Meny

Tove Steinbo (73): – Jeg har aldri vært redd for å dø

Tove Steinbo sitter i styret til Foreningen Retten til en verdig død. Hun har kjempet for aktiv dødshjelp i mer enn 30 år. Foto: Kathleen Buer

Tove Steinbo skjønner ikke hvorfor hun som en oppegående person ved sine fulle fem ikke skal kunne velge å ta sitt eget liv dersom hun blir alvorlig syk.

Møt Tove Steinbo:

  • Tove Steinbo (73) var hjemmeværende i 12 år med barn. På slutten ønsket hun seg veldig ut i jobb ijgen.
  • Hun har jobbet hos Vivikes som ekspeditør, vært ni år i motebransjen som markedssjef, et par år i bil- og verktøybransjen.
  • Hun har jobbet med kolonial, frukt og brennevin. Hun var markedssjef i Stenberg og Blom i seks år.
  • For 25 år siden startet hun for seg selv. Hun har vært presseansvarlig for flere forlag, holdt foredrag og kurs om farger i mer enn 20 år.
  • Hun har også skrevet bøkene Fargene forteller og Hva skjer i Norge? Klar tale fra en vettskremt bestemor

Tove Steinbo (73) har lenge visst hvordan hun ikke ønsker å dø.

– Da jeg var liten jente hadde tanten min en venninne som fikk Multippel Sklerose. Hun fikk tvillinger, så brøt sykdommen ut og hun ble sittende i rullestol. Hun kunne ikke stelle tvillingene sine. Hun døde relativt raskt etterpå. Da tenkte jeg at sånn vil jeg ikke ha det, sier Steinbo til ABC Nyheter.

Steinbo sitter i en sofa ikledd en ferskenfarget genser i huset hun deler med mannen sin. Huset ligger i det hun omtaler som en haveby på Stovner. Hun har dekket på med jordbær og drikke.

Hun er klar til å snakke om aktiv dødshjelp, en sak hun har kjempet for siden hun var 42 år.

– Jeg har aldri vært redd for å dø, men jeg har vært livredd for å bli sittende i en rullestol eller ende opp som pleiepasient. Jeg er også redd for å ende opp som dement, med alt som følger med, sier hun.

En fersk undersøkelse viser at nesten åtte av ti nordmenn er for aktiv dødshjelp, uavhengig av hvordan spørsmålet i undersøkelsen ble formulert.

– Demens og Alzheimers er forferdelig

Steinbo sitter i styret i Foreningen Retten til en verdig død. Foreningen deler synet til staten Oregon i USA, som krever at to leger skal skrive under på at du ikke kan bli frisk av en sykdom og at du sannsynligvis ikke har mer enn et halvt år igjen å leve. Oppfyller du disse kravene, kan legen skrive ut et resept på et middel som avslutter livet ditt.

Steinbo forklarer at det viser seg at mange ikke trenger å bruke resepten:

– Ofte dør de før de trenger å ta det. Noen ombestemmer seg, men de har resepten og det er en betryggelse. Sånn vil jeg gjerne ha hatt det. Det er det jeg og foreningen jobber for, sier hun.

Personlig, uavhengig av foreningens ståsted, kunne Steinbo ønske at hun kunne fått resepten her og nå. For hun vet jo aldri hva som skjer i morgen.

– Jeg synes spesielt demens og Alzheimers er forferdelig. Det er grusomt for pasienten, men det er enda verre for familien som mister noen to ganger.

Det har Steinbo selv opplevd. Farmoren hennes ble dement. Hun var en sprek dame helt frem til hun ble 80 år gammel. De tre siste årene kjente hun ikke igjen sin egen familie. Det var tungt for Steinbo å se.

Les også: Undersøkelse viser flertall for aktiv dødshjelp

(Saken fortsetter under bildet)

Tove Steinbo på terrassen hjemme på Stovner. Her bor hun sammen med mannen sin. Foto: Kathleen Buer

– Jeg synes det er forkastelig

Steinbo blar i noen papirer, hun trekker frem et ark hvor det står «Mitt livstestamente». Dette er papiret som bekrefter at du ikke ønsker at det skal settes inn ekstraordinære midler for å holde deg i live om du får en livstruende sykdom eller er utsatt for en ulykke som medfører betydelig redusert livskvalitet.

Hvert år etter får medlemmene tilsendt et lommekort fra foreningen som bekrefter at livstestamentet fortsatt skal gjelde.

Steinbo er oppgitt over at det er så mye kontrovers rundt hennes og foreningens sak.

– Det er ganske rart at vi som er medlemmer og mener det vi mener, ikke blir respektert, sier Steinbo og rister litt på hodet.

– Det mange ikke vet er at etter norsk lov om pasientrettigheter, har ingen plikt til medisinsk behandling mot egen vilje. Det er det faktisk en del leger og sykepleiere som ikke respekterer.

En undersøkelse fra 2015 viser at én av fire leger og én av tre sykepleiere er for aktiv dødshjelp.

Tove Steinbo påpeker entusiastisk at når en lege avlegger sin ed, må han eller hun skrive under på at man ikke skal ta liv og at de skal gjøre det beste for pasienten.

– Det blir helt feil for meg. Det beste for meg hvis jeg blir så syk at jeg ikke kan bli bra igjen og ikke kan ha en god livskvalitet, vel, da ønsker jeg ikke å ligge der. Da mener jeg legen som ikke vil la meg dø, gjør meg en stor urett, sier hun.

