Du bør ikke bruke nye plagg før de er vasket

NYTT PLAGG: Det er veldig fristende å kle seg i nyinnkjøpte plagg med en gang, men faktisk bør du vaske dem før bruk. © FOTO: Linn Merete Rognø
NYTT PLAGG: Det er veldig fristende å kle seg i nyinnkjøpte plagg med en gang, men faktisk bør du vaske dem før bruk. © FOTO: Linn Merete Rognø
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gi flere uheldige reaksjoner på kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før du bruker nye klær

Vask alltid nye plagg en gang før du tar de i bruk.

Hvis klærne vaskes før bruk, skyller du vekk mesteparten av de problematiske stoffene før de kommer i kontakt med huden.

Bomullsklær behandles ofte med formaldehyd, slik at det krøller mindre, men dette kan gi allergiske reaksjoner.

Vask nye klær for seg selv først gang slik at eventuell overskuddsfarge ikke smitter av på annet tøy.

Det er tryggere å blande klær som har vært vasket en del ganger, men vær oppmerksom på at fargen plutselig kan ”slippe” etter flere vask.

Kilde: Plusstid.no

Er du en av dem som bare bruke splitter nye klær med en gang de er nyinnkjøpt?

Det bør du ikke gjøre, ifølge Ingunn Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbrukerforskning (SIFO).

- Før førstegangsbruk er det viktig å vaske nye klær. Dette for å fjerne rester av uønskede kjemikalier i plagget, sier Klepp.

Les også: Tørker klær på halve tiden

- Hormonforstyrrende stoffer

I og med at merkelappen på klær ikke er merket med innhold annet enn selve fibermaterialet, som bomull, akryl eller lignende, vet du ifølge tekstileksperten ikke hva de inneholder.

Stine Elisabeth Røberg, produktutvikler ved tekstilprodusenten Nøstebarn, som selger ubehandlede ull- og silkeplagg for både barn og voksne, forteller at det er to hovedgrunner til at man anbefaler å vaske nye klær før bruk.

- Det ene er kjemikaliebruk under produksjon og pakking. Det andre er av hygieniske årsaker, for eksempel om plagget har vært prøvd eller håndtert av andre og blitt påført smuss, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter vår mening er kjemikalier et langt større problem enn det hygieniske. De kan ha både kortsiktige og langsiktige skadevirkninger både for miljø, de som tilvirker plaggene og for den som bruker dem. Huden er faktisk vårt største organ og kan ta opp stoffer fra omgivelsene, legger hun til.

Ifølge Røberg har det blitt oppdaget blant annet DBP og DEHP, som er ftalater (en stoffgruppe som består av mange forskjellige stoff)i plagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse kan virke hormonforstyrrende, skade reproduksjonsevnen og gi fosterskader. Det kjemiske stoffet Nonylfenoletoxilat brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet Nonylfenol.

- Dette er ennå ikke forbudt å importere i EU, men skal utfases i løpet av de neste årene, sier Røberg.

Hun mener at siden det fortsatt er mange stoffer man ikke har fått testet ut, kan det tenkes at flere kjemikalier vil bli avdekket som skadelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nye klær inneholder kjemikalierester, som fargestoffer, mykgjørere eller overflatebehandlinger. EU og Norge forbyr eller setter en grenseverdi på stoffer som er bevist skadelige, men det bli med jevne mellomrom avdekket at klær inneholder skadelige kjemikalier allikevel, forteller Røberg.

- Disse klærne stammer gjerne fra produksjon utenfor EU, fra fattige land med svakt kjemikalieregelverk og kontroll, sier hun videre.

Les også: Sjekk alltid merkelappen

Gammelt tøy er renere enn nytt

Også Malin Skaar, kunderådgiver hos Lilleborg, anbefaler forholdsregler ved nye klær.

- For nyinnkjøpt tøy anbefaler vi å vaske klærne før bruk for å fjerne kjemikalier og støv fra produksjonsprosessen og butikken, sier hun.

Dette er dessuten særlig viktig dersom det dreier seg om klær som skal brukes tett på kroppen, eller over lang tid før vask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen ting som muligens kan sette en støkk i deg, er at nytt tøy er vesentlig mer skittent enn gammelt tøy. Enkelt og greit er dette fordi det mest sannsynlig er prøvd av mange andre mennesker i butikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gammelt tøy er selvsagt renere enn nytt tøy. Det meste vaskes jo ut over tid. Det er derfor lurt å begrense nye tekstiler dersom du er spesielt følsom, og dette gjelder særlig de minste. Bruk mest mulig brukt tøy og vask det nye godt, anbefaler Klepp.

Les også: Nå skal nordmenn bytte klær for å spare miljøet

- Ubehandlet er bakteriehemmende

Tekstilenes egenskaper kan ifølge Røberg påvirke i hvor stor grad kjemikalier blir brukt.

- Ubehandlet ull virker for eksempel naturlig mildt bakteriehemmende. Ellers er det nok behandlingen av tekstilene eller stoffene fremfor fibertypen som avgjør hvorvidt plagget bør vaskes før bruk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller viktigst er det at klær som brukes innerst mot huden, eller kan havne i munnen, er fri for skadelige stoffer, mener Røberg.

- Ofte oppdages ikke skadevirkninger på folk og miljø før stoffene har vært brukt lenge.

Om du bruker nye plagg uten å vaske dem først, kan du først og fremst merke reaksjoner på huden:

- Allergiske reaksjoner viser seg som oftest som utslett og eksem der stoffet er i kontakt med huden, men det forskes også på eventuelle langtidsvirkninger, sier hun.

Ifølge Røberg blir stoffet formaldehyd brukt for å hindre krølling i visse plagg, og kan gi kontaktallergi. Også ftalater mistenker man har en stor betydning for allergiutvikling.

- Ftalater i klær kan du finne i plasttrykk, lærimitasjoner, regntøy og votter. Ftalatene DBP og DEHP er jo nå forbudt, men likevel har man funnet det i klær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg til at forbudte allergifremkallende stoffer kan forekomme i importerte klær, er det jo også problematisk at stoffer kan være i bruk lenge f

ør noen stiller spørsmål ved dem, understreker Røberg.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Nesten 3000 kroner skiller disse bikiniene

- Du skal feire en ungdom, ikke ut på nattklubb

Dette er skoene du skal satse på i sommer