Økning i aggressiv og sjelden hudkreft

Eksponering for UV-stråler fra solen er den vanligste årsaken til hudkreft.
Eksponering for UV-stråler fra solen er den vanligste årsaken til hudkreft. Foto: COLOURBOX

I løpet av 20 år har antallet tilfeller av hudkreftformen MCC doblet seg. Også i Norge ser forskerne en svak økning.

Forekomsten av den aggressive hudkreftformen Merkel Cell Carcinoma (MCC) i Sverige er nesten fordoblet i løpet av de siste 20 årene.

– Vi har sett en signifikant økning i antall tilfeller. I Sverige ble det i snitt diagnostisert 24 nye tilfeller MCC hvert år i perioden 1993 til 2001. I perioden 2002 til 2011 så vi 34 tilfeller i året, og i 2012 oppdaget vi 47 nye tilfeller, sier John Paoli, hudlege og dosent ved Göteborgs Universitet i en pressemelding.

97 prosent av pasientene som ble diagnostisert med MCC hadde ingen kjent spredning til andre organer, men likevel overlevde ikke mer enn 67 prosent fem år etter de fikk diagnosen.

Les også: De vanligste hudkreftformene

Eksponering for sol

– Hos halvparten av alle som ble diagnostisert med MCC så vi forandringer i hode- og halsregionen, noe som tyder på at solens UV-stråler har stor betydning, akkurat som ved mer vanlige former for hudkreft, sier hudlege og doktorand Oscar Zaar ved Göteborgs Universitet i en pressemelding.

I Norge blir fem til ti personer diagnostisert med MCC hvert år, skriver Forskning.no.

Føflekkreft er lagt vanligere. Over 2000 nordmenn får diagnosen hvert år.

Tall fra Kreftregisteret viser at selv om Norges befolkning er vesentlig mindre enn den svenske, er forekomsten av MCC hyppigere i Sverige.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

– Kan være svenskene er flinkere

Når det gjelder hudkreft generelt, ligger nordmenn dårligere an enn svenskene:

– Vi vet heller ikke hvorfor det er slik. Det kan være fordi svensker er flinkere til å følge råd for gode solingsvaner. En annen forklaring kan være at de har en større innvandrerbefolkning som ikke er like utsatt for hudkreft, sier Trude Eid Robsahm, forsker i Kreftregisteret, til forskning.no.

Merkel Cell Carsinoma skyldes som oftest viruset Merkel cell polymavirus (MCV). Symptomer på sykdommen er små hudfargede, røde eller blåaktige svultster, som vanligvis er mellom 0,5 til fem centimter. Vanligvis vokser disse raskt.

Det oppstår ofte dattersvulster i lymfesystemet, ifølge Wikipedia.

Les også: Disse er mest utsatt for solskader

Fremgang i kampen mot hudkreft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus