– Kom deg i sikkerhet med en gang

VOLDTATT I UTLANDET: Utenriksdepartementet blir jevnlig kontaktet av nordmenn som blir utsatt for voldtekt i utlandet
VOLDTATT I UTLANDET: Utenriksdepartementet blir jevnlig kontaktet av nordmenn som blir utsatt for voldtekt i utlandet Foto: Sasa Dinic / Gettyimages.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjør du om du har blitt voldtatt på ferie i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du blir utsatt for ferie-overgrep

  • Sørg for å ha noen rundt deg. Ikke vær alene.
  • Reiser du på chartertur eller gruppereise, ta kontakt med reiseselskapet.
  • Meld fra til reiseforsikringsselskapet. De kan gi deg veiledning, skaffe medisinsk hjelp, oppfølging fra psykiater.
  • Uansett om du gjør det alene eller med hjelp fra forsikrings- eller reiseselskap: Søk medisinsk behandling. Er du i områder med mye HIV, er det viktig at behandling starter raskt.
  • Meld fra til nærmeste norske konsulat eller ambassade. Er det utenfor kontortid, kontakt UDs operative senter i Oslo. De har taushetsplikt.
  • UD og forsikringsselskapene oppfordrer til anmeldelse. Det er imidlertid ikke et krav for å få bistand.
  • Vurder om du vil avbryte ferien. Mange føler det trygt å komme hjem. Har du reiseforsikring, vil det bli dekket.
  • Uansett hva du gjorde i utlandet: Ta alltid kontakt med ditt lokale overgrepsmottak/legevakt etter at du har kommet hjem. De kan hjelpe med oppfølging.

( Kilde: Dixi.no )

Endelig ferie! Du skal nyte avslappende uker på tur sammen med gode venner. Sol, strand og paraplydrinker står på plakaten. Svett dans og gledesrus på nattklubb; du er ung, fri og elsker livet.

Men det som naturlig nok kan være vanskelig å forutse, er at gledesrusen plutselig kan endres til det verste marerittet: om natten, i et smug, hardt grep under tvang, fanget av en overgriper i en situasjon som skal prege deg for resten av livet.

– Kom deg i sikkerhet

En slik grusom hendelse er selvsagt noe man slett ikke ønsker å tenke over når man gleder seg til ferien. Likevel; det kan være lurt å merke seg hva du bør gjøre dersom et brutalt overgrep i verste fall skulle ramme deg.

– Det aller viktigste er at du kommer deg i sikkerhet og at du forteller noen du har tillit til om hva du har blitt utsatt for.

Det er Lisa Arntzens, sosionom ved DIXI Ressurssenter mot voldtekt, fremste råd til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt på utenlandsferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du reiser sammen med venner eller familie, kan de være gode støttepersoner, og de kan også være sammen med deg gjennom prosessen uansett hva du velger å gjøre, mener Arntzen.

– Når man blir utsatt for voldtekt, er det generelle rådet at man bør oppsøke lege så snart det er mulig. Hos en lege kan du få undersøkelse, sporsikring og medisinsk behandling, sier hun.

OPPSØK HJELP:- Når man blir utsatt for voldtekt er det generelle rådet at man bør oppsøke lege så snart det er mulig, sier Lisa Arntzen, sosionom ved DIXI Foto: Privat
OPPSØK HJELP:- Når man blir utsatt for voldtekt er det generelle rådet at man bør oppsøke lege så snart det er mulig, sier Lisa Arntzen, sosionom ved DIXI Foto: Privat

Grunnen til at det er lurt å oppsøke lege med én gang, er at spor raskt forsvinner fra kroppen, for eksempel DNA-spor eller eventuelle rusmidler hvis du har blitt dopet ned, ifølge sosionomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse bevisene kan bli viktige i en straffesak dersom du velger å anmelde. Det er også en risiko for å bli gravid eller smittet av kjønnssykdommer etter voldtekt, og dette bør undersøkes av lege, sier Arntzen videre.

Dersom du ikke har mulighet til å oppsøke lege i utlandet, anbefaler hun at du gjør dette så snart du er tilbake i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overgrepsmottakene ved sykehus eller legevakt har spesialkompetanse i å håndtere slike saker og kan også bistå deg selv om det har gått noen dager. Du kan også ta kontakt med fastlegen din, råder Arntzen.

Den norske ambassaden kan hjelpe

Dersom du blir utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep i utlandet, kan du også ta kontakt med den norske ambassaden i landet du befinner deg i, tipser Arntzen.

– Ambassaden kan blant annet hjelpe med å opprette kontakt med familien din, skaffe juridisk bistand og gi råd. I mange land finner du også den norske Sjømannskirken som tilbyr krisehjelp, sier sosionomen.

Du kan også ta kontakt med forsikrings- og eventuelt reiseselskapet dersom du har det. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom du har behov for å avbryte reisen tidligere enn planlagt og trenger hjelp til ombooking og eventuelt dekking av kostnader, opplyser Arntzen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
- STORE MØRKETALL: - Vi erfarer også at ikke alle ofrene vil ha hjelp, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet. Foto: UD
- STORE MØRKETALL: - Vi erfarer også at ikke alle ofrene vil ha hjelp, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet. Foto: UD

Årlige tilfeller av ferie-voldtekt

– UD blir jevnlig kontaktet av nordmenn som har blitt utsatt for voldtekt og alvorlige overgrep under opphold i utlandet, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det sannsynligvis store mørketall når det gjelder voldtekter i utlandet, ifølge Solberg:

–Vi erfarer også at ikke alle ofrene vil ha hjelp. Voldtektsofre får tilbud om konsulær bistand gjennom våre ambassader og konsulater, for eksempel råd og hjelp i forbindelse med medisinsk tilsyn, behandling og politianmeldelse. Noen ønsker å reise tilbake til Norge så raskt som mulig, og vil politianmelde forholdet her, forteller kommunikasjonsrådgiveren videre.

Europeiske Reiseforsikring får årlig innmeldt 8-10 voldtektssaker fra utlandet.

Det opplyser sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være partyvoldtekter, etter diskotekbesøk, overfall på strand, gater, parker og enkelte plutselige overfall. Voldtektene kan ha varierende grad av brutalitet. Noen ganger trusler med kniv, kvelertak, drapstrusler. Det er sjelden fysisk mishandling utover voldtekten, sier Holmslien.

Ifølge sykepleieren er dette svært følsomme og vanskelige saker for offeret, og krisereaksjonen kan være varierende.

– Det kan føre til angst, søvnforstyrrelser, gjenopplevelse av overgrepssituasjonen i drømmer og våken tilstand, skamfølelse, frykt for å møte overgripere på nytt eller redsel for å gå ut, blant annet, forteller Holmslien.

Les også: - Jeg skjemmes over å være mann

Voldtektsoffer dømt for utenomekteskapelig sex

Voldtekter skjer i alle land, men mange av meldingene som kommer inn til DIXI er fra land som er populære reisemål blant nordmenn generelt, som for eksempel Tyrkia, Spania, Hellas og Bulgaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En generell utfordring når man blir utsatt for voldtekt i utlandet, er at man ikke automatisk får gratis juridisk bistand fra Norge. Dette er noe man må søke om. Vi anbefaler derfor at man rådfører seg med Utenriksdepartementet eller den norske ambassaden i landet du befinner deg i. Har du behov for å bli satt i kontakt med en advokat her i Norge, kan du gjerne ringe DIXI, sier Arntzen videre.

Hos DIXI har de ikke noen oversikt over hvilke regler som gjelder i ulike land når voldtekt først skjer. Her er variasjonen stor, og kvinner som opplever overgrep kan dessverre havne i en svært vanskelig situasjon om de anmelder tilfellet i enkelte land.

– I 2013 ble en norsk kvinne dømt til fengsel i Dubai for utenomekteskapelig sex og for å ha drukket alkohol etter at hun anmeldte en voldtekt. Saken fikk stor medieoppmerksomhet her hjemme i Norge. Lovene i De forente arabiske emirater skiller seg fra norsk lov på flere måter, men særlig i disse sakene er reglene fremmed for oss nordmenn, forteller Arntzen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Voldtektsoffer dømt til å betale bot i Qatar

Solberg mener at slike tilfeller er svært belastende:

– Situasjonen kan bli ekstra vanskelig for den som er utsatt for slike alvorlige overgrep dersom en befinner seg i et land hvor kvinners stilling og rettsvern er svakt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

DIXI anbefaler at du søker opp informasjon om slike tilfeller før du reiser, slik at du er godt forberedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ettersom lover og regler varierer mellom land, kan det være lurt å rådføre seg med noen som kjenner til systemet i det aktuelle landet man befinner seg i aller først. På den måten kan man kanskje også unngå ubehagelige situasjoner. Søk på nettet, ring en reiseoperatør eller snakk med noen du kjenner som har vært i landet tidligere, råder sosionomen.

Anmeld selv om du tror du mangler bevis

Mange av de som er i kontakt med DIXI, både kvinner og menn, opplever at de ikke har fått tilstrekkelig hjelp etter voldtekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gjelder både i saker som skjer i utlandet, men også her hjemme i Norge. Det kan være vanskelig å orientere seg i systemet og finne informasjon om hvilken hjelp som finnes og hvilke rettigheter man har, sier Arntzen.

Ifølge sosionomen tar voldtektssaker ofte lang tid å etterforske, og ventetiden på behandling hos psykolog i Norge kan være lang.

– Samtidig vet vi at rask og god hjelp kan være avgjørende for å begrense langsiktige skadevirkninger etter overgrep, sier hun.

Dessverre er voldtektssaker generelt vanskelige å bevise, og derfor er henleggelsesprosenten høy alle steder i verden, ifølge Arntzen.

– Men selv om du tror at du har få bevis, kan du likevel anmelde saken. Hver sak skal vurderes for seg ut fra de bevisene som finnes, og når du anmelder blir det politiets ansvar å etterforske saken videre. Vi har flere ganger sett eksempler på at utsatte tror de mangler bevis, men så klarer politiet likevel å innhente nok til at saken går for retten, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
TIDLIG HJEMREISE: - Det gis hjelp til arrangering av hjemreise før tiden om dette er ønskelig, sier Mari Holmslien, sykepleier i Europeisk Reiseforsikring. Foto: Europeisk Reiseforsikring.
TIDLIG HJEMREISE: - Det gis hjelp til arrangering av hjemreise før tiden om dette er ønskelig, sier Mari Holmslien, sykepleier i Europeisk Reiseforsikring. Foto: Europeisk Reiseforsikring.

Hjelp og støtte

Sykepleier Holmslien har flere viktige råd til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt i utlandet:

– Det første handler om hjelpetiltak. Det gjelder legetilsyn og akutt behandling av eventuelle skader. Her kan man også få støtte og hjelp fra vår alarmsentral og lokale skadekontorer. Det gjelder også dekning til hiv-profylakse (PEP) hvis dette er ønskelig, sier Holmslien.

Videre er det viktig med psykososial hjelp:

– Omsorg er viktig, for eksempel fra venninner, venner, turoperatør eller lokalt helsevesen. Europeiske tilbyr psykologisk førstehjelp på destinasjonen. Det gis hjelp til arrangering av hjemreise før tiden om dette er ønskelig, sier sykepleieren.

Europeiske har ikke krav om at overgrepet meldes til politiet, ifølge Holmslien.

Dernest er det essensielt med riktig oppfølging:

– Rask hjemreise er ofte aktuelt, og Europeiske dekker disse utgiftene. Det er også dekning til psykologisk førstehjelp etter hjemkomst ved behov, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgriperen kan også være en du kjenner. I så fall kan det være lurt å ta kontakt med krisesenter for råd og veiledning.

Råd fra UD

Hvis man blir utsatt for voldtekt i utlandet, anbefaler Utenriksdepartementet at en kontakter sitt forsikringsselskap, i tillegg til reisebyrået, ambassaden eller Utenriksdepartementets døgnåpne operative senter, opplyser Solberg.

– Det er viktig å få rask medisinsk hjelp. Vi oppfordrer at man anmelder forholdet til politiet. Det kan imidlertid være nyttig å snakke med ambassaden og forsikringsselskapet om dette først, sier Solberg mens hun understreker:

– Det er også mulig å anmelde forholdet til norsk politi når en er tilbake i Norge.

Advarsel til kvinner og ungdom i utlandet

Når du ferierer i utlandet, er det høyst nødvendig å ta sine forholdsregler.

Her er Holmsliens viktigste tips:

  • Vær varsom med rusmidler.
  • Pass på drinken din.
  • Hold sammen med venninner/venner.
  • Ikke gå ut alene om natten.
  • Ikke sett deg inn i bil til personer du ikke kjenner godt.
  • Ta hensyn til lokale kulturforhold mht påkledning og oppførsel.

Les også:

«Vi ser jo at du er så jævla kåt, du liker jo sånt her»

Alicia (13) ble lenket fast til soveromsgulvet til overgriperen

«Ikke frik ut,» sa hun. «Det går bra med meg, men jeg er blitt voldtatt»

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no