Slik kan pårørende takle demens

Det er vanskelig å være nær pårørende til en som har demens. Det finnes ting du kan gjøre som gjør det litt enklere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er vanskelig å være nær pårørende til en som har demens. Det finnes ting du kan gjøre som gjør det litt enklere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Demens rammer ikke bare den som blir syk, men hele nettverket til personen. Heldigvis er det flere ting du som pårørende kan gjøre for å takle utfordringer knyttet til demens.

Fakta om demens:

Det finnes flere typer demens. Alle typer forårsaker hukommelsessvikt. Vandreatferd er et vanlig symptom. 18 prosent vandrer ved milde former for demens, 50 prosent ved alvorlige former.

Alzheimers:

Omtrent 60 prosent av de som rammes av demens, har Alzheimer. Sykdommen er knyttet til feil i nedbryting av protein, slik at det dannes plakk og nevrofibrillære knuter i hjernen.

Vaskulær demens:

Omtrent 20 prosent har vaskulær demens. Den kommer som følge av redusert blodforsyning til deler av hjernen. Årsaken som ligger bak, kan være en eller flere tilstoppede blodårer som har ført til slag. Men det kan også være skade eller sykdom i blodårene i hjernen.

Frontotemporaldemens:

Kommer av forandringer i panne- og tinninglappene i hjernen. Demens med såkalt Lewy-lekamar, er ofte knyttet til Parkinsons sykdom. Det er uvisst hvor vanlig denne demensformen er.

Blandet demens:

Dette er trolig en hyppig tilstand, særlig i de seneste fasene av en demenssykdom. Det kan være en blanding av Alzheimers og vaskulær demens eller Alzheimers og demens med Lewy-lekamar. Kilde: Folkehelseinstituttet

Demenslinjen til Nasjonalforeningen for folkehelsen får henvendelser med spørsmål knyttet til demens fra rundt 3000 personer i året. De fleste av dem er pårørende.

– Vi snakker med mange om de daglige utfordringene. Alt fra når man lurer på om en person som endrer seg kan ha demens, gjennom utredningsprosessen, til kartlegging og diagnose og det som skjer etterpå, sier Liv Anita Brekke, demensveileder på Nasjonalforeningens demenslinje, til ABC Nyheter.

Hun forteller om et vidt spekter av pårørende. Det er et stort aldersspenn på de som blir syke, fra yngre mennesker helt ned i 40-årsalderen til de eldste i 80-90-årsalderen.

– Det er veldig individuelt hva slags utfordringer pårørende møter på. Demens er en sykdom som rammer veldig mange. Det påvirker ikke bare den personen som blir syk. Det påvirker hele nettverket til den personen.

Bakgrunn: – Hun er ikke mammaen min på samme måte, jeg er mammaen hennes

Tre viktige ting du kan gjøre

Brekke mener det er tre viktige ting pårørende kan gjøre for å takle demenssykdom i nær omgangskrets. Skaff deg informasjon, snakk åpent om sykdommen og få avlastning, eller et «friminutt» en gang i blant.

– På fagspråket heter det at man skal ha avlastning. Ordet avlastning er i seg selv et litt negativt ord, men det handler om å få seg litt pusterom, et «friminutt», sier Brekke til ABC Nyheter.

Det kan pårørende få gjennom en velfungerende institusjon, et dagsenter for personer med demens eller hos andre familiemedlemmer eller venner. Det hjelper å vite at den som er syk er et sted der vedkommende blir tatt godt vare på.

Liv Anita Brekke er demensveileder ved demenslinjen og snakker med pårørende hver eneste dag. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen
Liv Anita Brekke er demensveileder ved demenslinjen og snakker med pårørende hver eneste dag. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Les også: Forskning: – Andelen eldre som får demens er på vei ned

Mer åpenhet

For mange er det fortsatt litt tabu å snakke åpent om det å bli dement, men ifølge Brekke blir det enklere å takle sykdommen både for den som er syk og for pårørende med åpenhet rundt sykdommen.

– Hvis du er åpen om sykdommen, så er det kanskje ikke så vanskelig å møte noen på gata som du ikke husker hvem er. Hvis vedkommende vet at du har dement, så vil han eller hun lettere forstå, sier Brekke til ABC Nyheter.

Hun mener det er en stor fordel å være åpen. Det gjør at omgivelsene også kan være med på å tilrettelegge og takle situasjonen bedre.

– Hvis det ikke er åpenhet, så må man jo skjule det. Hvis det er man er åpen om sykdommen kan man snakke om det. Jeg skulle ønske mange flere kunne snakke om sykdommen for eksempel over middagsbordet. Sånn at demens blir et mer vanlig samtaleemne, for det er fortsatt vanskelig å snakke om.

Les også: Østrogen kan redusere faren for demens

Søk informasjon og hjelp

Når en person har fått en demensdiagnose bør personen sammen med pårørende kontakte fagpersoner i kommunen man bor i.

– Veldig mange kommuner har nå demensteam eller en demenskoordinator – en fagperson som skal følge opp, både i utredning og etter diagnosen. Det er en kontaktperson som man kan snakke med og som kan gi informasjon og tilby kurs, sier Liv Anita Brekke til ABC Nyheter.

Mange kommuner tilbyr i dag pårørendekurs. 82 prosent av landets kommuner arrangerte jevnlig kurs for pårørende til personer med demens ved utgangen av 2015 mot 16 prosent i 2007, ifølge en fersk rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Les også: Flere i Norge dør av demens

Tidligere pårørende starter pårørendeskole

Anne-Kirsten Upsaker har selv hatt en far med demens. Hun ønsker mer kunnskap hos ufaglærte helsearbeidere. Foto: Campus Moss

I Moss kommune finnes det allerede flere pårørendekurs, men Anne-Kirsten Upsaker, prosjektkoordinator ved Campus Moss, ønsker å etablere et mer omfattende tilbud til som skal nå ut bredere.

– Jeg hadde en far som ble dement, og det vekket en interesse for hvordan eldre generelt blir behandlet og hvordan de opplever å møte ulike helseinstitusjoner. Der er det mye mangel på kunnskap, spesielt når det gjelder demente, sier Upsaker til ABC Nyheter.

Hun gikk selv på pårørendekurs for å få vite mer om hva demenssykdom innebærer.

– Mye handler om små ting som kan gjøre hverdagen bedre. Hvis du ikke vet nok om det så kan du ødelegge så mye ved å gjøre og si ting feil. Det kan føre til at personer med demens blir urolige, kanskje han eller hun mister tillit til deg. Det kan gjøre at demente får enn mye dårligere hverdag enn de kunne ha hatt, forklarer hun.

Les også: – Demens kan forsinkes og forebygges

– Mange som kunne trengt mer påfyll

Pårørendeskolen hun nå har tatt initiativ til gjennom Campus Moss retter seg mot ufaglærte i helsetjenesten, frivillige som jobber med eldre så vel som pårørende.

– Det er mange grupper som kunne trengt mer faglig påfyll om medikamenthåndtering, ernæring, hjelpemidler. Alle burde egentlig ta et sånt kurs hvis de har noe med eldre å gjøre.

Planen er å starte opp med kurs i september. Anne-Kirsten Upsaker ser for seg et innledende dagskurs etterfulgt av fire-fem forskjellige temakvelder som tar opp forskjellige temaer knyttet til demenssykdom.

Liv Anita Brekke som jobber ved demenslinjen understreker at informasjon og kunnskap er ditt viktigste hjelpemiddel for å takle utfordringene du møter som pårørende til en som er demenssyk.

– Det å skaffe seg kunnskap om sykdommen er noe av det viktigste man som pårørende kan gjøre, så man skjønner hva som skjer og hvorfor det skjer. Da kan man kanskje være mer overbærende og komme i forkjøpet i vanskelige situasjoner, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Så mye koster demens oss

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag
Siste nytt
22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus