Forstoppelse:

Forstoppelse eller hard mage? Prøv dette

FORSTOPPELSE: Vondt, men stort sett ikke farlig selv om du opplever det over lenger tid. Foto: Colourbox.com
FORSTOPPELSE: Vondt, men stort sett ikke farlig selv om du opplever det over lenger tid. Foto: Colourbox.com

Denne do-teknikken vil hjelpe deg.

Fiber:

  • Fiber er en del av planter som ikke blir brutt ned i kroppen, kjent som komplekse karbohydrater som passerer gjennom mage og tarm uforandret.
  • Voksne mennesker bør 30 gram fiber per dag gjennom kosten.
  • Fiberrikt kosthold har flere helsebringende effekter og kan redusere risiko for ulike tarmsykdommer som kreft i tykktarm, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og fedme.
  • Fiber tar med seg avfallstoffer som ikke skal bli tatt opp i tarm og hjelper mot forstoppelse.
  • Det har også blitt vist at et fiberrikt kosthold kan hjelpe å kontrollere blodsukkeret hos de med sukkersyke.
  • Spis fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag og velg tillegg grove kornprodukter. Se etter nøkkelhullmerket på matvarene.

( Kilde: Mathjelpen.no)

___

Aktuelt fra Helseleksikonet.no:

– Det er ikke tvil om at flere mennesker sliter mer med tarmen i dag enn før i tiden.

Det sier Jan Gunnar Hatlebakk, professor ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen.

Hatlebakk mener at dette i stor grad handler om fiberinnholdet i kosten:

– Vi anbefaler et inntak på 30 gram kostfiber i døgnet, men inntaket blant befolkningen ligger på gjennomsnitt rundt 20 gram, sier han.

Les også: Slik lever du med IBS

Ikke alt fiber er sunt for tarmen

Hos pasienter med irritabel tarm eller forstoppelse, kartlegger spesialistene aller først fiberinntaket, og deretter prøver de å styre pasientene i retning av riktig type fiber.

– Noe fiber blir til luft og blir da ubehagelig. Andre typer fiber er gunstig. De beste typer av fiber får man for eksempel fra havregryn, forteller Hatlebakk.

Professoren anbefaler også Vi-Siblin fra apoteket, som er et loppefrøpreparat og fungerer som et tilskudd i kostholdet.

Også fiberhusk som finnes i dagligvarebutikker fungerer fint til å regulere tarmen på bra måte, mener Hatlebakk. Fiberhusk er pulveriserte psylliumfrøskaller, og brukes ofte i glutenfri bakst.

Les også: – IBS kan lett forveksles med andre sykdommer

Derimot er det slett ikke alle typer fiber som er sunt for tarmen.

– Noen spiser veldig grovt brød fordi det er sunt, men alt det inntaket av hvetefiber eller kli kan ofte reduseres på, og dermed danne et sunnere miljø i tarmen, sier han.

– Avføringsmidler er ikke farlig

Ved forstoppelse føler man at man ikke får tømt seg, blir oppblåst og får magesmerter. Dette kan påvirke kroppen på flere måter, forteller Trygve Hausken, professor og overlege i gastroenterologi ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

– Generelt kan man få nedsatt livskvalitet, oppleve fortvilelse, trenge sykemelding, og man må gjerne forsøke ulike medikamenter, sier Hausken.

Ifølge Hatlebakk er det ikke spesielt farlig å oppleve forstoppelse over tid, men det kan være ubehagelig og føre til sår i endetarmen.

– Men dette kan man få orden på ved å regulere fiberinnhold og ved bruk av avføringsmidler som er gunstige for kroppen, sier han.

Professoren anbefaler særlig avføringsmidler som man kan drikke. Og dette er ikke nødvendigvis skummelt å bruke over lang tid:

– Det er ikke farlig å bli avhengig av avføringsmiddel, men om man har brukt det lenge og deretter stopper, så kan det fort gå fem-syv dager før man klarer å gå på do, og man kan da oppleve ubehag, sier Hatlebakk videre.

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

Hev knærne når du er på do

Ifølge Hausken har man normalt avføring mellom tre ganger daglig og tre ganger i uka, men det er ikke unormalt å ha hyppigere eller sjeldnere.

– Man har også syv ulike avføringskonsistenser som er normale, alt fra «suppe» til «saueperler», sier han.

I boken «Sjarmen med tarmen» av den tyske forskeren og medisinstudenten Giulia Enders, presenterer hun et råd som skal gjøre det lettere å gå på do uten å oppleve forstoppelse.

Rådet går ut på at man skal heve knærne ved å støtte føttene på en krakk eller lignende slik at man «sitter på huk» som de ofte gjør i asiatiske land.

Les også: Forskning: – Sammenheng mellom kroppens bakterieflora og leddgikt

Dette har noe for seg, mener Hatlebakk:

– Mange, særlig kvinner som har født, har ofte problemer med siste halvmeter av tarmen, at den «klemmes av» eller ligger på en slik måte at den ikke tømmer seg så godt som den burde. Og da vil det å sitte med løftet knær kunne rette den ut for å hjelpe med å få ut avføringen, sier han.

Les også: – Jeg ønsket meg bare én ting; utlagt tarm

Å holde igjen avføring er ikke skadelig

Å holde igjen avføring når man ellers er frisk, er likevel ikke farlig, det heller, ifølge Hatlebakk.

– Å holde igjen avføring gjør ikke så veldig mye med helsen i seg selv, og farlig er det nesten aldri. Man kan være fullstendig frisk og fin og likevel ha forstoppelse. Dette er for eksempel veldig vanlig hos barn uten at det er en sykdom, sier professoren.

Om avføringen blir stående lenge i tarmen, suges mer og mer væske ut av den, og den blir hard og tar dermed mindre plass. Derfor er det mulig å vente i mange dager før man går på do. Men da kan det til gjengjeld føre til smerter, ifølge Hatlebakk.

– Men spør man for eksempel hundre tilfeldige personer hvor ofte de er på toalettet og har avføring, kan noen svare at de har avføring fem ganger om dagen, mens andre kan svare at de har avføring hver femte dag eller sjeldnere uten at det er problem for de. Det kan altså være stor spennvidde, sier han.

Les også: Når det blir stopp i tarmen

Tarmhelsen og hjernens tilstand henger sammen

Den amerikanske legen og hjerneforskeren David Perlmutter er forfatter av boken «Sunn tarm, klart hode». Her skriver han blant annet om hvordan en sunn tarmflora påvirker hjernen på mange plan, og hvordan gode tarmbakterier kan beskytte og reparere hjernen.

– Ikke bare påvirker tarmbakteriene miljøet i kroppen, de bidrar også positivt til dette miljøet ved å produsere visse kjemiske stoffer som er viktige for helsen til hjernen og hele nervesystemet, skriver Perlmutter.

Dette støtter Hausken:

– Tarmen er et viktig organ. En syk tarm påvirker både friske og syke. For eksempel vil betennelse i tarmen, som ulcerøs colitt og Crohns sykdom, påvirke immunsysytemet, samt ved ulike leversykdommer og rheumatiske sykdommer. Bakterieflora i avføring er blitt mer og mer viktig, og er involvert etter hvert i mange sykdommer som irritabel tarm (IBS), sukkersyke, overvekt, psykske lidelser, depresjon og alzheimer, sier Hausken.

Ifølge overlegen brukes det alltid spørreskjema om angst og depresjon og livskvalitet for å se etter sammenhenger mellom det psykiske og det fysiske.

Les også: – Viktig å oppdage og behandle årsakene til B12-mangel

Hatlebakk bekrefter dette.

– Ja, tarmens tilstand påvirker resten av kroppen både psykisk og fysisk. Nerven som forbinder bukorganene med hjernen, styrer mye av det som foregår i tarmen, men dette skjer ubevisst slik at vi slipper å tenke på det. Det påvirker også immunapparatet og hormonene som lages i buken. Det forklarer hvordan det kan gå begge veier, så er vi tilstrekkelig stresset eller giret i hjernen, kan dette også påvirke buken og tarmen, sier professoren.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Les også:

– Styr unna søtningsstoffer som slutter på -ol

Supergrøten som sikrer deg en knallstart på dagen

Sjekk om du bør teste ut denne dietten

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg
Siste nytt
18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus