Franske forskere: – Har oppdaget en mulig ny kreftmedisin

<p>Ny medisin kan muligens bli nyttig i kampen mot føflekkreft, der nordmenn er i verdenstoppen. Forsøk på dyr har gitt gode resultater, nå vil forskerne teste den på mennesker. Illustrasjonsfoto: damiangretka/Istock.com/AFP Relaxnews</p>
Ny medisin kan muligens bli nyttig i kampen mot føflekkreft, der nordmenn er i verdenstoppen. Forsøk på dyr har gitt gode resultater, nå vil forskerne teste den på mennesker. Illustrasjonsfoto: damiangretka/Istock.com/AFP Relaxnews

Hvis testing av medisinen på mennesker blir vellykket, kan den brukes i behandlingen av føflekkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forsker-team med base i Nice i Frankrike har oppdaget en gruppe stoffer som har nyttige antikreft-egenskaper, kalt Thiazole Benzensulfonamide.

Foreløpig testing av stoffene viser at de kan ha effekt mot føflekkreft, brystkreft, prostatakreft, tarmkreft og bukspyttkjertelkreft.

– Opprinnelig ble denne familien av stoffer identifiser i type 2 diabetes, der de økte cellenes sensitivitet mot insulin. Siden vi ville bruke stoffene mot kreft ble vi nødt til å eliminere denne pro-insulin-aktiviteten. Så vi startet å endre strukturen i stoffene, sier hovedforfatter av studien, Stéphane Rocchi, i en pressemelding.

Les også: To nye kreftmedisiner blir innført på norske sykehus

Vil behandle føflekkreft

Et viktig molekyl som har gjennomgått en hel del modifisering, har fått navnet HA15. Det reduserer levedyktigheten til kreftcellene i føflekkreft uten å være skadelige for normale celler, ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Cancer Cell.

HA15 er den viktigste komponenten i en ny medisin som snart skal testes på mennesker.

– Det ultimate målet med dette prosjektet er å bruke denne nye medisinen til å behandle føflekkreft, og mer generelt i andre typer kreft, sier Rocchi.

Hun tror at medisinen eventuelt må brukes i kombinasjon med andre behandlingsformer for å unngå at kreften skal komme tilbake.

Les også: Føflekkreft øker kraftigst i Norge

Gode resultater i dyreforsøk

Foreløpig er testingen av medisinen begrenset til mus og skadet menneskevev i petriskål i laboratoriet, men med svært gode resultater.

Neste steg er å teste medisinen på mennesker i kontrollerte former, såkalt klinisk testing. Resultatene fra denne kliniske testingen vil være avgjørende for om HA15 noen gang vil brukes som medisinsk i behandlingen av kreft.

Rocchi og hennes kolleger arbeider ved Middelhavssenteret for molekylær medisin ved Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale).

Les også: Forskere har funnet flere gener som øker risikoen for føflekkreft

Personvernpolicy