Flere søker erstatning etter sykehusopphold

På fem år er 3,4 milliarder kroner utbetalt i erstatning til pasienter og pårørende etter feil ved norske sykehus.
På fem år er 3,4 milliarder kroner utbetalt i erstatning til pasienter og pårørende etter feil ved norske sykehus. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fem år har 20 prosent flere pasienter søkt om erstatning etter å ha vært innlagt på sykehus, viser ferske tall fra Norsk pasientskadeerstatning. (NPE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2011 til 2015 har NPE mottatt 16.838 krav om erstatning, 5.308 erstatningssøkere har fått medhold, og 3,4 milliarder kroner er utbetalt i erstatning til pasienter og pårørende, viser tall NPE la fram tirsdag.

Helsepersonell har selv meldt om 10.000 uheldige hendelser på norske sykehus bare det siste året.

– Pasientskader koster samfunnet og sykehuseierne store summer årlig, men den viktigste grunnen til å satse på læring av feil og økt pasientsikkerhet er den store personlige belastningen skader og feilbehandling utgjør for pasienter og pårørende, sier direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

Det har vært en økning på 20 prosent i antall meldte saker fra det første året i femårsperioden (2011) til det siste (2015). Jørstad er usikker på hvorfor det er slik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har nok ment at det er mørketall, og det kan være at flere melder saken sin til oss nå. En årsak til det kan være at helsepersonell har blitt stadig flinkere til å fortelle pasienter om muligheten for å få erstatning etter feilbehandling, sier Jørstad.

Han mener det også er grunn til å tro at folk flest i dag er mer klar over hvilke rettigheter de har, og at denne rettighetsbevisstheten har bidratt til at NPE har mottatt flere saker.

Les også:

Én av ti friske bærer på dødelige bakterier

Røde Kors: – Det mangler 30.000 blodgivere