Meny

– Større sannsynlighet for fedme med overvektig mor

Har du en mor som er overvektig øker sannsynligheten for at du selv vil slite med overvekt eller fedme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ny, omfattende studie viser at kvinner som har en overvektig mor har tre ganger så stor sannsynlighet for å slite med fedme enn andre kvinner.

Kvinner som har en mor som sliter med fedme (kraftig overvektig) har fem ganger så stor sannsynlighet for å slite med femde selv.

Studien viser også at antall kvinner med fedmeproblemer har steget fra 3,1 prosent hos gravide, svenske kvinner i perioden 1982-1988 til 12,3 prosent i perioden 2000-2008.

Den svensk/australske studien har undersøkt data fra 26.561 svenske mor og datter-par.

Les også: Normal vekt, overvekt eller fedme?

– Påvirkes av livsstil og spisevaner

Forfatterne bak studien mener at døtre av overvektige mødre oftere blir overvektige fordi de blir negativt påvirket av familiens livsstil og spisevaner.

En annen mulig årsak som trekkes frem er at mødre kan ha inntatt for mye næring under graviditeten. Det fører til at døtre lagrer mer fett i kroppen enn de trenger som barn og ungdom.

– Studien understreker hvor viktig det er å prøve å bryte fedme-sirkelen ved å hindre overvekt tidlig i livet. Dessverre er ikke dette så enkelt. Overvekt er en alvorlig offentlig helseutfordring som krever løsninger på alle nivåer i samfunnet, sier doktor José Derraik fra Liggins institutt i Auckland, Australia.

Derraik er en av forfatterne bak studien. Forskere fra Uppsala universitet i Sverige har også bidratt til studien.

Studien er publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

Les også: Skal du ned i vekt bør du lese disse rådene

Påvirkes av foreldre på flere måter

Tidligere forskning har knyttet fedme hos barn til strenge foreldre. En omfattende kanadisk studie, som fulgte 37.500 barn under 11 år, konkluderte med en 37 prosent større sannsynlighet for overvekt hos barn med streng oppdragelse.

I studien ble foreldrene til barna stilte en rekke spørsmål, blant annet om hvordan de behandlet barna når de hadde gjort noe galt og når de hadde gjort noe bra.

Forskerne sammenlignet barn av autoritative foreldre som var varme, åpne for diskusjoner og som satte sunne grenser, med barn av autoritære foreldre som var mest opptatt av strenge regler, uten mye rom for dialog eller ømhet.

Les mer: – Strenge foreldre får oftere fete barn

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus