Kjemisk stoff gir håp om ny behandling mot brystkreft

Brystkreft rammer én av ni kvinner i løpet av livet. Ofte oppdages sykdommen ved mammografiundersøkelse.
Brystkreft rammer én av ni kvinner i løpet av livet. Ofte oppdages sykdommen ved mammografiundersøkelse. Foto: COLOURBOX

Kan bidra til å utvikle mer skånsomme behandlingsformer enn det vi har i dag.

Britiske forskere har funnet et kjemisk stoff som potensielt kan endre måten man behandler brystkreft på. I en rekke labforsøk har det vist seg at stoffet eCF506 kan blokkere spredningen av kreftceller i brystet, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnew.

I motsetning til andre legemidler som er blitt klinisk testet, har eCF506 vist seg å være mer selektiv når det gjelder hvilke celler som angripes. Stoffet påvirker i hovedsak kreftceller og ikke andre molekyler i cellen.

Les også: – Bør forske mer i Norge på gamle medisiner som ny kreftbehandling

Dette vil trolig innebære færre bivirkninger.

Forskerne sier at funnene er veldig lovende, men at de er nødt til å gjennomføre flere labforsøk før de eventuelt går over til kliniske forsøk.

– ECF506 er den første av en rekke annengenerasjons Src-hemmere som ikke bare kan bidra til økt forståelse av kompleksiteten til enkelte kreftformer, men også bidra til å utvikle tryggere behandlingsalternativer, sier doktor Asier Unciti-Broceta, som har ledet studien.

Brystkreft er den mest utbredte kreftformen blant kvinner over hele verden. Én av ni kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet, én av 27 vil ikke overleve sykdommen. Brystkreft rammer hovedsakelig kvinner over 50 år. Femårs-overlevelsesraten varierer fra 80 til 90 prosent, avhengig av alder og type brystkreft.

Vanlige behandling av brystkreft i dag er operasjon, stråling, cellegift og målrettet terapi.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er tidlig pubertet, sen overgangsalder, bruk av p-piller, samt høy alder ved første graviditet, noen av faktorene som bidrar til økt risiko for brystkreft. Amming har vist seg å redusere risiko for å utvikle brystkreft.

Les også:

Dette bør du spise for å unngå kreft

Magefedme kan øke risikoen for kreft

Pustmåler skal kunne oppdage lungekreft tidlig

Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus