Meny

– Å følge helseråd reduserer risikoen for kreft med 66 prosent

En sunn livsstil bidrar til å redusere risikoen for flere sykdommer når man blir eldre. Foto: AFP Relaxnews

Forskere knytter det å følge helseråd til vesentlig lavere risiko for å få kreft.

Sunt kosthold, trening, å drikke mindre alkohol og slutte å røyke er alle overkommelige livsstilsvalg som kan bidra til å forhindre opptil to tredjedeler av alle krefttilfeller, antyder ny forskning.

Organisasjoner som American Cancer Society (ACS), World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research har satt anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet som en del av deres kreftforebyggende strategi.

Nå har forskere analysert tolv uavhengige amerikanske studier som er blitt publisert i løpet av de siste ti årene. De har sett på sammenhengen mellom å følge disse retningslinjene og forekomst av kreft, samt dødelighet.

Les også: Magefedme kan øke risikoen for kreft

Så sammenheng

Hovedtyngden av deltagerne i de ulike studiene var kaukasiere i alderen 25 til 79 år. Forskerne ved Universitetet i Illinois så hvor nøye deltagerne fulgte rådene varierte, men de kunne likevel se en sammenheng mellom etterlevelse av rådene og forekomst av kreft.

Forskerne assosierer det å følge retningslinjene med ti til 45 prosent lavere risiko for å få kreft, samt 14 til 61 prosent lavere risiko for dødelighet.

Du kan lese hele studien her (krever innlogging).

Andre funn fra analysen inkluderer:

  • Lavere forekomst av brystkreft (19-60 prosent)
  • Lavere forekomst av livmorhalskreft (23-60 prosent)
  • Lavere forekomst av tarmkreft (27-52 prosent)

Resultatene av analysen viser imidlertid at det ikke var signifikant lavere forekomst av eggstokk- eller prostatakreft hos deltagere som fulgte retningslinjene. Forekomsten av lungekreft varierte for mye i de ulike studiene til at forskerne kunne trekke konklusjoner.

Les også: Hjernekreft mer utbredt blant høyt utdannede

Fordel å følge flere råd

Forskerteamet oppdaget også at deltagere som drakk mindre alkohol, spiste sunt, trente, ikke røyket, samt fulgte andre kreftforebyggende råd, hadde vesentlig lavere risiko for å utvikle kreft og dø av sykdommen.

En studie viste at det var 60 prosent mindre sannsynlig at kvinner som fulgte minst fem kreftforebyggende anbefalinger, utviklet brystkreft, enn de som ikke fulgte noen råd. Faktisk ble risikoen for å utvikle brystkreft redusert med 11 prosent for hvert råd man fulgte.

– Usunt kosthold, inaktivitet, å drikke for mye alkohol og for høy BMI kan trolig utgjøre mer enn 20 prosent av alle krefttilfellene. Dette innebærer at mange krefttilfeller kan forebygges med livsstilsendringer, sier Lindsay Kohler, en av hovedforfatterne bak studien til AFP Relaxnews.

Les også: Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

Eliminerer ikke risikoen

Hun la til at dersom man tar hensyn til røyking, kan usunne livsstilsvalg være faktorer i to tredjedeler av alle kreftdødsfall i USA.

– Om du følger helserådene, reduserer du risikoen for å utvikle og dø av kreft, men du eliminerer ikke risikoen. Arv og miljø spiller også en viss rolle, sier hun og legger til:

– Men følger man disse anbefalingene, reduserer man risikoen for mange alvorlige sykdommer.

Kohler mener resultatene av gjennomgangen av studien tyder på at leger og offentlige helsemyndigheter bør fortsette å understreke viktigheten av en sunnere livsstil.

Saken er oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også: Forskning: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus