Har folk med migrene svekkede blodårer?

Forskerne finner ingen sammenheng mellom blodårefunksjon og ulike typer migrene og hodepine. Foto: Colourbox
Forskerne finner ingen sammenheng mellom blodårefunksjon og ulike typer migrene og hodepine. Foto: Colourbox

Personer med migrene har økt risiko for hjerneslag og hjerte- og karsykdom. Det skyldes sannsynligvis ikke at blodårefunksjonen utenfor hjernen er svekket.

Forskere ved NTNU samlet inn opplysninger om hodepine og endotelfunksjon fra 3.929 friske voksne som deltok i Den tredje helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT3).

Endotel er det innerste cellelaget i blodåreveggen, og har dermed direkte kontakt med blodet. Disse cellene er med på å sørge for at blodårene slapper av og kan utvide seg for å øke blodstrømmen når vi gjør fysisk krevende arbeid.

Friske endotelceller hindrer også at skadelige stoffer fester seg til karveggen, og dårlig endotelfunksjon er en forløper for hjerte- og karsykdom. Flow-mediert vasodilatasjon (FMD) er et ultralydbasert mål på utvidelsesevnen til blodårene, og brukes for å undersøke endotelfunksjonen.

Les også: Botox mot selvmordshodepine

Ingen sammenheng

Forskerne kunne ikke finne noen sammenheng mellom evnen blodårene i armen har til å utvide seg og verken migrene med eller uten aura, spenningshodepine eller andre typer hodepine.

– Funnene tyder på at svekket endotelfunksjon i perifer sirkulasjon ikke kan forklare koblingen mellom migrene og hjerte- og karsykdom, sier NTNU-professor Knut Hagen ved Institutt for nevromedisin.

Førsteforfatter for studien er medisinstudent Joakim Schjølberg Larsen ved samme institutt ved NTNU.

Les også: Dette bør du vite om migrene og hodepine

Ingen innvirkning

48 prosent av kvinnene og 36 prosent av mennene rapporterte at de hadde hatt hodepine i løpet av det siste året. Basert på 12 spørsmål om hodepine kategoriserte forskerne disse med enten spenningshodepine, migrene med eller uten aura, eller uklassifisert hodepine.

Etter justeringer for faktorer som kan henge sammen med både hodepine og endotelfunksjon, kunne ikke forskerne påvise svekket blodårefunksjon målt i armen for noen av de fire kategoriene av hodepine sammenlignet med hos personer uten hodepine. Resultatene var de samme for både kvinner og menn.

– Mekanismene som knytter migrene til hjerte- og karsykdom er komplekse. Siden målinger av perifer blodsirkulasjon ikke er nyttig for å identifisere migrenepasienter, må videre kartlegging av årsak mellom migrene og hjerte-karsykdom fokusere mer på intrakranielle forhold, sier Hagen.

Les også: Presisjonsskyter Botox inn i «migrenesenter»

Saken er opprinnelig publisert hos Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus