Meny

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

En bakterieprøve fotografert på et laboratorium. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En ny forskningsrapport slår fast at 10 millioner mennesker vil dø årlig som følge av antibiotikaresistente bakterier i 2050.

Den årlige rapporten «Review on Antimicrobial Resistance» foreslår at det investeres milliarder av dollar for å forhindre at legevitenskapen «blir sendt tilbake til den mørke middelalderen», skriver BBC.

Forskerne ber om en revolusjon i måten antibiotika blir brukt på og en massiv kampanje for å lære opp folk.

– Vi kommer med noen ganske utfordrende forslag som vil innebære at alle må ut av komfortsonen, fordi hvis vi ikke gjør det, så får vi ikke løst dette problemet, sier lord Jim O'Neill som har ledet forskningsarbeidet.

Ønsker spleiselag

I Norge har Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen tidligere tatt til orde for at legemiddelindustrien må pålegges en form for spleiseavgift for at det skal utvikles nye antibiotika. Forslaget ble den gang raskt avvist av administrerende direktør Karita Bekkemellem, som hevdet det låt som gammel-kommunisme å gi private firmaer pålegg om hvilke medisiner de skulle utvikle.

Nå viser Micaelsen til at Jim O'Neill også er inne på lignende tema.

– Han har flere ved flere anledninger poengtert viktigheten av at legemiddelindustrien er en del av løsningen ved blant annet å bidra med midler til forskning og innovasjon, sier Micaelsen til NTB.

Ap-politikeren har kritisert helseminister Bent Høie (H), som han mener ikke har forstått alvoret i forbindelse med handlingsplanen mot antibiotika, som ble lagt fram i januar i år.

– Men det aller viktigst som slås fast i rapporten, mener jeg er behov for internasjonalt politisk lederskap, sier Micaelsen.

25.000 dør i Europa hvert år

Han mener at Norge har gode forutsetninger for å ta et lederansvar for samarbeid på tvers av landegrenser.

– Vi er allerede blant de beste i verden til å holde forbruket av antibiotika lavt, selv om også vi bør ha en fortsatt stor nedgang. Vi har dessuten sterke forskermiljøer og en klar og tydelig stemme globalt, mener Micaelsen.

Antibiotikaresistens har de siste årene seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid. I Europa dør anslagsvis 25.000 personer årlig som følge infeksjoner som ikke lar seg stoppe av antibiotika.

Dersom utviklingen fortsetter slik forskerne frykter, vil antallet dødsfall ligge på 390.000 årlig i Europa i 2050. Afrika og Asia vil bli verst rammet, hvor henholdsvis 4,15 millioner og 4,73 millioner mennesker kan dø årlig som følge av bakterier som har utviklet antibiotikaresistens.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus