Meny

– En travel hverdag er bra for folk over 50 år

HELSEGEVINST: Å holde seg aktiv kan være bra for hjernehelsen. Illustrasjonsfoto: racorn/shutterstock.com
Ny forskning har funnet at eldre med travle livsstiler har skarpere hjerner enn jevnaldrende som tar det mer med ro.

Hvis du begynner å bli lei av alle pliktene og gjøremålene i hverdagen din, har forskere oppmuntrende nytt til deg. En ny studie viser at eldre med travle hverdager har bedre kognitiv funksjonsevne enn jevnaldrende som tar det mer med ro.

Les også: Slik reduserer du Alzheimers-risikoen

Del av dyptgående studie

I den nye studien, som ble utført ved University of Texas i Dallas, undersøkte forskere 330 sunne personer i alderen 50 til 89 år som en del av «Dallas Lifespan Brain Study». Dette er en av de mest dyptgående og omfattende studiene om aldersrelatert hjernefunksjon blant friske voksne i USA.

Deltakerne fikk spørsmål om livsstilen sin og gjennomførte nevropsykologisk testing for å måle hjernens ytelse.

Skarpere hjerne

Resultatene viste at det å ha en travel hverdag kunne knyttes til forbedret arbeidsminne, resonnering og ordforråd. De travle menneskene demonstrerte også en overlegen prosesseringshastighet i hjernen.

Det var en særlig sterk sammenheng mellom en travel livsstil og forbedret episodisk hukommelse – evnen til å huske spesifikke hendelser i fortiden.

Resultatene ble observert uavhengig av deltakernes utdannelse.

Les også: – Demens kan forsinkes og forebygges

Kan henge sammen med andre faktorer

Ledende studieforfatter Sara Festini påpekte imidlertid at det var for tidlig å konkludere direkte med at travelhet gjør hjernen skarpere.

Andre faktorer kan også være i spill, for eksempel at personer som allerede har god kognitiv funksjon oppsøker en travlere livsstil.

Det er også mulig at personer med en tettpakket hverdag investerer mer tid på å lære seg nye ferdigheter. En studie som nylig ble utført av Center for Vital Longevity viste at å lære nye ferdigheter, for eksempel digital fotografering eller håndarbeid, kunne forbedre episodisk hukommelse.

Les også: Hjernetrening gir helsegevinst

Anbefaler aktiv livsstil

Det kan altså være mulig for folk å forbedre hjernehelsen deres ved å oppsøke mer informasjon og anledninger til å lære i hverdagen. Forskerne konkluderte med at funnene deres totalt sett tydet på at det var tilrådelig å opprettholde en aktiv livsstil i voksen alder.

Forskerne uttalte også at de var overrasket over hvor lite forskning som hadde undersøkt en mulig sammenheng mellom travelhet og kognitiv funksjon, spesielt med tanke på hvor travelt folk har det i den moderne hverdagen. De foreslår nå at mer forskning utføres på området.

Resultatene ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Aging Neuroscience.

Les også: Fem apper som kan lære deg et nytt språk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus