Meny

Særlig én ting fører til forstoppelse på reise

Forstoppelse er plagsomt, og kan bli smertefullt hvis du ikke får magen i gang igjen på lenge. Det finnes heldigvis flere ting du kan gjøre for å unngå det. Se video.

Du blir kanskje overrasket over at stress er den største synderen.

Behandling og forebygging

  • Fiberrikt kosthold, aktivitet og tilstrekkelig væskeinntak er viktig for å opprettholde en normal tarmfunksjon. I mer kompliserte tilfeller er avføringsmidler nødvendig.
  • Ved alle former for forstoppelse anbefales det at man øker aktiviteten og beveger seg mest mulig dersom man kan. Det er samtidig viktig at man drikker godt med væske og gradvis øker inntaket av fiberholdig kost og har regelmessige måltider. Mange opplever forstoppelse på reise, og bør derfor alltid huske å få i seg nok væske og bevege seg mest mulig. Av og til kan et avføringsmiddel være nødvendig.
  • Andre midler, som lactulose, bidrar til at avføringen tilføres væske. Stikkpiller kan også gi rask effekt. Bruk av klystér medfører at tarmen tømmes fullstendig. Langtidsbruk av medikamenter som lactulose som mykgjør avføringen, kan medføre at tarmmuskulaturen blir svak, og dermed kan gjøre at en lettere pådrar seg forstoppelse i ettertid.

Les mer om forstoppelse i Helseleksikonet

Ferie betyr reise for mange. Du skal kose deg, slappe av og nyte livet. Da er det særdeles ubehagelig når mageproblemer setter en stopper for alt - bokstavelig talt.

– Det er vanlig å oppleve forstoppelse når man er på reise.

Det kan Trygve Hausken, professor og overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus, fortelle.

Det finnes flere grunner til dette, men særlig én årsak er vanligere enn de andre.

Stress på tur

– Det vanligste er at man er stresset når man skal planlegge og foreta en reise, sier Hausken.

Professoren forteller videre at akutt stress virker via Nervus vagus, en hjernenerve som har flere funksjoner. Irritasjon av vagus kan føre til blant annet forandring av bevegelse og sekresjon i fordøyelses- og respirasjonsveier.

Dette er også grunnen til at du kan oppleve forstoppelse uten at du nødvendigvis har spist eller drukket noe uvanlig.

– Akutt stress aktiverer hjerne-tarmaksen og hemmer peristaltikk, sier Hausken.

Peristaltikk er rytmiske sammentrekninger i muskellagene i fordøyelseskanalen og andre hulorganer. De vanligste peristaltiske sammentrekningene vandrer som bølger langs hulorganet og driver innholdet, for eksempel tarminnholdet, fremover.

I tarmen er det også andre bevegelsesmønstre, blant annet noen som elter og blander innholdet.

Selv om stress som regel er den fremste årsaken til forstoppelse på tur, kan selvsagt mat spille en rolle:

– På reise spiser man gjerne annerledes mat og får i seg noe som virker forstoppende, sier Hausken.

Overlegen forteller at dersom man tar medisiner på turen, for eksempel smertestillende, kan dette også virke forstoppende.

Les også: Selv små bilringer rundt magen er farlige

Late dager påvirker magen

Noe av det beste med ferie er å nyte de lange, rolige dagene, særlig på stranden.

Blir det derimot for mange late dager, kan dette påvirke magen negativt.

– Sitter man mye i ro, for eksempel på lange bilreiser, eller lange, late dager på stranda, så mister man den positive effekten av tyngdekraft og muskel-sammentrekninger i mageregionen, som automatisk skjer når vi er i bevegelse.

Det forteller Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog ved TheMa Nutrition.

Det er nemlig disse muskelsammentrekningene som hjelper til å massere og flytte tarminnholdet i buken, slik at vi normalt unngår forstoppelse, ifølge Mathisen.

Endret døgnrytme

– Også mangel på nok kostfiber som man finner i grønnsaker og grovt korn, medfører tregere tarmbevegelse av innhold, og man risikerer å bli forstoppet, forteller ernæringsfysiologen videre.

Samtidig kan også fremmede bakteriekulturer og mat man inntar i utlandet, påvirke tarmen, ifølge Mathisen.

I ferien legges hverdagen på hylla, og vi kommer ut av rutinene som kroppen er vant med. Også det kan virke negativt på magen:

– Fordi vi endrer døgnrytme, eventuelt på grunn av tidssoner, fordi vi spiser mer uregelmessig, og fordi vi spiser annerledes - spesielt når vi er utenlands, forklarer ernæringsfysiologen.

Les også: Glad for posen på magen

–Vær i daglig aktivitet

For at ikke ferieturen skal føles som et forstoppelses-mareritt, kan det være lurt å være forberedt før du reiser.

Det gjør du ved å være klar over hva som kan gi deg forstoppelse, og hvordan du kan forebygge magevondter.

– Legg inn daglige aktivitets-perioder på reisen, er Mathisens første tips.

Når det gjelder mat, anbefaler ernæringsfysiologen å forsøke å spise mer planlagt og regelmessig, alltid velge tilbehør av kokte grønnsaker og grovere brødprodukter, samt å spise mer frukt.

– Velg gjerne kokte grønnsaker og frukt med skall som kan fjernes dersom du frykter at vannkvalitet i landet du er i er dårlig og kan medføre diaré, tipser Mathisen.

Hun anbefaler også probiotiske bakterier, spesielt LGG, som du finner i Biola og i Idoform-tabletter.

– Dette kan brukes forebyggende både før og under reise, sier Mathisen.

Les også: Du promper uten å vite det

– Unngå loff, solbær og melk

Også Hausken har gode råd for å unngå forstoppelse på tur.

Her er professorens viktigste tips:

  • Unngå stress hvis mulig.
  • Unngå mat du vet virker forstoppende. Eksempler på dette er loff, kaker, solbær, blåbærsaft og melk.
  • Drikk rikelig med vann.
  • Spis fiberrik mat som knekkebrød, grønnsaker, frukt, kli i surmelk, svisker og fiken.
  • Avføringsmidler som Lactulose eller Movicol, kan hjelpe.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Sju ting avføringen kan fortelle om helsa

Les legens beste råd mot hemoroider

Luft i magen? Styr unna disse matvarene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt
Siste nytt
14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus