EU-domstol opprettholder nye tobakks-regler

EU har innført flere nye regler om emballasje for tobakksprodukter og andre tiltak som tar sikte på å redusere tobakksforbruket i unionen ytterligere. De nye bestemmelsene trer i kraft i år 2020.
EU har innført flere nye regler om emballasje for tobakksprodukter og andre tiltak som tar sikte på å redusere tobakksforbruket i unionen ytterligere. De nye bestemmelsene trer i kraft i år 2020. Foto: Lisi Niesner / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs øverste domstol bestemte onsdag at unionens nye regelverk om tobakksemballasje og forbud mot mentolsigaretter får stå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen avviste dermed et søksmål fra tobakksgiganten Philip Morris og andre.

Philip Morris, som produserer Marlboro, og den polske regjeringen, hadde innsigelser mot et tobakksdirektiv EU vedtok i 2014, melder AFP.

«Det nye EU-direktivet om tobakksprodukter er gyldig», het det i beslutningen fra Domstolen i Den europeiske union, som er den øverste instans av Den europeiske unions domstol. Domstolen ligger i Luxembourg.

«Utstrakt standardisering av innpakning, fremtidig forbud mot mentolsigaretter i hele EU, og spesialregler for elektroniske sigaretter er alle lovlige».

Reglene trer i kraft over hele EU fra 2020. Unionen har en befolkning på mer enn 500 millioner innbyggere.

Philip Morris gikk til sak sammen med British American Tobacco, opprinnelig i det britiske rettsvesenet. De mente de nye kravene til emballasje gjør det vanskelig for produsenter å fremme sine merkevarer og produkterklæringer, til fordel for dominerende helseadvarsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter tror på tobakksfri verden innen 2040

Store foto-advarsler

Selskapet hevdet i retten at de nye reglene forstyrrer markedet i EU og undergraver forbrukernes valg.

Domstolen fastholdt EUs krav om at emballasjen ikke skal «fremme tobakksprodukter eller oppfordre til bruk».

Retten mente de enkle innpakningene er nødvendige for å «beskytte forbrukerne mot farene knyttet til tobakksbruk, og ikke er mer vidtrekkende enn det som er nødvendig for å oppnå målet man har satt seg fore».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten mente også at EU-regler om at helseadvarsler med et fargefotografi skal dekke 65 prosent av forsiden og baksiden til sigaretteskene «ikke er mer vidtrekkende enn det som er passende og nødvendig».

Les også: Legeforeningen vil forby salg av røyk til alle født etter 2000

Polsk mentol-protest

Domstolen avviste samtidig Polens anke av forbudet mot smaksatte sigaretter, inkludert mentolsigaretter. Romania støttet Polens sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaksatte sigaretter er en viktig faktor i å «starte og opprettholde forbruk av tobakk», het det i dommen. Den fant at «mentol, på grunn av dets behagelige smak, gjør tobakksprodukter mer attraktivt for konsumenter».

EU-domstolen avviste også en anke mot reglene for elektroniske sigaretter, inkludert salg på tvers av grensene innad i EU. Kravet ble fremmet av et britisk selskap.

«Å kreve et varslingssystem for elektroniske sigaretter fremstår ikke som upassende», mente retten.

Philip Morris, British American Tobacco og Polen hadde ikke kommentert saken onsdag ettermiddag.

Les også: Oljefondet har tapt milliarder på å droppe tobakk