Meny

Pustmåler skal kunne oppdage lungekreft tidlig

Metoden vil kunne gjøre det lettere å kurere sykdommen, ifølge produsent.

Lungekreft er kreftformen som tar flest liv i Norge. I 2014 stod lungekreft for i knappe 20 prosent av alle kreftdødsfall i Norge. Åtte av ti lungekrefttilfeller skyldes røyking, ifølge Kreftregisteret.

En ny pustmåler skal kunne oppdage tidlige stadier til lungekreft. Den pustmåleren skal nå testes ved 15 britiske sykehus.

Owlstone Medical har utviklet en ny microchip sensorteknologi som kan måle flyktige organiske forbindelser, såkalte VOC, når pasienter puster ut.

Denne typen teknologi brukes allerede som et ledd i å diagnostisere flere sykdommer, men det er dyrt og komplisert å bruke, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

På størrelse med en knapp

Ifølge administrerende direktør i Owlstone Medical, Billy Bowle, er deres pustmåler mindre og enklere å bruke enn maskinene som er i bruk i dag.

– Kjemiske analyseverk har historisk sett tatt opp veldig stor plass og kostet mer enn en halv million dollar. Vi har utviklet et ny microchip-sensorteknologi. Det innebærer at vi har laget en pustmåler på størrelse med en knapp, sier Bowle til Reuters.

Bowle forteller til Reuters at sensoren opprinnelig ble utviklet for å oppdage eksplosiver og giftige gasser. Den har blitt omprogrammert for å oppdage kjemiske markører for sykdommer.

I første omgang skal den nye pustmåleren testes ut som et diagnoseverktøy for lungekreft, men det er planlagt flere kliniske utprøvinger.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

Vanskelig å kurere

Lungekreft er en svært alvorlig kreftform, som ofte har spredd seg til andre organer eller lymfeknuter ved diagnosetidspunkt. Dette gjør sykdommen veldig vanskelig å behandle. Ifølge Verdens Helseorganisasjon dør 1,5 millioner mennesker av lungekreft på verdensbasis hvert år. Kun ti prosent av pasientene som diagnostiseres med sykdommen lever mer enn fem år.

Kjemiske markører for sykdommen skal ifølge Bowle være mulig å oppdage på et svært tidlig stadie av sykdommen, allerede før det dannes tumorer. Dette gjør sykdommen enklere å kurere.

Det har tatt over ti år og mer enn 28 millioner dollar å utvikle den nye microchip sensorteknologien.

Doktor Robert Rintoul ved Papworth sykehus i Cambridge er med på å teste den nye pustmåleren. Han mener pustmåleren kan bli et viktig verktøy i diagnostisering av lungekreft.

– Har du lungekreft, produserer kreften en rekke kjemikalier. Mengdene er veldig små. Om pustmåleren kan oppdage de ørsmå flyktige forbindelsene, vil vi kunne anta at pasienten har lungekreft og utrede dette videre, sier Rintoul til Reuters.

Les også:

Kreftpasienter nektes medisin som kan forlenge livet

Dette bør du spise for å unngå kreft

Vi er reddest for kreft, men flest dør av hjerte- og karsykdom

Folk vil heller til apoteket enn til fastlegen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus