Rennende øyne? Dette kan være årsaken

Rennende øyne: Rennende øyne er ofte helt ufarlig. Foto: NTB Scanpix
Rennende øyne: Rennende øyne er ofte helt ufarlig. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plages du med rennende øyne? Da er du ikke alene. Tilstanden er ofte helt ufarlig, men dersom unge og barn rammes, bør man finne ut av årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange ulike årsaker til at man får rennende øyne. Det kan for eksempel komme av smerter, allergi , ubehag, tørre øyne og reaktiv tåreflod. Ofte er det ingen alvorlig årsak som ligger bak.

– Dersom det er allergi er det en kombinasjon av kløe og rennende øyne, og på begge øyne som regel. Betennelser kan også føre til tårerenning, sier lommelegens øyelege, Rim Alme.

Øynene kan også renne ved bruk av kontaktlinser, øyekatarr eller dersom man har fått et fremmedlegeme på øyet. Det kan også komme på grunn av forskjellige øyesykdommer.

– Rennende øyne grunnet mangel på fettstoffer i tårefilmen er relativt vanlig.

Les også: Tørre øyne - den nye folkesykdommen

Mye plaget med rennende øyne?

Det er stort sett personer over 50 år som rammes, da sammensetningen på tårefilmen er endret til det mer vandige.

– Det blir mindre fett i tårene, som fører til at de smører dårligere, og vannet fordamper. Kroppen vil produsere mer vanndig tåre, men klarer ikke å erstatte fettet som mangler, sier Alme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskere: Appelsin kan forhindre og utsette tåkesyn hos eldre

Dersom man er mye plaget med rennende øyne kan det være lurt å oppsøke hjelp.

– Man bør oppsøke hjelp ved ensidig rødt øye som renner, dobbeltsidig rødt øye som renner, eller ved smerter, synstap eller lysømfintlighet.

Les også: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Rennende øyne mer uvanlig hos unge

Det er ikke uvanlig at eldre mennesker plages med rennende øyne. Dersom yngre og barn får det, skal man være mer oppmerksom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være allergi eller betennelsesrelatert. Det er uansett greit å få sjekket det ut og finne årsaken – det er ikke ofte barn er plaget med kontinuerlig rennende øyne, sier Rita Aadne Ludviksen, produkt- og fagsjef i Krogh Optikk.

Dersom øyet er rødt, gjerne med puss, vil det ofte være en bakteriell infeksjon. Noen barn plages også av vær og vind, noe som setter i gang tåreproduksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor får du sti på øyet

Øyelege: Rim Alme Foto: Privat
Øyelege: Rim Alme Foto: Privat

Tette tårekanaler

Noen har også tette tårekanaler. Det fører til at tårekanalen som leder tårevæsken fra øyet til nesen, blir tett. Det kan føre til mye tårevæske på øyet, og at det lettere oppstår puss.

– Dette oppstår vanligvis blant små barn og eldre mennesker. Tårekanalen kan være tett et godt stykke ut i første leveår, men går som regel over av seg selv. Noen barn har mye slim i øye- og nesepartiet, og ettersom disse henger tett sammen er det ikke uvanlig at de også får rennende øyne, forklarer Ludviksen.

Sprengt blodkar på øyet

Les også: De aller fleste voksne har midd på øyelokket

Behandling for rennende øyne

Øyelokkbetennelse, også kalt blefaritt, kan være en annen årsak til rennende øyne. Det er en betennelse på øyelokkskanten, som ofte gir røde og hovne øyelokk. Mange kan da oppleve at øynene renner på grunn av irritasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å være nøye med hygienen rundt øynene. Det finnes mange fine våtservietter beregnet for øyne, som er milde og fine. Eller så kan man bruke bomullsdotter med saltvann, sier Ludviksen.

Sliter man mye med rennende øyne finnes det forskjellige behandlingsmetoder, i form av øyedråper og salver.

– Det høres kanskje rart ut med øyedråper til rennende øyne, men det hjelper på å bedre sammensetningen av tårefilmen. Dette kan gjøre at tårefilmen blir mer stabil, og plagene med rennende øyne minskes.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til øyelegen