Meny

Studie knytter fruktose til hjertesykdom og diabetes

Syntetisk glukose-fruktose-sirup, fremstilt av maisstivelse, er blant ingrediensene i en rekke industrielt fremstilte produkter. Foto: Istock.com

I en ny amerikansk studie fant forskerne at inntak av fruktose kan endre og i verste fall skade hundrevis av gener i hjernen.

Disse genetiske endringene kan knyttes til flere helseplager som diabetes, hjertesykdom, Alzheimers og ADHD.

En gruppe forskere fra Universitetet i California, Los Angeles, har studert effekten fruktose (fruktsukker) har på hjernen. Denne sukkerarten er vanlig å spise, og forekommer i søte drikker, sirup, honning, juice og ferdig-dessert. Syntetisk glukose-fruktose-sirup, fremstilt av maisstivelse, er blant ingrediensene i en rekke industrielt fremstilte produkter for større butikkjeder. Fruktose finnes naturlig i frukt, men fibrene i frukten forsinker sukkeropptaket betydelig.

Les også: Vi er reddest for kreft, men flest dør av hjerte- og karsykdom

Omega-3

Forskerne så på effekten fruktose hadde på rotter som hadde blitt lært opp til å rømme fra en labyrint. Rottene ble delt opp i tilfeldige grupper på tre. I løpet av en seks-ukers periode fikk en av gruppene vann med en konsentrasjon av fruktose tilsvarende omkring én liter brus per dag for mennesker. Den andre gruppa fikk fruktosevann sammen med en diett rik på omega-3-fettsyrer. Den tredje gruppen fikk rent vann og samme omega-3-diett.

Da seks uker var omme ble rottene sendt inn i labyrinten igjen. Gruppen som fikk fruktosevann uten omega-3 brukte to ganger så lang tid på å komme seg ut av labyrinten som den som bare fikk vann. Dette kan tyde på at fruktose svekket hukommelsen deres. Rottene som fikk fruktosevann og en diett som inneholdt mye omega-3 hadde tilsvarende resultater som dem som bare fikk vann. Forskerne mener derfor at omega-3 kan bidra til å hindre de negative effektene av fruktose.

De forhøyede verdiene av glukose i blodet, triglyserider og insulinverdier man fant i den første gruppen rotter knyttes til økt risiko for overvekt og diabetes hos mennesker.

Les også: Trikset som hindrer småspisingen

Depresjon og Parkinsons

Blant de 20.000 genene man studerte hos rottene viste deg seg at fruktose endret mer enn 700 i hypothalamus - området i hjernen som kontrollerer stoffskiftet – og over 200 i hippocampus, som bidrar til å regulere læring og hukommelse. De 900 genene som ble endret hos rottene kan sammenlignes med gener som også finnes hos mennesker, og som er kjent for å regulere stoffskifte, celle-kommunikasjon og betennelse. Sykdommer knyttet til endring av disse bestemte genene inkluderer Parkinsons, depresjon, bipolar og andre hjernesykdommer.

I studien fant man at to gener var særlig påvirket av fruktose, «Bgn» og «Fmod». Ved endring kan disse genene starte en kjedereaksjon som fører til at hundrevis av gener endres.

I fremtiden kan «Bgn» og «Fmod» være lovende områder for nye legemidler knyttet til endrede gener i hjernen.

Forskernes arbeid setter også fokus på de mulige positive effektene av omega-3 som motvekt til de skadelige virkningene av fruktose. Disse fettsyrene kan styrke synapsene i hjernen og forbedre læring og hukommelse. Gode kilder til omega-3 er villaks, sardin, makrell, fiskeolje, valnøtter, flaksfrø, frukt og grønnsaker.

Studien ble offentliggjort i tidsskriftet eBioMedicine og kan leses her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus