– Ingen grunn til å demonisere smøret

Smør på brødskiva fører ikke til økt risiko for hjertesykdom, ifølge en ny studie.
Smør på brødskiva fører ikke til økt risiko for hjertesykdom, ifølge en ny studie. Foto: COLOURBOX

Smør i moderate mengder er ikke helseskadelig, ifølge en ny analyse.

Å spise smør er ikke så ille for blodårene dine likevel. Det viser en fersk analyse publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Plos One.

Forskerne analyserte ni undersøkelser med totalt 636.151 deltagere fordelt på 15 land. De oppdaget at det ikke er noen sammenheng mellom smørinntak og økt risiko hjertesykdom. De fant heller ingen sammenheng mellom å spise smør og økt risiko for slag og diabetes.

Les også: Dette smøret er sunnest på brødskiva

Studien fra Tufts University i Boston definerte smørforbruket til 14 gram hver dag, som tilsvarer omtrent en spiseskje.

Gjennomsnittlig smørinntak i de ni studiene som ble analysert varierte fra 0,3 porsjon til 3,2 porsjon per dag. Forskerne bak studien mener at det ikke er helseskadelig å spise smør i moderate mengder:

– Våre funn tyder på at det ikke er noen grunn til å demonisere smøret, men det innebærer ikke at smør gjør comeback som sunt, sier Dariush Mozaffarian, hovedforfatter bak studien, i en pressemelding.

Les også: Dette er forskjellen på smør og margarin

I fire av de ni studiene som ble analysert oppdaget forskerne at deltagerne som spiste smør hver dag, hadde fire prosent lavere risiko for å utvikle diabetes 2.

Mozaffarian understreker imidlertid at det er nødvendig med flere studier for å se om det er en reell sammenheng og ikke kun en tendens.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus