Slik oppdager du depresjon hos eldre

<p>Eldre som sliter med sykdom eller opplever nedsatt funksjonsevne har en større sannsynlighet for å bli deprimerte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix</p>
Eldre som sliter med sykdom eller opplever nedsatt funksjonsevne har en større sannsynlighet for å bli deprimerte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Ensomhet, depresjon og selvmordstanker rammer mange eldre i Norge. Dette bør du som pårørende være oppmerksom på.

Dette bør du se etter:

Symptomer på depresjon:

 • Klager over fysiske plager (eldre)
 • Tristhet mesteparten av tiden
 • Nedsatt interesse for ting du vanligvis liker
 • Følelsen av å være veldig trett
 • Problemer med å sove, eller for mye søvn
 • Vansker med å konsentrere deg eller å ta avgjørelser
 • Lav selvtillit
 • Enten lite matlyst, eller økt apetittgrunnløs Skyldfølelsefølelse av å være enten "giret", eller at alt går sakte
 • Selvmordstanker

Disse kan være i risikosonen:

 • Menn og kvinner som har vært svært aktive og uavhengige tidligere i livet, som får nedsatt funksjon som eldre
 • Eldre som blir syke, taper funksjon og blir avhengige av hjelp fra andre for å klare seg
 • Personer som var aktive i arbeidslivet, og som synes pensjonisttilværelsen er vanskelig og ensom
 • Eldre som har mistet en eller flere venner som står dem nær. Sorg kan føre til depresjon, og vedkommende kan føle på ensomhet

I første halvår av 2015 registrerte Mental Helse at 78 prosent av innringerne til hjelpetelefonen er uføretrygdet eller pensjonert. Det er flest innringere i gruppen 60-69 år, men aldersgruppene 40-49 og 50-59 ligger like bak.

I underkant av 30 prosent av samtalene var temaet ensomhet. 40 prosent ønsket bare en hverdagsprat, men her er det nok også mange ensomme, ifølge Mental Helse.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Selvmordsrisiko øker med sykdom

Ensomhet, depresjon, psykisk helse og selvmordsrisiko blant eldre er problemstillinger det snakkes for lite om, ifølge Ildri Kjølseth.

Hun er lege med spesialitet i geriatri og en doktorgrad. Hun har også skrevet boken Eldre og selvmord. Kjølseth mener at selvmordsrisikoen hos eldre øker med sykdom og funksjonssvikt.

– Eldre som taper funksjon og blir avhengige av hjelp, det er en risikosituasjon. Det er noen sykdommer man spesielt bør være oppmerksom på, for eksempel sansesvikt, som synsreduksjon hos eldre, sier Kjølseth til ABC Nyheter.

Legen trekker frem menn som har vært velfungerende tidligere som en risikogruppe.

– Vær oppmerksom på menn som har vært veldig velfungerende, mestret livet og klart seg bra. Hvis de opplever et funksjonsfall når de blir eldre, er det en risikosituasjon. Det er noen som er motvillige til å ta imot hjelp, som vil klare seg selv og som er redd for å miste selvbestemmelsen hvis de blir avhengige av hjelp, forklarer Kjølseth.

Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Bente Wallander/Demens og Alderspsykiatri
Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Bente Wallander/Demens og Alderspsykiatri

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende

– Vanskelig å tilpasse seg

I sin doktorgrad Control in life – and in death: An understanding of suicide among the elderly, er et av hovedfunnene til Kjølseth nettopp dette. Selvmordsrisikoen er større hos eldre menn og kvinner som hadde levd et aktivt liv og alltid klart seg selv.

– Når de plutselig da mister dette så har de vanskelig for å tilpasse seg en situasjon hvor de blir avhengig av andre. En annen ting er at de er avvisende til hjelp, at de ikke vil ta imot hjelp. Det er fordi de vil bestemme selv og de er redd for er et hjelpeapparat som fratar dem denne muligheten, sier Ildri Kjølseth til ABC Nyheter.

Gjennom sitt arbeid har Kjølseth erfart at selvmord blant eldre er et enda større tabu-område enn selvmord hos yngre. Det på tross av at på flere tidspunkt er det eldre menn som har hatt den høyeste selvmordshyppigheten i Norge.

Les også: Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

Er en av dine nærmeste deprimert?

En av de vanligste årsakene til selvmord, i alle aldersgrupper, er depresjon.

– Depresjon kan være vanskelig å oppdage hos eldre, fordi de kan ha atypiske symptomer. Gamle mennesker som blir deprimerte kan ofte klage over mer fysiske plager og være litt annerledes enn yngre deprimerte. Det virker ikke alltid som om de er deprimert, sier geriater Ildri Kjølseth til ABC Nyheter.

Informasjonsleder i Mental Helse, Anlov P. Mathiesen, mener det generelt ikke er så stor forskjell på faresignalene for depresjon hos eldre og andre aldersgrupper.

– Du har mange av disse typiske tegnene på depresjon som finnes i alle aldersgrupper, som samtidig kan være tegn på det å bli gammel. Men man må huske på at det er en stor omstilling å gå inn i alderdommen, sier Mathiesen.

Han forteller at man bør være oppmerksom på de samme faresignalene på depresjon hos eldre som hos andre: nedsatt humør, manglende interesse for ting vedkommende pleide å bry seg om, tap av gleden ved aktiviteter, vekttap, søvnforstyrrelser, slapphet og nedsatt konsentrasjon.

Han er imidlertid enig med Kjølseth om at faresignalene kan være ekstra vanskelige å oppdage hos en eldre person. Derfor er det viktig å være bevisst på livssituasjonen til vedkommende.

Les også: – Spill motvirker depresjon hos eldre

Ensomhet viktig kilde til depresjon

Det er i etterkant av enkelte forandringer og hendelser at risikoen for depresjon er størst hos eldre. En av dem er overgangen fra arbeidslivet til pensjonisttilværelsen.

– Det er noe av det mest krevende du kan oppleve. Spesielt hvis du har vært aktiv i arbeidslivet lenge. Ved å gå ut av arbeidslivet mister du også brorparten av nettverket ditt. Det ligger et stort tap i det også, i tillegg til tap av aktivitet av ikke å jobbe, sier informasjonssjefen i Mental Helse til ABC Nyheter.

Det kan føre til ensomhet, som er en viktig kilde til depresjon. Mye død og sykdom blant gamle venner fører også til både sorg og ensomhet.

– Når man har mistet noen er det vanskelig å skjelne mellom hva som faktisk er en depresjon og hva som er naturlig sorg. Det er litt tredelt: du har sorg, depresjon og depresjon som følge av sorg. Tre ledd som gjør det ganske vanskelig å avgjøre om vedkommende er deprimert eller ikke.

Et signal på at ting ikke er så bra stilt er om en eldre person fokuserer i overkant mye på død og sykdom. Ifølge Mathiesen kan det være både et tegn og en årsak til depresjon.

Den tredje, vanlige årsaken til depresjon blant eldre som Mathiesen, og også Kjølseth, nevner er nedsatt funksjonsevne.

– Nedsatt funksjonsevne er en åpenbar kilde til sorg og frustrasjon. Der igjen så blir det vanskelig å skille mellom det som er en generell sorgreaksjon og hva som kan være en ordentlig depresjon.

Anlov P. Mathiesen i Mental Helse forteller at det er viktig å være ekstra bevisst på tegn til depresjon etter visse hendelser i livet. Foto: Privat
Anlov P. Mathiesen i Mental Helse forteller at det er viktig å være ekstra bevisst på tegn til depresjon etter visse hendelser i livet. Foto: Privat

Les også: – En travel hverdag er bra for folk over 50 år

Hva kan du gjøre?

Hva gjør du hvis du tror en av dine eldre, pårørende er deprimert? Kunnskap er nøkkelen for å få i gang en god dialog om det vanskelige temaet.

– Det kan være ubehagelig å bli konfrontert med intime spørsmål om psykisk helse. Da er det lurt å lese seg opp, prate med fastlegen eller noen andre som jobber med tematikken for å bli bedre rustet til å ha slike samtaler. Selv om det er et sårt tema for den det gjelder bør du ikke unngå praten, men tenkt deg godt om før du gjør det, og vær bevisst på hvordan du ordlegger deg, sier Mathiesen til ABC Nyheter.

Det finnes mye nyttig informasjon om psykisk helse på nettet, blant annet på helsedirektoratet sine offisielle nettsider.

– Når det gjelder å prate med fagfolk, kan det være lurt å gå via egen fastlege. De har ofte peiling. Mange kjenner også en sykepleier eller vernepleier som kan litt. Å prate med folk i eget nettverk kan også være nyttig, avslutter Mathiesen.

Les også: Eldre frykter å bli alene når de mister lappen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte
Siste nytt
22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus