– Det sto mellom to valg: Kjønnsskifte eller døden

Etter å ha kjempet mot depresjoner det meste av livet, føler amerikanske Betty Ann Archer i en alder av 64 at hun er i den kroppen hun alltid var ment å skulle være. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain
Etter å ha kjempet mot depresjoner det meste av livet, føler amerikanske Betty Ann Archer i en alder av 64 at hun er i den kroppen hun alltid var ment å skulle være. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

Betty Ann Archer er en av stadig flere vestlige som reiser til India for å ta det siste steget mot omsider kunne føle seg som et helt menneske.

Fra hun var liten, har amerikanske Betty Ann Archer (64) følt at hun var fanget i feil kropp. Da hun var yngre, prøvde hun i all hemmelighet morens klær samtidig som hun fryktet hva som ville kunne skje dersom hennes konservative militær-far fant ut hva sønnen egentlig holdt på med.

– Jeg forsøkte å ta livet mitt to ganger. Jeg likte ikke meg selv eller kroppen min i det hele tatt. Jeg kunne ikke være meg selv, sier forteller den tidligere soldaten til nyhetsbyrået AFP.

I 2001 ble Betty Ann alvorlig syk og var kun en hårsbredd fra å dø. Opplevelsen skulle komme til å bli en vekker for henne.

– Jeg kom frem til en endelig konklusjon om at det sto mellom to valg: Kjønnsskifte eller døden.

Les også: «Eg vil berre vera ei vanleg dame»

Betalte en femtedel av prisen hjemme

De siste årene har et stadig økende antall utlendinger reist til India for å gjennomgå kjønnsbekreftende operasjon til en langt rimeligere pris enn hva det koster i deres eget hjemland. I tillegg er ventelistene så godt som ikke-eksisterende.

Tradisjonelt har India tatt kraftig avstand fra dets egne transseksuelle samfunn, men stadig flere tilreisende velger det sosialt konservative landet fremfor Thailand som regnes som langt mer imøtekommende.

(Saken fortsetter under)

Da Betty Ann Archer var barn, snek hun seg ofte til å prøve morens kjoler i all hemmelighet. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain
Da Betty Ann Archer var barn, snek hun seg ofte til å prøve morens kjoler i all hemmelighet. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

Når AFP møter Betty Ann Archer i den indiske hovedstaden New Delhi, er hun ikledd en blå sari og indiske smykker som hun kjøpte like etter kjønnsskifteoperasjonen. Hun valgte å legge seg inn på Olmec Centre fremfor klinikker i Thailand som hun følte var litt for dyre.

– Dette er et rimelig alternativ som mange transpersoner kan vurdere. Ingen skal måtte ta livet av seg selv fordi de ikke har råd til det. Selv betalte jeg rundt 6.000 dollar (litt over 52.000 norske kroner), hvilket er en femtedel av prisen jeg hadde måttet betale om jeg valgte å gjøre det hjemme i USA.

Les også: Etterlyser betre sexundervisning

Flere vestlige turister på operasjonsbordet

Narendra Kaushik er grunnleggeren av Olmec Centre. Til AFP forteller han at han opererer opp mot 200 pasienter årlig.

– De fleste er lokale, men de siste årene har jeg sett stadig flere utenlandske pasienter på bordet fremfor meg. Antallet utenlandske statsborgere som gjennomfører slike operasjoner, har hoppet mellom fem og ti til så mange som 20 i løpet av et år.

Ifølge Narendra Kaushik, kommer vestlige tilreisende fra land som Storbritannia, USA og Australia til lavkostland fordi de søker lavere kostnader på kjønnsbekreftende operasjon.

– Samtidig ønsker de seg mer kvalitetssikker behandling enn den de blir tilbudt hjemme. Antallet operasjoner øker fordi det transseksuelle samfunnet er meget godt forbundet tvers over hele kloden. Dersom folk er fornøyd med prosedyrene i India, sprer de budskapet videre, mener Kaushik.

Les også: – Håper jeg slipper å leve alene

(Saken fortsetter under)

Betty Ann Archer er en av stadig flere som reiser fra vestlige land til India for å gjennomføre en kjønnsoperasjon til langt lavere kostnad enn det de blir tilbud hjemme. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain
Betty Ann Archer er en av stadig flere som reiser fra vestlige land til India for å gjennomføre en kjønnsoperasjon til langt lavere kostnad enn det de blir tilbud hjemme. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

– Jeg ønsket det aller beste!

En annen som har lagt ut på den samme reisen som amerikanske Betty Ann Archer, er den britiske fiolinisten Rosy Mica Kellett. I likhet med Archer, besluttet Rosy å reise til India for omsider ta det endelige skrittet til å bli den kvinnen hun alltid hadde følt seg som.

Det var hennes egen lege som anbefalte henne å reise dit. Utsikten til å kunne betale mindre enn halvparten av prisen hun hadde måttet dekke hjemme i Storbritannia gjorde valget desto enklere.

– Det er betydelig billigere her enn det er hjemme og i de fleste andre land, inkludert Thailand. Noen av tilbakemeldingene jeg fikk, var at denne typen prosedyrer ikke var like avansert i Thailand som den som utføres av kirurgene i India, forteller den gifte 50-åringen til AFP.

– Jeg ønsket det aller beste, og det fikk jeg.

Les også: India åpner for å avkriminalisere homosex

Tvinges til prostitusjon

Medisinsk turisme er blitt big business for India. Ifølge det USA-baserte konsulentfirmaet Patiens Beyond Borders reiser mer enn 250.000 pasienter til India hvert år for å få fikset alt fra hofteprotese til ansiktsløft.

Dette er faktum styresmaktene for lengst har fanget opp og den indiske regjeringen har blant annet tilrettelagt for et eget M-visum som utstedes raskere og er gyldig i et år av gangen. Men fremdeles er det et godt stykke igjen til Thailand som årlig tiltrekker seg opp mot to millioner medisinske turister.

Administrerende direktør i Patiens Beyond Borders, Josef Woodman, tror noe av årsaken til at flere transkjønnede velger Thailand fremfor India, skyldes diskriminering av landets «egne». I India blir mange transkjønnede utstøtt fra samfunnet og tvinges til å livnære seg gjennom tigging eller prostitusjon.

Bildet er fra en lysvake i forbindelse med Transgender Day of Remembrance 20. november 2015 i Hyderabad, India. Dagen markeres ved å blant annet minnes ofrene for transfobi og rette søkelyset på vold mot og diskriminering av transseksuelle i India. Foto: AP Photo/Mahesh Kumar A.
Bildet er fra en lysvake i forbindelse med Transgender Day of Remembrance 20. november 2015 i Hyderabad, India. Dagen markeres ved å blant annet minnes ofrene for transfobi og rette søkelyset på vold mot og diskriminering av transseksuelle i India. Foto: AP Photo/Mahesh Kumar A.

Les også:

Slovenia avskaffer homo-ekteskap

Homofil organist nektes å spille i Agder-kirker

Islamist pågrepet for drap på homoaktivister i Bangladesh

Homofile mobbes i skolen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 USAs energiminister går av00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Siste nytt
00:34VerdenUSAs energiminister går av00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus