Meny

– Junkfood skader nyrene like mye som diabetes

Hamburgere inneholder store mengder fett. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Det hevder forskerne bak en ny britisk studie.

En ny britisk studie viser at junkfood og fettrik mat kan føre til en opphopning av glukose i nyrene på linje med diabetes 2, ifølge en ny studie.

Det melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Diabetes type 2 skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, samt at insulinet virker dårligere enn normalt. Dette fører til et høyt blodsukkernivå og opphopning av glukose i blodet.

Over tid kan opphopning av glukose i blodet skade indre organer, spesielt nyrene.

En gruppe britiske forskere ved Anglia Ruskin University ønsket å undersøke om fettrik mat og «junkfood» kunne ha samme effekt på nyrene som diabetes type 2.

Les også: Alt annet enn junkfood

Rotter på diett

For å teste dette satte de en gruppe rotter på enten en åtte uker lang diett bestående av enten junkfood som ost, sjokolade, kjeks og marshmallows, eller en diett bestående av mer enn 60 prosent fett.

Forskerne tok deretter blodprøver av rottene, hvor målte blodsukkeret og glukosetransportører. Så sammenlignet de resultatene med rotter som hadde diabetes type 2.

Resultatet overrasket forskerne. Rottene som hadde spist «junkfood» og fettrik mat i fem uker, hadde nesten den samme opphopningen av glukose i nyrene som rotter med diabetes type 2.

– I vesten spiser vi stadig mer junkfood og fettrik mat. Det er et etablert faktum at dårlige matvaner øker forekomsten av diabetes type 2. Vår studie viser at fettrik mat og junkfood isolert sett kan skade nyrene på linje med diabetes type 2, sier Dr. Havovi Chichger, en av hovedforfatterne bak studien, til AFP Relaxnews.

Funnene ble først publisert i tidsskriftet Experimental Physiology.

Les også: Studie knytter fruktose til hjertesykdom og diabetes

– Ikke overrasket

Dr David Katz ved Yale University understreker overfor Time Magazine at dette er en liten studie, og at dyreforsøk ikke nødvendigvis er overførbart til mennesker.

– Dyreforsøk gir størst mening når de tolkes i sammenheng med etablerte faktum. At junkfood er skadelig for oss, visste vi jo fra før. Jeg synes ikke disse funnene er veldig overraskende, sier han.

Ifølge Time Magazine føyer denne studien seg inn i en rekke av studier som viser hvor skadelig junkfood er. Tidligere studier har vist at junkfood kan forstyrre hormonbalansen i kroppen, endre smakssansen og øke risiko for psykiske problemer.

Les også:

– Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

Dette gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes

– Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus