Slik får du den fastlegen du vil ha

LANGE LISTER: Mange fastleger har fulle lister, og de åpnes kanskje ikke hvert år. Derfor kan det ta lang tid å vente på de mest populære legene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LANGE LISTER: Mange fastleger har fulle lister, og de åpnes kanskje ikke hvert år. Derfor kan det ta lang tid å vente på de mest populære legene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Foreløpig opererer ikke fastlegene med ventelister - men det kommer.

De fleste i Norge har i dag sin egen fastlege. Da ordningen ble innført i 2001 ble man tildelt fastlege i hjemkommunen – gjerne en man hadde vært hos tidligere. Men alle kan bytte fastlege om man ønsker – inntil to ganger i året. Er du heldig, så har den legen du ønsker plass til flere pasienter. Det kan du sjekke på helsenorge.no – eller hos NAV.

Men slettes ikke alle har plass. Det er nemlig et tak på 2500 pasienter per fastlege – og mange har mindre kapasitet fordi de jobber deltid etc. Ifølge Legeforeningen er det 4883 fastleger i Norge (per 03.2015). Hver fastlege hadde i 2014 1132 pasienter i snitt. Så hva gjør du hvis du ønsker deg en fastlege som har fulle lister?

- Om du ønsker en bestemt fastlege og vedkommende ikke har ledige plasser nå, følger du med på nettsiden til det blir ledig og så bytter du til legen du ønsker. Foreløpig må du følge med selv, men det jobbes med en ny teknisk løsning for fastlegebytte, og når den lanseres vil det bli mulig å stå på venteliste. Om du ønsker en bestemt fastlege, og vedkommende ikke har ledige plasser nå, følger du med på nettsiden til det blir ledig, så bytter du til den legen du ønsker, sier avdelingsdirektør Toril Lislien ved Helfo servicetjenester.

Her sjekker du hvilke leger som er ledig i din kommune.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin: Lege Petter Brelin påpeker at det kan ta lang tid å vente på en spesiell lege. Foto: Sykehuset i Østfold
Leder i Norsk forening for allmennmedisin: Lege Petter Brelin påpeker at det kan ta lang tid å vente på en spesiell lege. Foto: Sykehuset i Østfold

Ikke mulig å melde seg på

Å ha en lege man stoler på og føler seg komfortabel med, er viktig for mange. Det er også enklere i forhold til journaler, tidligere sykehistorie etc. Mange ønsker også en lege av eget kjønn – eller er av en eller annen grunn misfornøyd med fastlegen sin. Noen ønsker også en såkalt kjendislege – kanskje fordi de har sett og likt vedkommende i media.

- Hvis den legen du ønsker har fulle lister, så er det ikke mulig å bare melde seg på. Det er viktig at folk forstår at den legen da ikke kan føre deg opp, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Han forteller at de ofte får forespørsler om dette fra pasienter.

- Dette er det altså ikke anledning til. Det er heller ingen ventelister. Hvis du ønsker å bytte må du selv sjekke jevnlig om det er blitt ledig kapasitet på den listen du ønsker. Men det er ikke et veldig godt råd, da dette er helt uforutsigbart. Noen lister åpner ikke en gang hvert år, sier Brelin.

Les også: Folk vil heller til apoteket enn til fastlegen

Han råder heller folk til å finne en flink fastlege som de kan trives med – og som har åpne lister.

- Snakk gjerne med venner og bekjente, så kan du danne danner deg et bilde og velge ut fra det. Å høre på råd fra noen som kjenner både deg og fastlegen kan være lurt, sier Brelin.

Ola og Kari Nordmann bytter nemlig ikke fastlege så ofte - selv om man kan bytte inntil to ganger i året. Tall fra Helsedirektoratet viser at i 2014 var det bare rundt 6,5 prosent som byttet fastlege - og dette tallet inkluderer alle som byttet på grunn av flytting.

Slik skaffer du deg Europeisk helsekort

FINN EN DU LIKER: Det er kanskje viktigere å finne en lege du trives med, en å få plass hos den mest populære. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINN EN DU LIKER: Det er kanskje viktigere å finne en lege du trives med, en å få plass hos den mest populære. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Ingen ventelister for fastlege

Dessverre opererer altså ikke Helfo(Helseøkonomiforvaltningen)med ventelister på fastlegelistene - enda . Det betyr at man selv må følge med på nettet jevnt og trutt for å se når legen du ønsker deg får noe ledig. Listene åpnes først når en fastlege har 20 ledige plasser, og da er det førstemann til mølla som gjelder.

Selv om man kan bytte fastlege inntil to ganger i året, er det mange som aldri bytter.

Mange holder på legen sin dersom de er fornøyd, så det er ikke sikkert det er så lett å få den legen du ønsker deg. Selv om man kan bytte fastlege inntil to ganger i året, er det mange som aldri bytter. Enkelte av de mest populære fastlegene har ikke tatt inn nye pasienter på flere år. Det kan være flere årsaker til at noen leger er mer populære enn andre.

Les også: Fastlege: – Pasienten som person, ser ut til å bli borte

- De har nok gjerne fulle lister fordi mange liker dem, og det er vanskelig å argumentere mot suksess. Men min erfaring er at selv om man ikke får en lege som har et navn, eller er veldig anerkjent, så vil de aller fleste oppleve at de blir godt ivaretatt hos fastlegen sin, sier Brelin.

Og fulle lister trenger ikke å bety at legen nødvendigvis er bedre enn andre leger. Dette vil dessuten være subjektivt.

Les også: Mange utnytter legevakten

- Det kan være like bra å være pasient hos en som ikke har så mye press på seg, sier lederen i Norsk forening for allmennmedisin.

Det er kommunene som har ansvaret for fastlegeordningen.

Det er kommunen og fastlegen som inngår avtale om hvor mange pasienter legen skal ha på sin liste. Fastlegeforskriften sier at "fastlegen skal ikke ha flere enn 2500 persone rpå sin liste. Et listetak lavere enn 500 personer må avtales med kommunen, sier Lislien.

Vær også obs på at noen fastleger i kontorfellesskap operer med felleslister – det betyr at du kan komme til hvem som helst av legene på samme kontor når du bestiller time. Dette sjekker du på nett.

Les også: Leger og taushetsplikt

Vil du ha med journalen?

Du bør også være obs på at journalen din ikke nødvendigvis følger med når du bytter fastlege - dette av personvernhensyn. Så hva skjer med legejournalen min dersom jeg bytter fastlege?

Overføring av journalen fra tidligere fastlege til ny skjer ikke automatisk. Hvis du ønsker at journalen skal overføres til den nye fastlegen, må du betale et beløp til din tidligere lege. Dette beløpet kan ikke føres på egenandelskortet. Hvis du har en tidligere sykehistorie er det lurt å overføre journalen din.

Les også: – Du skal kunne forvente at legen din ønsker å finne ut hva det feiler deg

- Regelverket åpner for at en pasient kan be om å få sin journal oversendt til ny fastlege, men det er ingen automatikk i at journalen skal sendes over. Dersom pasienten ønsker at journalen skal følge med over til en ny fastlege, kan den opprinnelige fastlegen kreve 85 kroner for dette fra pasienten, sier Lislien.

Les også: Hva med legejournalen?

Har du spørsmål om fastleger, eller andre legespørsmål? Send inn til vår sjefsvarlege Brynjulf Barexstein eller en av våre andre leger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Amerikanerne anbefales å bruke maske00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo
Siste nytt
01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenAmerikanerne anbefales å bruke maske00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus