Anbefaler HPV-vaksine for gutter

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Prioriteringsrådet for helsetjenesten mener gutter i 12-årsalderen bør få tilbud om gratis HPV-vaksine, men bare dersom myndighetene klarer å forhandle ned prisen på vaksinen.

Jenter får gjennom barnevaksinasjonsprogrammet tilbud om vaksine mot humant papillomavirus (HPV), som kan forårsake livmorhalskreft. Nå mener altså prioriteringsrådet, som gir anbefalinger til helsemyndighetene, at også gutter burde vaksineres.

– Formålet er å gi individuell beskyttelse mot HPV-relatert kreft også for menn som har sex med uvaksinerte kvinner, menn som har sex med menn, redusere mengden HPV i befolkningen og eventuelt redusere forekomsten av kjønnsvorter, heter det i vedtaket.

Les også: Tror du HPV-vaksinen bare er for skolejenter?

Rådet skriver videre at det er «en klar forutsetning at det framforhandles en akseptabel pris på vaksinen».

HPV kan forårsake kreft i munn, svelg og anus. Det er imidlertid mindre dokumentasjon på at vaksinen forebygger kreft hos menn, slik man har når det gjelder livmorhalskreft. Forekomsten av slike kreftformer hos menn er dessuten lavere enn forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner.

Det er Folkehelseinstituttet som forhandler med legemiddelprodusentene om pris på vaksiner som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet. Men det er opp til helsedepartementet å avgjøre om det vil sette av penger til å tilby vaksinen til gutter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus