Flere studier viser at immunterapi er effektivt mot aggressive kreftformer

Immunterapi er regnet som for dyrt til å behandle lungekreft i Norge.
Immunterapi er regnet som for dyrt til å behandle lungekreft i Norge.

Flere studier viser at immunterapi er en effektiv behandlingsform mot blære- og tarmkreft. Og ikke minst, småcellet lungekreft, som er svært vanskelig å behandle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Immunterapilegemiddelet nivolumab kan virke livsforlengende til svært syke lungekreftpasienter. Det viser analyser foretatt av Statens legemiddelverk. Regjeringen har imidlertid bestemt at norske kreftpasienter ikke skal få kreftmedisinen fordi det er for dyrt.

Søndag ble resultatet av flere kliniske studier presentert ved den anerkjente konferansen American Society of Clinical Oncolog (ASCO) i Chicago - verdens største kreftkonferanse.

I en av studiene ble legemiddelet Tecentriq brukt til å behandle alvorlig blærekreft. 30 av 119 deltagere i studien opplevde at svulstene i blæren krympet betraktelig. I snitt overlevde deltagerne i studien 15 måneder etter at kreften ble påvist, det er fem måneder lengre enn snittet for pasienter som kun mottar cellegift.

Les også: – Immunterapi vil få store konsekvenser for behandlingen av kreft

Angriper kreften

Tecentriq fungerer slik at immunsystemet går til angrep mot kreftcellene. Dette har vist seg særskilt effektivt for pasienter med blærekreft som er for svake til å motta cellegift.

– Omtrent halvparten av alle pasienter med blærekreft er for svake til å motta cellegift, som hittil har vært det eneste som forlenger overlevelsen, sier hovedforfatter av studien, Arjun Vasant Balar, doktor ved New York University til nyhetsbyrået AFP Relaxnews, og legger til:

– Vi synes det er svært oppløftende å se at immunterapi kan hjelpe disse pasientene.

Les også: – Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort

Godkjent i USA

De amerikanske helsemyndighetene FDA har nylig godkjent salget av Tecentriq basert på foreløpige resultater av de kliniske studiene.

– Tecentriq og andre immunterapilegemidler er et fremskritt i behandling av blærekreft. Her har vi praktisk talt ikke sett noen fremskritt på ti år, sier Charles Ryan, professor i klinisk medisin og urologi ved University of Carlifornia til AFP Relaxnews, og legger til:

– At denne behandlingsformen også er trygg for eldre pasienter, som alt for ofte ikke har noen gode alternativer, gjør det enda mer oppmuntrende.

Forskerne planlegger nå å utføre enda mer omfattende kliniske studier av Tecentriq som førstelinje behandling av blærekreft - en kreftform som ofte rammer eldre pasienter. Røykere og de som har røyket har høyere risiko for å utvikle blærekreft.

Les også: Høie: – Kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye for nye kreftmedisiner

– Gledelig

Daniel Heinrich, overlege ved Akershus universitetssykehus, er glad for at man ser nye medikamenter som kan være til nytte for blærekreftpasienter og at disse er blitt godkjent av FDA. Han understreker imidlertid overfor Dagens Medisin at det fortsatt mangler studier som sammenligner immunterapi med standardbehandling.

Han viser også til at kun en fjerdedel av pasientene hadde effekt av immunterapi:

– Det betyr at 75 prosent av pasientene har ikke den gode effekten som man – kanskje særlig som pasient – forventer når man hører ordet immunterapi. Hvordan man skal selektere dem som faktisk har denne gode effekten, har vi per i dag ikke fått presentert noen løsning på, sier han til Dagens Medisin.

Effektiv mot småcellet lungekreft

En ny type immunterapilegemiddel kombinert med et stoff som dreper kreftceller har også vist seg å være svært effektiv i behandlingen av aggressiv småcellet lungekreft. Småcellet lungekreft utgjør 10-15 prosent av alle lungekrefttilfeller.

Resultatene av den lille studien med 74 deltagere ble også presentert på ASCO i helgen.

I denne kliniske studien ble lungekreftpasienter behandlet med immunterapilegemidlet rovalpituzumab tesirine (Rova-T) og et stoff som dreper kreftceller.

Denne kombinasjonen blokkerte tumorveksten hos 89 prosent av pasientene med høye nivåer av proteinet DD3. Det resulterte i at 39 prosent av alle deltagernes kreft gikk i remisjon.
Det gjaldt også pasienter som kun hadde fått inntil ett år igjen å leve.

– Vi har sett svært få suksesser når det gjelder utvikling av nye behandlingsalternativer mot småcellet lungekreft. Det gjør de tidlige resultatene av denne studien svært oppløftende, sier hovedforfatter av studien, Charles Rudin, som er onkolog ved Memorial Sloal Kettering Cancer center i New York.

Les også: Lovende norsk kreftvaksine skal testes på mennesker

Oppløftende om magekreft

En europeisk studie som også ble presentert på ASCO-konferansen viste oppløftende resultater ved bruk av immunterapilegemidler som behandling mot magekreft.

Legemidlet MAB362 ble i dette tilfellet kombinert med cellegift.

161 pasienter med aggressiv magekreft deltok i den kliniske studien, som viste at immunterapi kombinert med cellegift forlenget overlevelsen med nesten åtte måneder, sammenlignet med pasienter som kun ble behandlet med cellegift.

Les også: Pustmåler skal kunne oppdage lungekreft tidlig

Personvernpolicy