Derfor godtar du utroskap

UTROSKAP: Skal du godta at partneren har vært utro? Da har dere en lang, felles jobb å gjøre, ifølge ekspertene. © FOTO: Colourbox
UTROSKAP: Skal du godta at partneren har vært utro? Da har dere en lang, felles jobb å gjøre, ifølge ekspertene. © FOTO: Colourbox

Ti tips for å bevare forholdet.

Ti tips for å bevare forholdet etter utroskap

  • Bryt all kontakt med den tredje parten.
  • Hvis dere bestemmer dere for å prøve: ta ett valg, og hold fast ved beslutningen.
  • Den som har vært utsatt for utroskap må få tid og rom for å uttrykke sine reaksjoner.
  • Den som har vært utro må erkjenne og tar ansvar for sine handlinger. Vedkommendes viktigste oppgave er å forholde seg til hvordan dette er for den andre, og gi følelsesmessig støtte.
  • Iverksett tiltak for å bygge tillit.
  • Tar stilling til hva som skal snakkes om, og hva som skal ligge.
  • Det snakkes, selv om det er smertefullt for begge parter.
  • Dere må prøve å opprettholde vanlige rutiner, og ta én dag av gangen.
  • Uansett hvor mye dere lider bør dere behandle hverandre med respekt.
  • Oppsøk profesjonell hjelp som kan hjelpe til med å legge ting bak seg og se fremover. Begge kan få hjelp til å holde ut og holde motet oppe.

Kilde: Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby.

- Det er så mye annet i et forhold enn utroskap. Det kan føles som et stort svik, men et par har ofte my til felles, blant annet å være glad i hverandre.

Det forteller Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Han er også forfatter, og har skrevet bok om utroskap.

Les også: – Du bør tenke deg godt om før du sier fra om utroskap

Prisen for å tilgi

- Prisen for å tilgi er nettopp hva du må svelge. De fleste vil vurdere hva du vil vinne og hva du vil tape på å bli værende i forholdet, forklarer Thuen.

Han legger til at det som noen ganger kan være vanskelig å tenke, er at du selv kan bidra til å reparere skaden. Den som har vært utro må ta på seg ansvaret, og gjøre det du kan for å legge det bak seg. Men det må du som har blitt bedratt også klare.

- Hvis det alltid blir tatt opp, og du hele tiden lurer på hvorfor og hvordan det skjedde, bidrar du til å opprettholde skaden.

Den som har blitt bedratt må selv også klare å legge utroskapet bak seg. Det definerer ikke partneren eller forholdet, mener psykologen. Alle kvaliteter må være med på å bestemme om dere skal fortsette. Det kan ikke vurderes ut fra ett element.

Les også: Bedratte kvinner blir bruddets vinnere

Derfor godtar du

Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, mener det kan være opptil flere grunner til at du godtar partnerens utroskap.

- Det kan blant annet være oppriktig kjærlighet, og et håp om å finne tilbake til hverandre. Felles barn, omsorg og ansvar er også grunner.

Hun forklarer at det ofte er mye mer som står på spill, som felles historie, slekt på begge sider, tradisjoner og hverdag. Det kan også være avhengighet, og vansker på å gi slipp.

Les også: Her er tegnene på utroskap

Bruk fornuften

Huseby mener en rettesnor i vurderingen om du skal ta tilbake partneren, kan være å bruke like mye fornuft som følelser.

- Hvis du er usikker, er det lurt å bruke tid på beslutningen, og rådføre deg med noen som vil deg vel, sier hun.

For en av årsakene til at du godtar utroskap, er lav selvfølelse og selvrespekt.

- Det kan ha avgjørende betydning om den som kan vært utro erkjenner og tar ansvar for sine handlinger, og er motivert for å gjøre det som skal til for å gjenopprette tillit.

Thuen legger til at den som blir bedratt kan ha en tendens til å kjempe iherdig, og enkelte strekker seg for langt.

- Er du ordentlig glad noen, kan du være villig til å svelge unna noe, og noen ganger for mye, understreker han.

Mangel på intimitet og bekreftelse

- Årsaker til utroskap kan handle om selvdisiplin, eller personlige egenskaper som behov for lidenskap og spenning, forteller Huseby.

Thuen mener det er mange grunner til at en person er utro, og at det vel så det kan det være gode grunner.

- Enkelte ganger er det snakk om forelskelse, mens det ved andre tilfeller er snakk om å bare gi seg hen til en fristelse for å dekke et nærhetsbehov. En kompensering for det som mangler i forholdet.

- Hvis forholdet er dårlig, og partneren ikke gir deg bekreftelse, nærhet eller intimitet, er det mer forståelig at du er utro hvis anledningen byr seg, sier han.

Lever du imidlertid i et velfungerende parforhold, må du selv ta ansvar fullt og helt for handlingen, mener psykologiprofessoren.

Huseby legger til at den forklaringen hun oftest hører, er at de ikke klarte å motstå spenningen og tiltrekningen. De så ikke konsekvensene, angrer oppriktig og ønsker å vinne tilbake partnerens tillitt.

- Jeg hører også at det handler om forelskelse, og et ønske om å leve sammen med personen du har møtt, sier hun.

Kan jobbe med forholdet

- Den som har blitt bedratt har to oppgaver: legge bak seg det som har vært, og klare å stole på partneren, tror Thuen.

Det er en krevende øvelse, men dere må se fremover og etablere ny tillitt til hverandre. Parten som har vært utro må vise forståelse, og møte kjæresten på en god måte.

Huseby legger til at årsaker til at du velger å gå tilbake til forholdet etter å ha vært utro, er blant annet kjærlighet, tilknytning, avhengighet og en frykt for å være alene.

- Du ser hva samlivsbrudd medfører med tanke på tid og kontakt med eventuelle barn. Du innser også hva annet enn partneren du mister, opplyser hun om.

- Blir det kniving om hvem som lider mest, eller unnskyldninger, anklager og lite fellesskap, kan det være vanskelig å finne tilbake til hverandre. Det er en jobb dere må gjøre sammen, og dere er avhengige av hverandre for å lykkes, avslutter Thuen.

Denne saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Åtte tegn på at du dater en drittsekk

Fem grunner til at sex er bra for deg

10 tegn på at kjæresten er utro

Personvernpolicy