Meny

– De sunneste menneskene er overvektige og robuste

Psykisk helse og graden av ensomhetsfølelse spiller viktige rolle for god helse i alderdommen, mener amerikanske forskere. Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com
Ny forskning på sunn aldring anbefaler økt oppfølging av ensomme sjeler.

Enn så lenge er det ingen som har funnet «ungdomskilden» som kan gi oss våre tidligere ungdomsår tilbake eller bringe helsen vår til det maksimale. Men hvilke elementer er det som spiller inn på hvorvidt du vil oppleve en sunn aldring?

Mandag denne uken ble det offentliggjort en amerikansk studie på nettstedet Proceedings of the National Academies of Science. Studien hevder at alder i seg selv spiller liten rolle for hvor god helsen din er når du er gammel, samtidig som fedme til syvende og sist ikke er så ille.

Til gjengjeld mener forskerne ved universitetet i Chicago at vi må ta ensomhet, depresjon og beinbrudd på største alvor.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Bedre mobilitet og psykisk helse

3.000 personer i alderen 57-85 år deltok i studien som slo fast at de sunneste var overvektige og robuste. Resultatet av studien viser at 22 prosent av amerikanerne har god helse, til tross for høyere fedme og blodtrykk, ifølge forskerne.

De hadde færre sykdommer tilknyttet organsystemer, bedre mobilitet, sensorisk funksjon og psykisk helse enn andre. De hadde dessuten minst sannsynlighet for å dø eller bli uføre ​​i løpet av de fem årene studien har vart.

Samtidig avdekket forskerne nye faktorer som øker risikoen for å oppleve død eller uførhet i løpet av de neste fem årene.

Les også: – Hormoner gjør det vanskeligere for kvinner å slanke seg

(Saken fortsetter under bildet)

Tidligere studie har vist at det slanke seg kan være mer utfordrende for menn enn kvinner. Foto: Colourbox

Økt fokus på ensomhet kontra fedme

Ifølge forskerne ved universitetet i Chicago, gjelder det de med normal kroppsvekt som står overfor et sentralt helseproblem, de som har brukket beinet etter fylte 45 og de som sliter med dårlig psykisk helse.

Personer med ukontrollert diabetes og høyt blodtrykk, som ofte møter utfordringer når de skal utføre daglige oppgaver, blir av forskerne karakterisert som de mest usunne. De mener politikerne retter fokus i feil retning hva gjelder kampen for bedre helse.

– Fremfor å sette fokus på å få ned folks fedmeprosent, burde det heller gis økt støtte til å bekjempe ensomhet blant eldre voksne, skriver medforfatter Edward Laumann fra Chicago-universitetet.

– Når det kommer til å forbedre både helse og velvære hos den eldre befolkningen, vil gjenopprettelse av sensoriske funksjoner virke langt mer effektivt, mener han.

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende

Det fete paradokset

En rekke studier viser at overvekt og fedme øker risikoen for de fleste livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. Men i løpet av de senere årene har flere forskere funnet en sammenheng mellom overvekt og gode utsikter for et langt liv.

Forskere har kalt det «fedmeparadokset». Blant annet ble det publisert en omfattende analyse i tidsskriftet Journal of the American Medical Association i 2013 som sa at folk som regnes som overvektige lever litt lenger enn de som er såkalt normalvektige.

– Våre funn tyder på det er på høy tid med et oppmerksomhetsskifte hos en ellers sykdomsfokusert ledelse. Fremfor medisiner for høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, bør det rettes økt fokus på generell trivsel, fastslår medforfatter William Dale.

Les også:

– Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

Selv små bilringer rundt magen er farlige

– Epigenetikk ser ut til å spille en stor rolle i fedmeutviklingen

Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus