Meny

– Det sto mellom to valg: Kjønnsskifte eller døden

Etter å ha kjempet mot depresjoner det meste av livet, føler amerikanske Betty Ann Archer i en alder av 64 at hun er i den kroppen hun alltid var ment å skulle være. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

Betty Ann Archer er en av stadig flere vestlige som reiser til India for å ta det siste steget mot omsider kunne føle seg som et helt menneske.

Fra hun var liten, har amerikanske Betty Ann Archer (64) følt at hun var fanget i feil kropp. Da hun var yngre, prøvde hun i all hemmelighet morens klær samtidig som hun fryktet hva som ville kunne skje dersom hennes konservative militær-far fant ut hva sønnen egentlig holdt på med.

– Jeg forsøkte å ta livet mitt to ganger. Jeg likte ikke meg selv eller kroppen min i det hele tatt. Jeg kunne ikke være meg selv, sier forteller den tidligere soldaten til nyhetsbyrået AFP.

I 2001 ble Betty Ann alvorlig syk og var kun en hårsbredd fra å dø. Opplevelsen skulle komme til å bli en vekker for henne.

– Jeg kom frem til en endelig konklusjon om at det sto mellom to valg: Kjønnsskifte eller døden.

Les også: «Eg vil berre vera ei vanleg dame»

Betalte en femtedel av prisen hjemme

De siste årene har et stadig økende antall utlendinger reist til India for å gjennomgå kjønnsbekreftende operasjon til en langt rimeligere pris enn hva det koster i deres eget hjemland. I tillegg er ventelistene så godt som ikke-eksisterende.

Tradisjonelt har India tatt kraftig avstand fra dets egne transseksuelle samfunn, men stadig flere tilreisende velger det sosialt konservative landet fremfor Thailand som regnes som langt mer imøtekommende.

(Saken fortsetter under)

Da Betty Ann Archer var barn, snek hun seg ofte til å prøve morens kjoler i all hemmelighet. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

Når AFP møter Betty Ann Archer i den indiske hovedstaden New Delhi, er hun ikledd en blå sari og indiske smykker som hun kjøpte like etter kjønnsskifteoperasjonen. Hun valgte å legge seg inn på Olmec Centre fremfor klinikker i Thailand som hun følte var litt for dyre.

– Dette er et rimelig alternativ som mange transpersoner kan vurdere. Ingen skal måtte ta livet av seg selv fordi de ikke har råd til det. Selv betalte jeg rundt 6.000 dollar (litt over 52.000 norske kroner), hvilket er en femtedel av prisen jeg hadde måttet betale om jeg valgte å gjøre det hjemme i USA.

Les også: Etterlyser betre sexundervisning

Flere vestlige turister på operasjonsbordet

Narendra Kaushik er grunnleggeren av Olmec Centre. Til AFP forteller han at han opererer opp mot 200 pasienter årlig.

– De fleste er lokale, men de siste årene har jeg sett stadig flere utenlandske pasienter på bordet fremfor meg. Antallet utenlandske statsborgere som gjennomfører slike operasjoner, har hoppet mellom fem og ti til så mange som 20 i løpet av et år.

Ifølge Narendra Kaushik, kommer vestlige tilreisende fra land som Storbritannia, USA og Australia til lavkostland fordi de søker lavere kostnader på kjønnsbekreftende operasjon.

– Samtidig ønsker de seg mer kvalitetssikker behandling enn den de blir tilbudt hjemme. Antallet operasjoner øker fordi det transseksuelle samfunnet er meget godt forbundet tvers over hele kloden. Dersom folk er fornøyd med prosedyrene i India, sprer de budskapet videre, mener Kaushik.

Les også: – Håper jeg slipper å leve alene

(Saken fortsetter under)

Betty Ann Archer er en av stadig flere som reiser fra vestlige land til India for å gjennomføre en kjønnsoperasjon til langt lavere kostnad enn det de blir tilbud hjemme. Foto: AFP Photo / Sajjad Hussain

– Jeg ønsket det aller beste!

En annen som har lagt ut på den samme reisen som amerikanske Betty Ann Archer, er den britiske fiolinisten Rosy Mica Kellett. I likhet med Archer, besluttet Rosy å reise til India for omsider ta det endelige skrittet til å bli den kvinnen hun alltid hadde følt seg som.

Det var hennes egen lege som anbefalte henne å reise dit. Utsikten til å kunne betale mindre enn halvparten av prisen hun hadde måttet dekke hjemme i Storbritannia gjorde valget desto enklere.

– Det er betydelig billigere her enn det er hjemme og i de fleste andre land, inkludert Thailand. Noen av tilbakemeldingene jeg fikk, var at denne typen prosedyrer ikke var like avansert i Thailand som den som utføres av kirurgene i India, forteller den gifte 50-åringen til AFP.

– Jeg ønsket det aller beste, og det fikk jeg.

Les også: India åpner for å avkriminalisere homosex

Tvinges til prostitusjon

Medisinsk turisme er blitt big business for India. Ifølge det USA-baserte konsulentfirmaet Patiens Beyond Borders reiser mer enn 250.000 pasienter til India hvert år for å få fikset alt fra hofteprotese til ansiktsløft.

Dette er faktum styresmaktene for lengst har fanget opp og den indiske regjeringen har blant annet tilrettelagt for et eget M-visum som utstedes raskere og er gyldig i et år av gangen. Men fremdeles er det et godt stykke igjen til Thailand som årlig tiltrekker seg opp mot to millioner medisinske turister.

Administrerende direktør i Patiens Beyond Borders, Josef Woodman, tror noe av årsaken til at flere transkjønnede velger Thailand fremfor India, skyldes diskriminering av landets «egne». I India blir mange transkjønnede utstøtt fra samfunnet og tvinges til å livnære seg gjennom tigging eller prostitusjon.

Bildet er fra en lysvake i forbindelse med Transgender Day of Remembrance 20. november 2015 i Hyderabad, India. Dagen markeres ved å blant annet minnes ofrene for transfobi og rette søkelyset på vold mot og diskriminering av transseksuelle i India. Foto: AP Photo/Mahesh Kumar A.

Les også:

Slovenia avskaffer homo-ekteskap

Homofil organist nektes å spille i Agder-kirker

Islamist pågrepet for drap på homoaktivister i Bangladesh

Homofile mobbes i skolen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus