Meny

– Flere amerikanere har hatt «homofile erfaringer»

Flere rapporterer om homofile erfaringer og det har blitt større aksept for homofili i USA siden 90-tallet, ifølge en omfattende undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Offentlighetens holdninger til homofili har også vært gjennom betydelige endringer i USA, der homofilt ekteskap ble lovlig i samtlige delstater for et år siden.

Prosentandelen av amerikanske voksne som i en stor spørreundersøkelse opplyser at de har hatt en homoseksuell erfaring har doblet seg siden 90-tallet, ifølge en studie som ble offentliggjort onsdag.

Dette tyder på en rask endring i den kulturelle holdningen til seksualitet, mener forskerne ifølge nyhetsbyrået AFP.

Studien baserte seg på en spørreundersøkelse blant mer enn 30.000 voksne, som er offentliggjort i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior. Her finner man også at aksepten for homofile har økt blant alle generasjoner, og de såkalte «Millennials» er de mest imøtekommende.

– Disse store endringene i både holdninger og adferd skjedde i løpet av bare 25 år, og tyder på raske kulturelle endringer, sier studiens medforfatter Jean Twenge, som er professor ved Universitetet San Diego State, i en pressemelding om funnene.

Les også: – Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker

– Større frihet

Endringene tyder på at «amerikansk kultur har blitt mer individualistisk og mer fokusert på enkeltpersonen og likhet», sier hun.

– Uten de strenge sosiale reglene som var vanlig før i tiden føler amerikanere nå at de er mer fri til å gjøre seg de seksuelle erfaringene de selv ønsker.

Ifølge dataene har prosentandelen av menn som har hatt sex med minst én annen mann økt fra 4,5 prosent til 8,2 prosent i perioden 1990 til 2014.

Prosentandelen av kvinner som sier de har hatt sex med minst en annen kvinne har økt fra 3,6 prosent til 8,7 prosent i samme periode.

Prosentandelen av voksne som melder at de har hatt sex med både menn og kvinner økte fra 3,1 prosent til 7,7 prosent.

Blant såkalte «Millennials», som studien regner som voksne mellom alderen 18-29 på 2010-tallet, sier 7,5 prosent av mennene og 12,2 prosent av kvinnene at de har hatt en seksuell opplevelse med en av samme kjønn.

Les også: Bufetat etterlyser flere homofile fosterforeldre

Yngre kvinner

Kvinnelige homoseksuelle erfaringer var vanligere blant unge kvinner, mens alderen ikke lot til å spille samme rolle ved mannlig homoseksuell erfaring, heter det i studien.

Offentlige holdninger til homoseksualitet har også endret seg kraftig i USA, som legaliserte homofilt ekteskap for et år siden.

Fra 1973 til 1990 har prosentandelen av voksne som mente at «seksuelle forbindelser mellom to voksne av samme kjønn ikke er galt i det hele tatt» økt fra 11 prosent til 13 prosent.

Men i 2014 hadde denne aksepten økt til 49 prosent av alle voksne og 63 prosent av «Millennials».

Les også: Derfor er kvinner mer interesserte i sex med samme kjønn

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus