Meny

Monica hadde tre jobber og ingen bremser. Så sa det stopp

DRIFTIG DAME: Monica elsket de travle dagene, men kroppen orket ikke. Nå har hun lært seg å gire ned - og deler erfaringene med andre i faresonen for å møte veggen. © FOTO: Privat

I dag har hun ett råd til andre stressa damer.

Se for deg at du har tre jobber, hus, mann, barn, trening, dugnader i borettslaget, venninnekvelder, kjæresteturer, kakebaking til helgens fotballcup og vasking av hus. Det går i ett, men du trives og synes det er gøy, helt til du en dag møter veggen og blir utbrent eller rammet av ME, som resultat av det hele.

For 18 år siden gikk det slik for Monica Wigand Lien.

Hun jobbet som lærer, tok ekstravakter på barnepsykiatrien på Haukeland, i tillegg til konsulentjobb hos Kirkens SOS.

Hun har nå skrevet bok basert på egne erfaringer, hvor hun vil nå travle kvinner for å få dem til å redusere hverdagsstresset, og øke hverdagsgleden.

- For å ha noe å gi til andre, må du først ta vare på deg selv, mener Lien.

Les også: Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

Diagnosen ME

Det startet med at hun merket at strikken var dratt for langt for hennes eget beste.

- Jeg fikk en influensalignende infeksjon som gikk direkte over i svimmelhet, ekstrem slapphet og "hjernetåke".

I tillegg ble hun overfølsom for lyd, lys og bevegelse. Hun merket imidlertid ikke noen psykiske plager.

De første årene etter at hun ble syk, kunne hun i lange perioder bli liggende i mørke rom. Hun orket ikke annet.

- Jeg er fremdeles ikke frisk, men har kommet meg betraktelig, sier hun.

Fra en jobb til en annen

- Det gikk i ett hele tiden, med lange lister over ting som skulle gjøres hver dag. Jeg løp fra den ene jobben til den andre, før det var familietid og andre gjøremål.

Det var gøy helt til det sa stopp.

- Kroppen taklet ikke stresset over tid, selv om det var moro, forteller hun.

Selv om ingen kan forhindre ME, som er en nevrologisk sykdom, rammer den typisk dem som har hatt langvarig, kronisk stress i forveien.

Vær tilstede

- Du kan klare mye dersom du synes alt du gjør er gøy, men alle har en grense, advarer psykolog ved Senter for stress og traumepsykologi, Ellisiv Horrell.

Hun forteller at hvis du har for mange forpliktelser, til tross for at du liker det du gjør, kan du etter hvert oppleve å ikke mestre. Det kan føre til at ting du tidligere likte å gjøre, blir forbundet med stress og negative følelser.

- Når du er stresset, er det vanlig å ha en konstant indre dialog som går ut på å planlegge hvordan du skal håndtere neste utfordring, forklarer Horrell.

Du kan bestemme deg for å utsette denne tankeprosessen til du skal begynne å jobbe med utfordringen. Ta noen pauser i løpet av dagen hvor du fokuserer på å være tilstede med det du gjør her og nå.

Best i én ting, ikke god i alt

- Gjennom boken har jeg noe å gi videre til andre. Jeg ønsker å vise dem hvordan det er mulig å frigjøre tid i en travel hverdag. Jeg vil møte de som stresser, før de går ned for telling, komme veggen i forkjøpet, sier Lien.

Boken «Ta vare på deg selv!» er «en håndbok for flinke piker og driftige damer», og siden det er nettopp disse hun ønsker å nå, er den skrevet med tydelige og konkrete råd. Tekstene er korte, og kan leses mellom middagen som skal lages, oppvasken som skal tas og rapporten som skal skrives.

- Det er jo nettopp målgruppen, stressede kvinner, som skal kunne lese den mellom slagene, forteller forfatteren.

Hun mener det er viktig å redusere stress, blant annet i familien, og øke hverdagsgleden og livskvaliteten.

- Tidligere var det for eksempel uhørt at den i klassen som var best i fotball også var forventet å være best i matematikk. Det var viktigere å være flink i noe, ikke i alt. Nå skal du helst prestere på alle områder, tror hun.

Lien mener det er viktig med tid til å puste, til å lese en bok, gå hånd i hånd med en du er glad i, utvikle en kreativ gnist eller kanskje la livet utvikle seg i en ny retning.

Les også: Solfylte ferier kan gi bedre helse

Hverdagsglede og indre dialog

Horrell forklarer til Kvinneguiden at for å komme ut av et dårlig stressmønster kan det være nyttig å kartlegge hva som utløser stress, og at du legger merke til hvordan du forholder deg til stressfaktorene for eksempel gjennom indre dialog.

SAMMENLIGNER OSS MED ANDRE: Psykolog ved Senter for stress og traumepsykologi, Ellisiv Horrell, mener at sosial sammenligning gir oss viktig læring om hvordan vi skal opptre. Men det kan ofte resultere i negative følelser om selvet. © FOTO: Privat.

For gjennom dagen fører du, enten du legger merke til det eller ei, en indre samtale med deg selv.

- Du ser gjerne for deg, og tenker over ting som har skjedd, hva som kommer til å skje, og kommenterer dine egne handlinger. Måten du snakker til deg selv på om en hendelse vil påvirke hvordan du reagerer, og hvilke følelser som knyttes til hendelsen, forklarer hun.

Lien tror også noe av det viktigste du kan gjøre, er å innse at du har litt for høye krav til deg selv. Start med å senke dem.

- Dersom jeg for eksempel skal ha besøk en kveld, vet jeg at jeg ikke har sjanse til å rydde og vaske hele huset, i tillegg til å lage deilig mat. Da vil jeg ikke sitte igjen med krefter til selve besøket. Vask heller kjøkken og bad. Gjestene dine kommer neppe til å oppholde seg på barnerommene uansett.

På samme måte kan du senke kravene, og prioritere det som er viktigst for deg.

- Siden det nettopp er våre egne oppfatninger som avgjør hvordan du reagerer, kan du endre innstillingen til en stressfaktor, dersom du ikke kan fjerne eller redusere den gjennom praktiske endringer, legger Horrell til.

Les også: Studie: – Havutsikt gir deg bedre psykisk helse

Kvinner ønsker å prestere

Horrell tror årsaken til at det har blitt en økning i kvinner som ønsker å prestere på alle områder fremfor å være best på ett, er at vi lenge har måttet kjempe for likestilling på ulike arenaer.

Vi har kjempet, og kjemper fortsatt, for like rettigheter i arbeidslivet. Vi ønsker å komme oss opp og frem gjennom studier. Vi skriver flere doktorgrader enn tidligere, og det er flere kvinner enn menn med høyere utdanning per i dag.

Men samtidig har mange av oss ikke gitt slipp på hovedansvaret for barn og hjem.

- Ofte får vi dårlig samvittighet hvis vi ikke mestrer dette området like godt som tidligere husmødre gjorde, tror psykologen.

Kvinner vil være gode hjemme, og samtidig oppfylle de kravene som stilles i dagens stressende arbeidsliv, og denne kombinasjonen er ikke alltid like heldig.

- Det kan føre til at du overser egne behov, blir utslitt, og det kan i verste fall føre til utbrenthet og psykiske plager, mener hun.

Les også: - Mange sitter en forestilling om at kvinner «i gamle dager» var mye mer sammen med barna sine.

Flinke piker

Typiske personlighetstrekk hos såkalte flinke piker er å være pliktoppfyllende, samvittighetsfull og prestasjonsorientert.

Dersom kollegaen din lager hjemmelaget sjokoladekake med frostmotiv til femåringen, blir det et indirekte press på at du også skal levere en like flott kake til dugnaden.

- Det er alltid de vellykkede bildene som blir lagt ut på sosiale medier, ikke de svidde fiskepinnene, selv om alle har det.

Les også: LO spår dramatiske endringer i norsk arbeidsliv

Velg bort det mindre viktige

- For flinke piker kan det være nyttig å tenke over hvilke ting du ikke trenger å være så flink på, rett og slett for å øve deg på å være mindre flink, anbefaler psykologen.

Spesielt kan det være aktuelt dersom du for eksempel bruker mye tid og krefter på å holde det rent og ryddig hjemme til enhver tid. Og har du små barn, kan det bli ekstra utfordrende, med mindre du ønsker en kontinuerlig jobb.

- Du kan øve på innstillingene til rot, dersom det er en stressfaktor for deg, sier Horell.

Tegn på at du er på vei mot veggen

Du føler deg fysisk eller mentalt utslitt

Søvnvansker

Humørsvingninger

Tar lett til tårene

Er mer irritabel enn vanlig

Motivasjonen svikter

Du trekker deg tilbake sosialt

Økte negative følelser og tankemønster

Konsentrasjonen og hukommelsen blir dårligere

Fordøyelsesproblemer og hodepine

Kroppslig ubehag som muskelspenninger

Kilde: psykolog hos Senter for stress og traumepsykologi, Ellisiv Horrell.

Lien mener det er viktig at du klarer å definere hva som er hverdagsglede for akkurat deg.

- Det er ikke sikkert du vil på shoppingtur til London med venninnene, eller gå turer i fjellet med kjæresten.

Hun anbefaler at du velger bort det mindre viktige. For dersom alt er like viktig hele tiden, er det lett å gå ned for telling, fellen hun selv gikk i.

- Jeg følte meg som en blekksprut med mange armer, og klarte ikke se at noe var mindre viktig. Både jobb, familie, dugnad og alle mulige fritidsaktiviteter hadde førsteprioritet.

Øv på å si nei

Og Lien tror mange har problemer med å si ”nei, det er nok, jeg har nok å gjøre.”

- Du trenger ikke alltid jobbe overtid, skrive den ekstrarapporten eller stille med kake til dugnad. Av og til rekker du det bare ikke.

Hun anbefaler deg å øve på å si nei. Da vil du bare der komme et langt stykke på vei.

I tillegg kan det være lurt å øke bufferen mot stress.

- Se for deg en vippehuske, der alle de stressende faktorene er på den ene siden, og den gode energien på den andre. Pass på å ha den i vektbalanse, sier hun.

- For noen er det viktig med brettekanter i skapet, at barna går pent kledd til enhver tid, og traktorformede gulrøtter i matboksen. Finn først og fremst ut hva som er er godt liv for nettopp deg, og både du og de rundt deg vil få det bedre, råder hun.

Slik stresser du mindre

Ikke overhør det kroppen prøver å fortelle deg - lytt til den.

Senk kravene til deg selv. Husk at du bare ser utsiden på andres liv – det er ikke nødvendigvis så vellykket på innsiden.

Ta små pustepauser innimellom.

Husk at ”alle andre” mest sannsynlig har rotete skap, og neppe kortreist, økologisk mat til middag hver dag.

Ikke få panikk om du må velge Grandiosa til middag en dag.

For å ta vare på andre, må du først klare å ta vare på deg selv.

Kilde: Monica Wigand Lien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:00 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Juridisk maktkamp om Trumps mur18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28 Abe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20 Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14 USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09 Politiet tror de har drapsvåpenet i Bergen05:00 Rapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16 Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39 Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32 Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55 Helikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41 Kroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17 48 branner i Nord-Spania02:08 Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49 Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44 Minotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05 Partene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12 Norge nummer tre i mixedstafett23:03 Leger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53 Guaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50 20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41 Drapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38 Napoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29 Skarstein åpnet para-VM med bronse22:24 Moen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02 Løken vant verdenscupen i telemark21:49 Ruud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27 Zuccarello scoret to i NHL-thriller21:26 Hiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død
Siste nytt
03:00Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05NorgeGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerJuridisk maktkamp om Trumps mur18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkSp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28VerdenAbe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20PolitikkHøyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14PolitikkUSAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09NorgePolitiet tror de har drapsvåpenet i Bergen05:00PengerRapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16VerdenEuropeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39VerdenAustralia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32NorgeForsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55NorgeHelikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41VerdenKroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17Verden48 branner i Nord-Spania02:08NorgeEkspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49VerdenTyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44NorgeMinotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05VerdenPartene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12SportNorge nummer tre i mixedstafett23:03VerdenLeger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53VerdenGuaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50Verden20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41NorgeDrapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38SportNapoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29SportSkarstein åpnet para-VM med bronse22:24SportMoen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02SportLøken vant verdenscupen i telemark21:49SportRuud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27SportZuccarello scoret to i NHL-thriller21:26NorgeHiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus