Studie: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

<p>VANLIG PLAGE: Britiske forskere vil ha økt fokus på kronisk smerte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
VANLIG PLAGE: Britiske forskere vil ha økt fokus på kronisk smerte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Ingen snakker om kronisk smerte. Det er som en stille epidemi, mener forsker.

Dette er kronisk smerte

Kronisk smerte blir oftest definert som smerte med varighet på minst seks måneder. Dette blir vanligvis delt inn i tre hovedkategorier:

  • Nosiseptiv smerte – smerte fra vevsskade, for eksempel revmatiske leddsykdommer med leddskade.
  • Nevropatisk smerte – smerte fra dysfunksjon i nervesystemet, for eksempel isjias.
  • Idiopatisk smerte/sammensatt smerte – smerte man ikke kjenner årsaken til, for eksempel uspesifikke rygg- og nakkesmerter.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Kronisk smerte er en av de ledende årsakene til uførhet i verden, ifølge det globale prosjektet Global Burden of Disease.

Dette underbygges nå av en ny britisk studie, som har funnet at godt over halvparten av folk over 75 år i Storbritannia rammes av langvarige smerter.

Les også: Studie: – Osteopati effektivt i behandling av kroniske ryggsmerter

Svært utbredt

I den nye studien, som er publisert i tidsskriftet BMJ Open, ønsket forskerne å lage en mer nøyaktig oversikt over forekomsten av kronisk smerte i Storbritannia. Basert på data fra tidligere studier fant de at om lag 43 prosent av den britiske befolkningen led av disse plagene.

Dette tilsvarer like under 28 millioner personer.

Studieforfatter Alan Fayaz fra Imperial College i London sier til The Guardian at mange ikke tenker over hvor mange som sliter med dette problemet.

– Ingen snakker om kronisk smerte. Det er som en stille epidemi.

Les også: Marion (35) lever med kroniske smerter

Høyest forekomst blant eldre

Dataene som forskerne undersøkte viste at kronisk smerte forekom oftest blant de eldre. Opptil 62 prosent av folk over 75 år så ut til å være rammet.

Mellom 10,4 og 14,3 prosent av befolkningen rapporterte om kroniske smerter som enten var moderat eller svært hemmende, skriver forskerne i studien.

Dataene viste også at kvinner oftere ble rammet enn menn.

Fayaz mener at forskningen viser at man trenger nye verktøy for å hjelpe de som sliter mest.

– Det jeg ønsker er bedre metoder for å identifisere de som er hardest rammet og finne ut hvordan vi kan hjelpe dem, sier han til The Guardian.

Les også: Derfor får man urinsyregikt – eller podagra

Vanlig også i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet har omtrent 25 til 30 prosent av voksne i Norge kroniske smerter. De melder at økningen med alder trolig i stor grad skyldes økt sykelighet, men påpeker at det også kan være ting som tyder på at smertedempende mekanismer er mindre effektive hos eldre, noe som øker smertefølsomheten.

Det brukes hovedsakelig smertestillende midler for å behandle kroniske smerter, ifølge Folkehelseinstituttet. Man benytter seg også av fysisk aktivitet både for å forebygge og behandle smertene.

Les også: Derfor får du vondt i nakken

Personvernpolicy