Meny

Slik oppdager du depresjon hos eldre

<p>Eldre som sliter med sykdom eller opplever nedsatt funksjonsevne har en større sannsynlighet for å bli deprimerte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix</p>
Eldre som sliter med sykdom eller opplever nedsatt funksjonsevne har en større sannsynlighet for å bli deprimerte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Ensomhet, depresjon og selvmordstanker rammer mange eldre i Norge. Dette bør du som pårørende være oppmerksom på.

Dette bør du se etter:

Symptomer på depresjon:

 • Klager over fysiske plager (eldre)
 • Tristhet mesteparten av tiden
 • Nedsatt interesse for ting du vanligvis liker
 • Følelsen av å være veldig trett
 • Problemer med å sove, eller for mye søvn
 • Vansker med å konsentrere deg eller å ta avgjørelser
 • Lav selvtillit
 • Enten lite matlyst, eller økt apetittgrunnløs Skyldfølelsefølelse av å være enten "giret", eller at alt går sakte
 • Selvmordstanker

Disse kan være i risikosonen:

 • Menn og kvinner som har vært svært aktive og uavhengige tidligere i livet, som får nedsatt funksjon som eldre
 • Eldre som blir syke, taper funksjon og blir avhengige av hjelp fra andre for å klare seg
 • Personer som var aktive i arbeidslivet, og som synes pensjonisttilværelsen er vanskelig og ensom
 • Eldre som har mistet en eller flere venner som står dem nær. Sorg kan føre til depresjon, og vedkommende kan føle på ensomhet

I første halvår av 2015 registrerte Mental Helse at 78 prosent av innringerne til hjelpetelefonen er uføretrygdet eller pensjonert. Det er flest innringere i gruppen 60-69 år, men aldersgruppene 40-49 og 50-59 ligger like bak.

I underkant av 30 prosent av samtalene var temaet ensomhet. 40 prosent ønsket bare en hverdagsprat, men her er det nok også mange ensomme, ifølge Mental Helse.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Selvmordsrisiko øker med sykdom

Ensomhet, depresjon, psykisk helse og selvmordsrisiko blant eldre er problemstillinger det snakkes for lite om, ifølge Ildri Kjølseth.

Hun er lege med spesialitet i geriatri og en doktorgrad. Hun har også skrevet boken Eldre og selvmord. Kjølseth mener at selvmordsrisikoen hos eldre øker med sykdom og funksjonssvikt.

– Eldre som taper funksjon og blir avhengige av hjelp, det er en risikosituasjon. Det er noen sykdommer man spesielt bør være oppmerksom på, for eksempel sansesvikt, som synsreduksjon hos eldre, sier Kjølseth til ABC Nyheter.

Legen trekker frem menn som har vært velfungerende tidligere som en risikogruppe.

– Vær oppmerksom på menn som har vært veldig velfungerende, mestret livet og klart seg bra. Hvis de opplever et funksjonsfall når de blir eldre, er det en risikosituasjon. Det er noen som er motvillige til å ta imot hjelp, som vil klare seg selv og som er redd for å miste selvbestemmelsen hvis de blir avhengige av hjelp, forklarer Kjølseth.

Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Bente Wallander/Demens og Alderspsykiatri
Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Bente Wallander/Demens og Alderspsykiatri

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende

– Vanskelig å tilpasse seg

I sin doktorgrad Control in life – and in death: An understanding of suicide among the elderly, er et av hovedfunnene til Kjølseth nettopp dette. Selvmordsrisikoen er større hos eldre menn og kvinner som hadde levd et aktivt liv og alltid klart seg selv.

– Når de plutselig da mister dette så har de vanskelig for å tilpasse seg en situasjon hvor de blir avhengig av andre. En annen ting er at de er avvisende til hjelp, at de ikke vil ta imot hjelp. Det er fordi de vil bestemme selv og de er redd for er et hjelpeapparat som fratar dem denne muligheten, sier Ildri Kjølseth til ABC Nyheter.

Gjennom sitt arbeid har Kjølseth erfart at selvmord blant eldre er et enda større tabu-område enn selvmord hos yngre. Det på tross av at på flere tidspunkt er det eldre menn som har hatt den høyeste selvmordshyppigheten i Norge.

Les også: Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

Er en av dine nærmeste deprimert?

En av de vanligste årsakene til selvmord, i alle aldersgrupper, er depresjon.

– Depresjon kan være vanskelig å oppdage hos eldre, fordi de kan ha atypiske symptomer. Gamle mennesker som blir deprimerte kan ofte klage over mer fysiske plager og være litt annerledes enn yngre deprimerte. Det virker ikke alltid som om de er deprimert, sier geriater Ildri Kjølseth til ABC Nyheter.

Informasjonsleder i Mental Helse, Anlov P. Mathiesen, mener det generelt ikke er så stor forskjell på faresignalene for depresjon hos eldre og andre aldersgrupper.

– Du har mange av disse typiske tegnene på depresjon som finnes i alle aldersgrupper, som samtidig kan være tegn på det å bli gammel. Men man må huske på at det er en stor omstilling å gå inn i alderdommen, sier Mathiesen.

Han forteller at man bør være oppmerksom på de samme faresignalene på depresjon hos eldre som hos andre: nedsatt humør, manglende interesse for ting vedkommende pleide å bry seg om, tap av gleden ved aktiviteter, vekttap, søvnforstyrrelser, slapphet og nedsatt konsentrasjon.

Han er imidlertid enig med Kjølseth om at faresignalene kan være ekstra vanskelige å oppdage hos en eldre person. Derfor er det viktig å være bevisst på livssituasjonen til vedkommende.

Les også: – Spill motvirker depresjon hos eldre

Ensomhet viktig kilde til depresjon

Det er i etterkant av enkelte forandringer og hendelser at risikoen for depresjon er størst hos eldre. En av dem er overgangen fra arbeidslivet til pensjonisttilværelsen.

– Det er noe av det mest krevende du kan oppleve. Spesielt hvis du har vært aktiv i arbeidslivet lenge. Ved å gå ut av arbeidslivet mister du også brorparten av nettverket ditt. Det ligger et stort tap i det også, i tillegg til tap av aktivitet av ikke å jobbe, sier informasjonssjefen i Mental Helse til ABC Nyheter.

Det kan føre til ensomhet, som er en viktig kilde til depresjon. Mye død og sykdom blant gamle venner fører også til både sorg og ensomhet.

– Når man har mistet noen er det vanskelig å skjelne mellom hva som faktisk er en depresjon og hva som er naturlig sorg. Det er litt tredelt: du har sorg, depresjon og depresjon som følge av sorg. Tre ledd som gjør det ganske vanskelig å avgjøre om vedkommende er deprimert eller ikke.

Et signal på at ting ikke er så bra stilt er om en eldre person fokuserer i overkant mye på død og sykdom. Ifølge Mathiesen kan det være både et tegn og en årsak til depresjon.

Den tredje, vanlige årsaken til depresjon blant eldre som Mathiesen, og også Kjølseth, nevner er nedsatt funksjonsevne.

– Nedsatt funksjonsevne er en åpenbar kilde til sorg og frustrasjon. Der igjen så blir det vanskelig å skille mellom det som er en generell sorgreaksjon og hva som kan være en ordentlig depresjon.

Anlov P. Mathiesen i Mental Helse forteller at det er viktig å være ekstra bevisst på tegn til depresjon etter visse hendelser i livet. Foto: Privat
Anlov P. Mathiesen i Mental Helse forteller at det er viktig å være ekstra bevisst på tegn til depresjon etter visse hendelser i livet. Foto: Privat

Les også: – En travel hverdag er bra for folk over 50 år

Hva kan du gjøre?

Hva gjør du hvis du tror en av dine eldre, pårørende er deprimert? Kunnskap er nøkkelen for å få i gang en god dialog om det vanskelige temaet.

– Det kan være ubehagelig å bli konfrontert med intime spørsmål om psykisk helse. Da er det lurt å lese seg opp, prate med fastlegen eller noen andre som jobber med tematikken for å bli bedre rustet til å ha slike samtaler. Selv om det er et sårt tema for den det gjelder bør du ikke unngå praten, men tenkt deg godt om før du gjør det, og vær bevisst på hvordan du ordlegger deg, sier Mathiesen til ABC Nyheter.

Det finnes mye nyttig informasjon om psykisk helse på nettet, blant annet på helsedirektoratet sine offisielle nettsider.

– Når det gjelder å prate med fagfolk, kan det være lurt å gå via egen fastlege. De har ofte peiling. Mange kjenner også en sykepleier eller vernepleier som kan litt. Å prate med folk i eget nettverk kan også være nyttig, avslutter Mathiesen.

Les også: Eldre frykter å bli alene når de mister lappen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner
Siste nytt
16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus