Studie kobler kreftdødsfall til finanskrisen

<p>Illustrasjonsfoto: Heiko Junge (NTB scanpix)</p>
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En studie viser at finanskrisen kan ha ført til en halv million kreftdødsfall på verdensbasis. Studien tar utgangspunkt ti tall som viser sammenfall mellom arbeidsledighet og kreftdød.

Studien tar utgangspunkt i at man ser en økning i kreftdødsfall når arbeidsledigheten øker og de offentlige helsebudsjettene krymper.

– Ut fra vår analyse anslår vi at finanskrisen sammenfalt med over 260.000 ekstra kreftdødsfall i OECD-landene i årene 2008-2010. Dette antyder at det kan ha vært godt over 500.000 ekstra dødsfall på verdensbasis i den samme perioden, sier forfatteren bak studien, Mahiben Maruthappu ved Imperial College i London.

Les også: – Drømmen om Vietnam ble vår gulrot gjennom kreftsykdommen

OECD-landene er de 34 medlemmene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. For EU anslår studien at 160.000 personer som ellers ikke ville dødd, døde av kreft under finanskrisen. For USA er tallet 180.000. I land som Spania og Storbritannia, der det offentlige helsevesenet dekker hele befolkningen, er det ikke beregnet noen økning i dødsfall.

– Kreft er en av de viktigste dødsårsakene i verden, så det er avgjørende at vi forstår hvordan endringer i økonomien påvirker muligheten ti å overleve, sier Maruthappu om studien, som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

– Vi fant et sammenfall mellom økt arbeidsledighet og økt kreftdødelighet, mens tilgang til helsetjenester for alle gir beskyttelse. dette gjelder særlig krefttyper som kan behandles, som brystkreft, prostata og endetarmskreft, forklarer han.

Les også: Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus