– Overvektige har økt risiko for prostatakreft

Forskerne bak en omfattende ny studie fant flere tegn på økt sammenheng mellom overvektighet hos menn og risikoen for å utvikle alvorlige former for prostatakreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Forskerne bak en omfattende ny studie fant flere tegn på økt sammenheng mellom overvektighet hos menn og risikoen for å utvikle alvorlige former for prostatakreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

– For hver tiende centimeter ekstra rundt livet øker risikoen for å utvikle kreft med 18 prosent, heter det i en ny studie fra Universitetet i Oxford.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren for å bli rammet av aggressiv prostatakreft kan forverres hvis man er usunt overvektig og har stor livvidde, ifølge en studie. Forskerne fant at hver tiende centimeter som legges til livvidden kan øke mannens sannsynlighet for å utvikle dødelig prostatakreft med 18 prosent. Faren for å dø av sykdommen øker også om mannen ligger høyt på BMI-indeksen, melder The Guardian.

Studien er gjennomført av forskere ved Universitetet i Oxford, og undersøkte mer enn 140.000 menn i åtte land, med en gjennomsnittsalder på 52 år. Etter 14 år påviste man 7000 tilfeller av prostatakreft, 934 tilfeller var dødelige. Det ble også funnet at risikoen for en særlig aggressiv variant av kreften ble økt av overvekt.

«Funnene i denne omfattende studien viser at sammenhengen mellom kroppsstørrelse og prostatakreft er kompleks og varierer med hvor hissig sykdommen er. (…) Menn bør forsøke å ha en sunn vekt», het det i studien.

«Å vedlikeholde en sunn vekt og holde seg i aktivitet kan beskytte mot flere sykdommer, inkludert kreft. Forskningen kommer på toppen av en økende mengde data som viser at vekt og livvidde kan være nok en viktig risikofaktor menn bør kjenne til når de skal beskytte seg mot prostatakreft», heter det i en uttalelse fra organisasjonen Prostate Cancer UK.

Personvernpolicy