Den spreke 73-åringen mener det er uforståelig at et vanlig testament blir respektert, men at hennes ønske om å dø på en verdig måte ikke nødvendigvis blir det.

– Jeg synes det er forkastelig at jeg som en selvstendig oppegående person som er ved mine fulle fem ikke skal kunne bestemme om jeg skal på avslutte mitt eget liv på en verdig måte. Spesielt når jeg har bekreftet dette gjennom 30 år.

Les også: Canada legaliserer aktiv dødshjelp

Les også: Venstre vil vurdere aktiv dødshjelp

(Saken fortsetter under bildet)

Steinbo blir rasende over tanken på at religiøse skal bestemme over henne. Foto: Kathleen Buer

– Borti alle staur og vegger

Sveits er det eneste stedet i verden hvor du som ikke er statsborger, kan komme for å avslutte ditt eget liv. Canada føyde seg nylig inn i rekken av land og stater som har dette tilbudet for egne statsborgere. Tove Steinbo har sett to dokumentarer om hvordan dette foregår.

– Du kan ha med dine nærmeste, prate med dem, dere kan ta avskjed, dele minner og sånt. Så lager legene i stand en intravenøs som du selv må starte. Du trykker selv, og så går det i løpet av kort tid, forklarer Steinbo.

73-åringen trekker frem historien om Erika Preisig, som er leder og lege ved en klinikk i Sveits. Preisig var i utgangspunktet mot aktiv dødshjelp helt til den syke faren hennes kom og ba om hjelp til å dø. Legen sa først nei:

– Da sa faren: «Men Erika, en dag hvor det passer, kaster jeg meg foran et tog. Bare sånn at du er klar over det». Da fikk hun litt å tenke på. Var det verdighet at faren var nødt til å kaste seg foran et tog? Eller var det bedre at hun selv ga ham en sprøyte?

– Kan du forstå noen av motargumentene mot aktiv dødshjelp?

– Motstanderne sier de er redd for at det skal misbrukes. At noen skal utnytte dette til å presse noen til å dø for å arve eller for få penger. Slikt kan skje. Derfor må vi ha lover for å regulere dette. Vi har jo lover for alt mulig; abort, drap og arv. I et samfunn må vi ha lover.

Tove Steinbo forklarer at hun ikke kan se noen motargumenter mot aktiv dødshjelp dersom det blir innført gode nok lover som regulerer dette. Hun gestikulerer og forklarer at hun heller ikke synes det er riktig at prester eller andre religiøse personer skal kunne bestemme over henne.

– Jeg har ingen ønsker om å bestemme over dem. Hver og en må kunne bestemme over seg selv. Jeg synes det er helt borti alle staur og vegger at kristne skal sitte og si at dette er synd.

Les også: 14-åring trygler om å få dø

Kisten skal sprøytelakkeres oransje

Det er lett å forstå at Steinbo har et avslappet forhold til døden. For få år siden fikk hun tillatelse til at familien kan spre asken hennes på fjellet hvor de har hytte.

– Jeg har tatt opp dette med min mann, mine barn og barnebarn. Alle vet hvordan jeg vil ha det. Jeg skal ha en billig kiste og den skal sprøytelakkeres oransje. Det er livsgledens farge, sier Steinbo og legger til:

– De som skal i min bisettelse skal ha på seg noe oransje. Jeg ønsker at mine barn og barnebarn skal leve videre og ha mye glede i livet, og ikke sørge over meg, men tenke tilbake på meg med glede og et lite smil om munnen.

Familien til Steinbo respekterer ønsket hennes fult ut. Hun har snakket med dem om det for mange år siden.

– Vi snakker om absolutt alt. Det er jeg veldig glad for.

– Har du fått noen reaksjoner fra vennene dine på ditt ståsted?

– Ja, det er litt begge deler. De synes jeg er snål som sier det.

– Synes noen det er vanskelig å snakke om?

– Ja, det er jo det. Døden er ikke enkelt for mange. Mitt største ønske er at jeg skal dø med skoene på, gående i fjellet. Bare få et slag og bli ferdig med det. At familien min skal huske meg som en oppegående mor og bestemor med blogg, bok, Facebook og undervisning. Jeg vil ikke at de skal huske meg som dement og kjempesyk. Da blir det bildet de sitter igjen med etter meg. Det ønsker jeg ikke for deres skyld. Det gjør jeg ikke.

Scene fra filmen «Et helt halvt år». Foto: SF Norge AS

Aktiv dødshjelp har vært mye omtalt i mediene i kjølvannet av filmen «Et helt halvt år». Steinbo skjønner ikke alt oppstyret og hvorfor noen mente dette var et reklame for selvmord.

– Det var jo tvert mot. Verken moren eller kjæresten til hovedpersonen ville at han skulle gjøre det. De prøvde alt for å forhindre det.

Frp har lenge vært positive til aktiv dødshjelp, men det har vært stille på den fronten siden de kom i regjering.

– Det ligger i deres langtidsplaner, men jeg tror ikke de synes det er noe vits å ta det opp. De vil ikke få noe politisk støtte likevel, sier Steinbo og legger til:

– Jeg synes det er ganske merkelig at ingen politikere tar dette opp, når nesten åtte av ti nordmenn er for aktiv dødshjelp.

Les også:

Hver fjerde lege er for aktiv dødshjelp

Politikere i California sier ja til aktiv dødshjelp

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille
Siste nytt
20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus