Astmatriggere:

Reseptfrie medikamenter kan utløse astmaanfall

VIKTIGE MEDISINER: Dagens astmamedisiner er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VIKTIGE MEDISINER: Dagens astmamedisiner er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Medisinene er helt vanlige å bruke mot smerte.

Mange triggere er felles for svært mange astmatikere:

Her er noen av dem:

Sigarettrøyk

Som røyker er du jo i utgangspunktet mer utsatt for å få astma, men som astmatiker kan også andres røyking føre til astmaanfall

Luftforurensning

En forurenset by er ikke noe godt sted å være for en astmatiker. På de verste dagene kan det være nødvendig å holde seg innendørs for å unngå anfall

Dyrehår

En del astmatikere kan få anfall dersom de er i kontakt med pelsdyr. For noen er det så ille at selv det å være sammen med andre som har dyrehår på klærne kan føre til sterke reaksjoner

Kjemikalier

Det å utsettes for kjemikalier for eksempel på jobb kan forverre en astmasykdom. Det å eksponeres for rengjøringskjemikalier hyppig gir også betydelig økt risiko for å utvikle astma

Medisiner

Astmatikere bør unngå såkalte NSAIDs som Ibux, Brexidol og Voltaren. Slike medisiner øker risikoen for astmaanfall betraktelig

Parfymelukt

Alle bør ta hensyn til astmatikere ved å unngå å bruke mye parfyme i rom der mange oppholder seg. Sterk parfymelukt kan trigge et anfall

Store temperaturforandringer

Det å bevege seg mellom store temperaturforandringer kan føre til astmaanfall

Allergener

Astma og allergi går ofte hånd i hånd, og det er ikke uvanlig at de som er allergiske mot for eksempel pollen får problemer med astma når de kommer i kontakt med et stoff de ikke tåler.

Et astmaanfall kan trigges av en rekke faktorer, og noen er nok mer kjente enn andre.

Visste du for eksempel at astmatikere kan få anfall av enkelte legemidler?

– Jeg tror det er mange som ikke er klar over at det å bruke såkalt NSAIDs øker risikoen for anfall betraktelig, sier rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund Anna Bistrup.

Det betyr at astmatikere ikke bør velge smertestillende som har virkestoffet ibuprofen, som for eksempel Ibux. NSAIDs står for Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs, eller betennelsesdempende medikamenter uten steroider. Andre vanlige legemidler som inneholder slike virkestoffer er Voltaren og Naproxen.

Les også: Allergi kan utløse eller forverre astma

NSAIDs brukes som smertestillende medikamenter, og som betennelsesdempende medikamenter. De er vanlige i bruk mot muskel- og skjelettlidelser - for eksempel ved revmatisme eller senebetennelse, menstruasjonssmerter, migrene, som generell smertestiller og febernedsettelse.

Bistrup anser dette som viktig folkeopplysning tatt i betraktning hvor mye reseptfri smertestillende medisin det norske folk tar.

Dette trigger astmaen

– Astmaanfall deles gjerne inn i milde-, moderate- og alvorlige anfall. Ved milde og moderate anfall, vil astmatikeren selv kunne håndtere situasjonen. Vedkommende kan snakke og kommer seg igjen ved hjelp av medisiner, sier Bistrup.

Er anfallet derimot av en alvorlig art, vil det være behov for legehjep.

– Det er imidlertid ikke slik at en astmatiker alltid får milde eller alvorlige anfall når han eller hun er i kontakt med eller nærheten av triggere. Dette kan variere fra anfall til anfall, sier hun.

Les også: – Fellesnevneren er at man er overfølsom i luftveiene

Blek og tungpustet

Tung pust, hvesing eller pipelyder og ubehagelig hoste er typiske symptomer på et mildt anfall.

Astmatikeren kan også føle seg andpusten på linje med en person som har løpt en tur.

– Ved mer alvorlige anfall blir pasienten blek, pulsen blir høy og han eller hun begynner å hive etter pusten, sier hun.

Bistrup understreker at det er viktig for enhver astmatiker å kjenne sin astma og sine reaksjoner og å ha med seg medisinene sine overalt.

Les også: – Viktig å lytte til kroppens signaler når det blir kaldt ute

Hosting og surkling

– Astma kjennetegnes ved en kronisk irritasjons- eller betennelsestilstand i luftveiene. Tilstanden gir seg utslag i en varierende grad av hevelse, økt slimproduksjon og sammentrekning av musklene som omkranser luftrøret og luftrørsforgreingenen, sier helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Grethe Amdal.

Dette fører til hoste, surkling og problemer særlig med å puste ut.

– Pusteproblemene kan også føre til pipelyder, sier hun.

Les også: Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Reagerer på parfyme

Amdal bekrefter at et astmaanfall kan utløses av en rekke forskjellige triggere.

– Tobakksrøyk, støv, sterke lukter, eksos, anstrengelse, tåke, kulde, psykisk og fysisk stress, infeksjoner samt en del medikamenter er noen av disse. I tillegg kan astmatikere få astmaanfall på grunn av yrkesrelaterte stoffer og ved allergiske reaksjoner på pollen, pelsdyr, midd eller muggsopp, sier hun.

En del astmatikere reagerer på parfyme og andre sterke lukter også.

– Ved parfyme vil partikler og de kjemiske stoffene skape irritasjon i slimhinnen. Dette kan da forårsake typiske astmatiske symptomer, sier hun.

Les også: Alt du må vite om hoste hos barn

Delvis kartlagt

Årsaken til astma er ifølge Amdal bare delvis kartlagt, men vi vet at arv, miljø og livsstil er av betydning.

– Vi regner med at rundt 50 prosent av årsaken til at en person utvikler astma skyldes gener. Barn som er født ved keisersnitt kan også ha en økt risiko for å utvikle astma, og da spesielt barn som ikke har en arvelig belastning for å utvikle astma og allergier.

– Videre kan astma utløses av en rekke faktorer som for eksempel bakteriemangel, røyking, virusinfeksjoner og miljø, legger hun til.

Les også: Mange tror det kommer av allergi

Husk medisinene

Det finnes ingen behandling som kan få astmaen til å forsvinne, men dagens astmamedisinene er så effektive at de fleste lever godt med sykdommen.

– Den største utfordringen er ofte å huske å ta medisinen regelmessig og på riktig måte, samt å endre på medisineringen når astmaen forandrer seg, sier Amdal.

Målsetningen med all astmabehandling, også for barn, er ifølge Amdal at astmaen skal gi minst mulig plager og begrensninger i det daglige.

Les også: Folk vet ikke at alkohol kan forverre allergi

Unngå allergener

Har du allergisk astma, bør det også være et mål å unngå kontakt med det du er allergisk mot.

– Du bør spesielt unngå å utsettes for sigarettrøyk og andre irritanter, som sterke dufter. Barn med astma er en spesielt sårbar gruppe, som lettere får luftveisinfeksjoner og forverring av astmaen når de utsettes for svevestøv fra biltrafikk. De bør derfor også unngå sterkt trafikkerte veier og områder med mye forurensning, sier hun.

Når du har astma, er det for øvrig ekstra viktig å drive regelmessig med fysisk aktivitet.

– Dette gir deg bedre kontroll på sykdommen. Ved anstrengelsesutløst astma, er det viktig å ta anfallsmedisin 15-20 minutter før fysisk aktivitet for å unngå astmasymptomer eller anfall, sier hun.

Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Oppstår hele livet

Astma kan oppstå gjennom hele livet.

Noen barn har det som kalles barneastma, som de gjerne vokser av seg, men det er også en del som har astma hele livet eller får det som voksne.

– Det er også mulig å ha anstrengelsesastma, som fører til astmatiske symptomer ved anstrengelse, eller kuldeutløst astma som gir symptomer hvis det er kaldt, sier Bistrup.

Hun legger til at det for alle vil være naturlig å kjenne at det svir litt i lungene hvis vi jogger i ti minusgrader, men at en astmatiker nok bør unngå helt å trene i sterk kulde.

Les også:

Slik vet du om du har en intoleranse

Vet du hva disse gjør med kroppen din?

Kan du putetrikset?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Dyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Latterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen
Siste nytt
17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45PolitikkDyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilLatterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34PolitikkErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus