Meny

– Mye overtid knyttet til økt risiko for kreft og hjertefeil hos kvinner

Dette motivet er tatt for et billedbyrå for å illustrere overtidsarbeid på et kontor. Det er ukjent for forfatteren av denne billedteksten hva modellene på bildet beskjeftiger seg med ellers. De er formodentlig motiv på andre illustrasjonsfoto. Foto: ©Eric Audras/AltoPress/Maxppp / Colourbox.com

Det å jobbe mye overtid over flere år øker risikoen for bestemte kroniske sykdommer, særlig for kvinner, ifølge resultatene av en ny amerikansk studie.

Forfatterne av studien om effekten av overtidsarbeid over flere tiår sier de påviste en klar sammenheng mellom stor mengde overtidsarbeid og økt risiko for hjertesykdom, kreft, gikt og diabetes hos kvinner. Mennene i undersøkelsen lot ikke til å ha den samme forhøyede risikoen.

De to forfatterne av studien gikk gjennom 32 år med data fra 7492 deltakere i en nasjonal undersøkelse som begynte i 1979. Forskerne analyserte svarene i undersøkelsen for å undersøke sammenheng mellom antall gjennomsnittlige arbeidstimer per uke i disse årene, og forekomsten av åtte større kroniske sykdommer.

Studien er offentliggjort i tidsskriftet Journal ofOccupational and Environmental Medicine.

Les også: Blodtrykksfall: ulike årsaker

Mer jobb hjemme?

Risikoen begynner ifølge forskerne å øke når kvinner legger inn mer enn 40 timer i uka, og blir virkelig alvorlig etter 50 timers gjennomsnittuker over lengre tid.

– Kvinner, særlig kvinner som må sjonglere flere roller, opplever effekten av denne typen intensivt arbeid, og at dette kan berede grunnen for en rekke sykdommer og helseplager, sier professor Allard Dembe, en av studiens forfattere, ifølge en pressemelding fra Ohio State University.

Menn med lange arbeidsdager lot til å klare seg bedre, ifølge studien, som tok for seg intervjudata med nærmere 7500 mennesker som hadde tatt del i en undersøkelse som startet i 1979.

Tidligere studier har vist at kvinner ofte tar hoveddel av ansvaret i familien, og kan møte mer press og stress enn menn hvis de også jobber overtid.

Les også: To britiske helseorganisasjoner vil avkriminalisere narkotika

Helseplager ved overtid

Tidligere studier har også vist at arbeidere som jobber mye overtid risikerer mer stress, har flere problemer med søvn og fordøyelse og er mer slitne. Arbeidsevnen lider under dette, og de er mer utsatt for yrkesskader, heter det i pressemeldingen fra universitetet.

Før denne studien har det vært vanskelig å undersøke sammenhengen mellom overtid og kronisk sykdom, hovedsakelig fordi det er få data tilgjengelige som viser arbeidsmønstre og helse over lange tidsrom, sier professor Dembe ifølge pressemeldingen.

Studien brukte data fra National Longitudinal Survey ofYouth 1979, som inkluderte intervjuer med mer enn 12.000 amerikanere født i perioden 1957 til 1964.

Dembe og hans medarbeider, forskeren Xiaoxi Yao ved Mayo Clinic, undersøkte data for deltakerne i undersøkelsen som var minst 40 år i 1998, da man begynte å inkludere spørsmål om helse og kroniske tilstander. Opplysninger fra mer enn 7492 var med i deres utvalg.

Les også: Alle kan utvikle psykose

«Slående resultater»

De to undersøkte gjennomsnittlig antall egenrapporterte arbeidstimer per uke over en 32 års-periode, og sammenlignet timeantallet med forekomsten av visse kroniske sykdommer: hjerteplager, kreft, gikt, diabetes, kroniske lungeplager inkludert bronkitt, astma, depresjon og høyt blodtrykk. De sammenlignet også resultatene etter kjønn.

Et mindretall av heltidsansatte arbeidere i studien jobbet 40 timer eller mindre per uke. 56 prosent jobbet i gjennomsnitt 41 til 50 timer. 13 prosent jobbet 51-60 timer, og tre prosent jobbet i gjennomsnitt mer enn 60 timer.

Resultatene blant kvinnelige arbeidere var ifølge Dembe «slående». «Analysen fant en klar og sterk forbindelse mellom mye overtid og hjertesykdom, kreft, gikt og diabetes», heter det i pressemeldingen fra universitetet.

Mennene som jobbet lange dager over mange år hadde høyere forekomst av gikt, men ingen av de andre kroniske sykdommene. Og mennene som jobbet moderat lange arbeidsuker hadde lavere risiko for hjertesykdommer, lungesykdommer og depresjon enn dem som jobbet 40 timer eller mindre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus