Meny

– Enkelte utvikler ADHD i voksen alder

ADHD diagnostiseres vanligvis blant barn under 12 år, men en ny studie har sett på tilstanden når den oppstår først i voksen alder. (Foto: Illustrasjonsfoto NTB Scanpix) Foto: NTB Tema

To nye studier ser nærmere på ADHD som utvikles først i voksen alder.

ADHD står for attention deficit hyperactivity disorder. Tilstanden kjennetegnes ved konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet.

To separate studier fra Storbritannia og Brasil, nylig offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry, tyder på at ADHD som utvikles i voksen alder kan være en separat diagnose, siden mange unge voksne som får ADHD-diagnosen ikke hadde den som barn.

Og når voksne får diagnosen er ofte symptomene konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet kraftigere enn hva man ser hos barn. Noen ganger ses de i sammenheng med flere trafikkulykker, fengslinger og kriminell adferd, ifølge forskerne.

– Vår forskning kaster nytt lys over utviklingen og utbruddet av ADHD, men den stiller også mange spørsmål om ADHD som oppstår etter barndommen, sier en av studiens medforfattere, professor Louise Arseneault, ved Kings College London.

– Hvor lik eller forskjellig er ADHD i voksen alder sammenlignet med ADHD som begynner i barndommen? Hvordan og hvorfor vokser ADHD i voksen alder frem? Hvilke behandlinger er mest effektive for sent utviklet ADHD? Dette er spørsmål vi nå bør forsøke å besvare.

ADHD er antatt å opptre i omkring fire prosent av voksne.

Les også: 30 prosent av voksne med ADHD ble mishandlet som barn

Forstyrrer funksjonsevne

Diagnosen kan settes hos barn under 12 hvis de utviser minst seks typer adferd knyttet til konsentrasjonsvansker eller impulsivitet, som forstyrrer funksjonsevne og utvikling i seks måneder på rad.

I den britiske studien av mer enn 2000 tvillinger fant man at 166 hadde ADHD i voksen alder. 68 prosent av disse «møtte ikke kriteriene for ADHD ved noen av vurderingene i barndommen».

Studien målte ADHD hos barn basert på uttalelser fra mødre og lærere, innhentet i alderne 5,7,10 og 12 år.

For voksne, som var mellom 18 og 19 år da de ble studert, kom man til diagnosen etter et intervju der de spurte diskuterte egne symptomer og adferd.

Forskerne ved King's College London fant blant de voksne «en mindre gruppe med vedvarende ADHD» som fra barndommen av.

Forskjellige typer?

Det kan hende ADHD som starter hos barn og voksne har forskjellige årsaker, som «kan få noe å si for studier og behandling av ADHD», heter det i studien.

Ved en analyse av tvilling-dataene fant forskerne også at ADHD i voksen alder hadde mindre sannsynlighet for å ligge til familien enn den som oppstår i barndommen. Den var også nesten like vanlig hos menn som hos kvinner.

Barndoms-ADHD er vanligere hos gutter.

– Vi fant at de som utviklet ADHD i voksen alder utviste økte nivåer angst, depresjon og hadde større forbruk av marihuana og alkohol, het det videre i studien.

Den brasilianske studien fulgte mer enn 5000 mennesker fra 1993, og fant at svært få voksne (12 prosent) med ADHD hadde fått diagnosen som barn, og svært få barn med diagnosen ADHD (17 prosent) fortsatte å ha diagnosen som voksne.

Dette kan tyde på at det «finnes to forskjellige tilstander som utvikles på forskjellig vis» heter det i studien.

De som ble diagnostisert med ADHD i voksen alder utviste «høyt nivå symptomer, svekkelser og andre psykiske lidelser», het det i studien.

Les også: – Ekstrem kresenhet kan være tegn på psykiske plager blant småbarn

– Mer forskning behøves

Mer forskning er nødvendig for å avdekke andre faktorer som kan bidra til ADHD I voksen alder, og for å finne ut om det bør regnes som en egen lidelse, uavhengig av ADHD i barndommen.

I en kommentar skriver Stephen Faraone ved SUNY Upstate Medical University i Syracuse og Joseph Biederman ved Harvard Medical School i Boston, at konklusjonene er oppsiktsvekkende, men for tidlige å si noe endelig om.

ADHD-diagnosene hos unge voksne stammet fra selvrapporterte symptomer, som er «mindre pålitelige» enn rapporter fra foreldre og lærere, skriver de to.

«De voksen i Brasil og Storbritannia var 18 til 19 år. Det er en for liten andel av voksen alder til å trekke endelige konklusjoner».

Istedenfor bør forskere som skal vurdere disse dataene oppfordre til en grundigere studie av ADHD, og leger som behandler pasienter bør være klare over at ADHD som oppstår i voksen alder finnes og krever behandling, selv om medisinske fagbøker sier tilstanden må diagnostiseres innen fylte 12 år.

«Det nåværende alderskravet for diagnosen, selv om det er basert på de beste dataene vi har tilgjengelige, kan vise seg å ikke stemme», skriver de to.

«Vi håper fremtidig forskning vil fastslå hvordan og hvorvidt diagnosekriteriene bør endres».

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus