ut antibiotika ettersom det er så billig.

– Om vi ønsker å gjøre en forskjell, må blodprøven være billigere enn antibiotika, sier Purvesh Khatri, en av medforfatterne av studien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus