Antibiotika kobles til økt cøliaki-risiko

Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Barn som får to eller flere antibiotikakurer i løpet det første halvannet året de lever, har større risiko for å utvikle cøliaki, viser tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er en nærstudie av over 100.000 svangerskap, og tallene herfra kan blant annet brukes til å se på sammenhengen mellom bruk av antibiotika hos små barn og ulike helseproblemer senere i livet, skriver Stavanger Aftenblad.

Mors bruk av antibiotika ser ikke ut til å påvirke cøliakirisikoen, og forskerne fant heller ingen sammenheng mellom cøliaki – en kronisk betennelsessykdom som skyldes en immunreaksjon mot gluten – og mors røykevaner, barnets fødselsvekt og om barnet ble ammet eller ikke.

– Vi ville gjøre undersøkelsen fordi det allerede var kjent at antibiotika påvirker utviklingen av tarmfloraen, og en del forskere har ment at dette kunne ha sammenheng med cøliaki, sier Ketil Størdal, som er forsker i MoBa og leder av studien. Norge er blant landene i verden med lavest forbruk av antibiotika, men også i Norge får barn slike legemidler for infeksjoner som kan gå over av seg selv.

Personvernpolicy